”Primul «exces» al d-lui Gentea este un exces de abilitate managerială. Al doilea «exces» este excesul de proiecte”
”Este evident că dânsul a venit în funcţia de primar cu nişte caracteristici ale cercetătorului de la RATEN. Mă refer la predilecţia către detaliu, adică nu semnez până nu înţeleg tot”
”La cât e de ambiţios o să ajungă la atât de multe proiecte europene, încât n-o să aibă bani pentru cofinanţarea lor. Îşi doreşte foarte mult să se autodepăşească”
”O notă bună pentru o parte din aparatul primăriei e că a cuplat la stilul de lucru şi exigenţele lui Cristian Gentea. Oamenii întotdeauna vor urma liderul. Dacă liderul este generator de proiecte, oamenii îl urmează, se aliniază”
„Există un singur candidat cu şanse reale să câştige Primăria Piteşti, e vorba, evident, de domnul Gentea. Ceilalţi îşi fac doar reclamă”
Domnule Cătălin Bulf, vă regăsim în echipa PSD de la Pitești a primarului Gentea. Având în vedere experiența dvs atât politică, dar și ca manager, ca om de industrie și fost secretar de stat la Ministerul Economiei, cum vedeți, dacă puteți fi obiectiv, acest prim mandat al edilului Piteștiului?
– Mulțumesc pentru vizită și pentru oportunitatea acestui interviu. Oricum, nu pot să fiu decât obiectiv vizavi de dl Gentea, findcă eu am intrat în PSD la sfârșitul acestui prim mandat al dânsului, deci l-am privit tot timpul din afară, deci din exterior. Eu aș spune că mandatul dlui Gentea stă sub semnul literei E la pătrat. Și când vorbesc de litera E la pătrat, nu mă gândesc la energie, la formula lui Einstein, ci la două noțiuni, la două cuvinte pe care le-aș asocia cu mandatul dânsului. Primul este ”excese”, dar nu în sens peiorativ, iar al doilea ”excepționalism”. Haideți să le luăm pe rând. Ce înseamnă ”excese”, în viziunea mea? Vă reamintiți că, în 2020, PSD a avut o situație grea la Primăria Pitești. A reușit să aibă primar, însă doar opt consilieri locali din douăzeci și trei.
Deci, nu avea majoritate. Iar pentru a putea conduce o primărie de municipiu reședință de județ ai nevoie de majoritate pentru a-ți putea promova și apoi trece proiectele. Aici este primul aspect pe care vreau să-l subliniez în activitatea dlui Cristian Gentea. A dat dovadă în exces de abilități manageriale, în sensul că a reușit să convingă cinci consilieri de la alte partide, trei de la PNL și doi de la PMP, să îl sprijine. Și îi felicit pe acești consilieri locali fiindcă au depășit acea rațiune îngustă de partid și au mers spre necesitățile piteștenilor și ale comunității locale, votând pentru proiectele promovate de primar.
Fiindcă proiectele promovate de dl Gentea erau proiecte cu mari avantaje pentru oraș. Mai ales că dânsul a venit în funcția de primar după o ariditate de proiecte pentru Pitești și locuitorii săi. Acesta este primul ”exces” al dânsului, un exces de abilitate managerială. Al doilea ”exces” este excesul de proiecte. Domnul Gentea vine dintr-o zonă, aceea de cercetare, în care bugetul RATEN, instituția pe care o conducea înainte să fie ales primar, era constituit în procent de peste 50% din proiecte finanțate din cercetare. Iar dânsul a aplicat/transferat această modalitate de finanțare către Primăria Pitești. Este evident că dânsul a venit în funcția de primar cu niște caracteristici ale cercetătorului.
Mă refer la predilecția către detaliu, adică nu semnez până nu înțeleg tot. Ca să fie clar, nu mai avem un primar care semnează ca primarul. Avem primarul care semnează ca cercetătorul. A reușit să propună, în acești patru ani, proiecte care să crească în Pitești calitatea vieții. Și ce este cel mai bine pentru piteșteni este că majoritatea proiectelor ajung la maturitate în mandatul următor. Este foarte util ca toți piteștenii să știe asta, că în următorul mandat majoritatea proiectelor propuse în primul mandat ajung la maturitate și vor crește calitatea vieții din municipiu.
Să ne întoarcem puțin la felul cum i-a convins pe cei cinci consilieri să vină alături de dânsul.
– Convingerea consilierilor s-a bazat pe prezentarea unui program coerent și credibil de proiecte. Le-a spus ”uitați, asta vreau să fac și vă rog să fiți alături de mine!”. S-a adresat unor oameni care gândesc și singuri, mai ales că aveau o identitate înainte de a intra în politică, mă refer la dna Ana Stan, dr Tiberiu Irimia, Sorina Coman. Acești oameni au fost convinși de două lucruri, în primul rând că domnul Gentea este un caracter înainte de a fi politician și, doi, că ceea ce propune este benefic pentru comunitate. Deci, aceste două lucruri au dus la trecerea acestor oameni în echipa dânsului. Și ca o dovadă de caracter, toți acești oameni se regăsesc astăzi în echipa dlui Gentea pentru Consiliul Local Pitești. Iar genul acesta de oameni, pe care dânsul i-a cooptat în PSD, sunt oameni care înțeleg aproape orice tip de proiect. Gândiți-vă că toți oamenii aceștia au identități în afara politicii. Iar asta ține tot de abilitatea dlui Gentea, că și-a ales, ca și colaboratori în echipa CL, oameni cu care poate avea un dialog pe proiectele Piteștiului. Iar cel de-al doilea ”E” din analiza mea, că m-ați întrerupt pe parcurs, vine de la ”excepționalism”, care nu trebuie înțeles în sensul de glorificare.
