Web Analytics
scris luni, 03.06.2024

  A discutat SRI cu Coldea și Dumbravă despre afacerile acestora?

HotNews.ro a întrebat SRI „dacă a existat o comunicare, în orice formă, între Serviciul Român de Informații și generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, după trecerea acestora în rezervă, referitor la activitățile economice sau publice pe care aceștia le desfășurau?. „Am vrut ca publicul să știe dacă instituția cu cele mai mari resurse informaționale din România a avut informații despre activitatea celor doi foști lideri ai săi și dacă a întreprins ceva, discutând cu ei”, au spus jurnaliștii.

  A discutat SRI cu Coldea și Dumbravă despre afacerile acestora?

Citește și Arhiepiscopul Calinic internat la Spitalul Floreasca după ce și-a fracturat piciorul

De asemenea, redacția a întrebat „Să ne explicați, vă rugăm, ca să informăm mai departe publicul, ce nu au voie să facă ofițerii SRI după trecerea în rezervă?”.

Serviciul Român de Informații a răspuns că „cadrele SRI trecute în rezervă au obligațiile legale prevăzute de Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, unde, la art.36 alin (1) si (2) se stipulează obligația protejării informațiilor clasificate și după trecerea în rezervă”.

Concluziv, fără a exista interdicții exprese ale legiuitorului, rezerviștii SRI beneficiază, ca toți cetățenii, de drepturile și libertățile consacrate și garantate de Constituția României și au aceleași obligații prevăzute de lege ca orice cetățean”.

Cu alte cuvinte, SRI confirmă ceea ce a spus și generalul Bălan, șeful STS, la o recentă întâlnire cu presa: odată pensionați, angajații serviciilor secrete pot să aibă firme și să facă pentru oricine consultanță.

În privința comunicării dintre SRI și Coldea și Dumbravă, Serviciul a răspuns: „Rezerviștii SRI au, în general, o comunicare firească și formală cu instituția în care au activat, însă fără a se mai supune rigorilor prevăzute de Legea 14/1992, de organizare și funcționare a Serviciului Român de Informații, cu excepția art. 45 alin. (2) din aceasta din urmă, care prevede ca informațiile, datele și documentele clasificate la nivelul instituției noastre pot deveni publice după 40 de ani de la arhivare”.

Rezerviștii au, în general, o comunicare firească și formală cu instituția, însă fără a se mai supune rigorilor prevăzute de legea privitoare la organizare și funcționare a SRI”, a spus Serviciul. Din răspuns, rezultă că rezerviștii pot avea orice afaceri și că singura obligație a celor pensionați e să nu trădeze secrete. Nu rezultă din răspuns că SRI a discutat cu foștii săi șefi Coldea și Dumbravă despre faptul că aceștia consiliau, prin intermediari, oameni acuzați sau chiar condamnați pentru corupție.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...