Marți, 1 noiembrie, Sala de Conferințe a Bibliotecii „Dinicu Golescu” s-a transformat cu totul, sub lumina reflectoarelor spectacolului LIBERTANGO, pus în scenă de regizorul suedez Marcel Stănciucu. Actrița Cosmina Soare, balerinul vrăjit Relu Dobrin, flautista Luiza Cârlan și chitaristul Daniel Castravete au traversat, pentru publicul incitat, cele patru perioade importante din istoria tangoului. Muzica sentimentalului fără cusur, Piazzolla, care plângea ore bune după bunicul adorat, imediat ce sfârșea de interpretat „Adio, nonino”, a vibrat la unison cu versurile lui Neruda, Borges, Drummond. Regizorul a optat pentru o viziune postmodernă asupra tangoului și asupra relației subtile dintre bărbat și femeie, atingând, pe rând, când lumina, când tenebrele unei lumi cu reperele schimbătoare ca norii.
***
Irina Maria Aldea, pictoriţa de 10 ani care vede aura
Miercuri, 2 noiembrie, fetița-minune a Piteștiului, Irina Maria Aldea, și-a vernisat expoziția personală – „Dimensiuni și interferențe cromatice” – călduros primită de colegii și de profesorii de la Liceul „Dinu Lipatti”. Lucrările – idei, stări de spirit, rod al conectării Irinei la dimensiuni superioare și al unei sensibilități neobișnuite – impresionează atât prin maturitatea construcției plastice, cât și prin propunerea tematică. Pictorița, despre care au vorbit, la vernisaj, artistele Anca Giura și Lidia Nica, sondează, lucru straniu pentru vârsta ei, subconștientul, face trimiteri la curente din filosofia orientală, pendulând ca un ceasornic astral, între spații culturale greu accesibile omului modern.
***
Editura „DIANA”, premieră la Salon
Specializată în cartea pentru copii (de povești, de colorat, personalizată), de un deceniu în competiția editorială din România, „Diana” și-a tentat publicul-țintă, preșcolarii și școlarii cu vârste între 3 și 10 ani, cu basmele, rescrise și bilingve (română-engleză), „Scufița Roșie” și „Motanul Încălțat”. Autoare este cunoscuta și admirata Steluța Istrătescu, al cărei merit special, în relație cu cele două povești clasice, constă, pe de o parte, în preschimbarea lor în poezie cantabilă, apoi în faptul că, păstrând frumusețea limbii de odinioară, s-a așezat la taclale cu copiii de astăzi, cărora le-a strecurat, ca prin pipetă, picuri limpezi de frază literară.
***
Cei patru de la Art Creativ
Evenimentul editorial de joi, 3 noiembrie, a adunat în jur de 150 de persoane, în Sala de Conferințe. În decorul imaginat cu grație de poeta Lucreția Picui, pornind de la lucrările, de o duioșie sfâșietoare, ale artistei Tatiana Iulia Ciurea, Editura „Art Creativ” din București, peste care domnește, cu o energie frumoasă, Daniela Toma, i-a prezentat pe cei patru poeți argeșeni, reuniți în Colecția „Regal”. Aurel Sibiceanu („Letopisețe de aer”), Ion Toma Ionescu („Din arginturile mele”), Denisa Popescu („Roaba lui Dumnezeu, Denisa”) și Victor Bădescu („Turnul de veghe”) au citit, cu mintea coborâtă în inimă, cele mai frumoase poeme pe care le-au scris vreodată.
***
George Baciu şi obştile săteşti de pe Valea Râului Doamnei
Vineri, 4 noiembrie, universitarul și eruditul copleșitor Mihail Diaconescu a prezentat lucrarea remarcabilă de doctorat a nu mai puțin remarcabilului profesor și scriitor George Baciu. „Obștile sătești de pe Valea Râului Doamnei, județul Argeș, între secolele XIV – XVIII” (Ed. „Bibliostar”, Râmnicu Vâlcea) valorizează documente și informații mai puțin cunoscute, privitoare la particularitățile etnoculturale ale comunităților trăitoare de-a lungul Râului Doamnei, din perspectivă istorică, geografică, sociologică și antropologică.
Material realizat de Denisa Popescu Martin
0 Comentarii