Excepționalismul la care mă refer vine de la excepție. Eu văd în domnul Gentea un politician care a reușit să îmbine morala cu politica și să aibă succes. Dânsul este un exemplu strălucit pe cel puțin două planuri. Primul – că politica și morala nu sunt ca apa și uleiul, se pot îmbina și pot genera succes. Al doilea, consider că acesta este embrionul pe care PSD se poate configura în viitor, îmbinând morala și politica, cu mare priză la cetățean și votant. Mă bucur că acest embrion este la Argeș, la Pitești și că este domnul Gentea.
„Ca secretar de stat, am descoperit că peste 50% din bugetul RATEN era finanţat din proiecte de cercetare. Aşa l-am cunoscut pe domnul Gentea”
Apropo, cum l-ați cunoscut pe Cristian Gentea?
– Politic, ne știam de prin 2012. Dar față în față am stat de vorbă prin 2019, când eram secretar de stat la Ministerul Economiei, cu atribuții pe industrie. Domnul Virgil Popescu, ministrul liberal din acea perioadă, îmi atașase toate societățile comerciale de atunci ale Ministerului Economiei, nu pe partea de numire de directori și membri în CA-uri, ci pe partea de producție, de cheltuieli, de bugete. Așa am primit bugetele de la toate societățile comerciale, multe miniere și cu probleme, pe care trebuia să le subvenționăm anual. Și așa am observat că îmi apare un nume, Gentea, pe un buget. Era bugetul de la RATEN, regia de pe platforma nucleară de la Mioveni, unde dânsul era președintele CA și director general. Am rămas uimit să constat că mai bine de jumătate din bugetul RATEN provenea din contracte și proiecte de cercetare. Marea majoritatea a societăților din subordinea ministerului trebuiau subvenționate, mergeau prost, iar acum întâlneam una cu un director care nu venea cu mâna întinsă. Ei bine, asta mi-a atras atenția în mod plăcut, că RATENUL condus de dl Gentea se subvenționa singur, prin contracte de cercetare. Chiar am vorbit atunci cu dl ministu Virgil Popescu, fiindcă îi făceam raport scris, şi i-am spus că am găsit o unitate și un director care nu vin să ceară bani, se subvenționează din contracte de cercetare. Pur și simplu, își rezolvă problemele de finanțare prin proiectele de cercetare atrase. Și m-am bucurat că acea unitate e din Argeș.
Și care a fost reacția ministrului când i-ați exprimat această mirare a dvs?
– Un băiat deștept, mi-a răspuns. Atât. Și a fost suficient. Iar la două, trei luni după această discuție cu dl ministru, eram într-o dicuție cu mai mulți directori din minerit, că acolo aveam mari probleme, și mă sună secretara că a venit un domn de la Pitești și vrea să vorbească cu mine. Mi-a spus că se numește Cristian Gentea, i-am rugat pe colegi să facem o pauză de cafea și așa m-am întâlnit cu dânsul și ne-am cunoscut. Dânsul avea o problemă obișnuită, din păcate, în politica noastră dâmbovițeană. Intervenise un blocaj în comunicare la Argeș, prim ministru era Ludovic Orban, iar președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu. Domnul Gentea m-a rugat să-i facilitez o întâlnire cu dl ministru Virgil Popescu, am făcut-o și acela a fost momentul în care ne-am cunoscut.
Citește și Ion Mînzînă și Cristian Gentea, la Târgul Serviciilor Sociale din Argeș
„Foarte probabil, cei care lucrează acum cu dl Gentea simt pe pielea lor ce înseamnă rigoarea şi aplecarea către detaliu”
Cum vedeţi următorul mandat al lui Cristian Gentea?
– La cât e de ambițios o să ajungă la atât de multe proiecte europene, încât n-o să aibă bani pentru cofinanțarea lor. Își dorește foarte mult să se autodepășească. Iar cu trăsătura asta vine din afara politicii. Pentru că dânsul provine dintr-un domeniu ultraspecializat, îngust, riguros, așa cum este cercetarea. Acolo nu poți să te joci sau să improvizezi, totul este așezat la milimetru. Foarte probabil, cei care lucrează acum cu dânsul simt pe pielea lor ce înseamnă rigoarea și aplecarea către detaliu, fiindcă n-ai cum să lucrezi o viață întreagă acolo, pe plataforma nucleară și să te schimbi la primărie.
Dar și la primărie este o altă uzină, o altă fabrică.
– Da, dar asta e o notă bună și pentru o parte din aparatul primăriei că a cuplat la stilul de lucru și exigențele lui Cristian Gentea. Oamenii întotdeauna vor urma liderul. Dacă liderul este generator de proiecte, oamenii îl urmează, se aliniază. Și cred că în această ecuație respectul față de persoană contează foarte mult. Faptul că n-am auzit vreodată de vreun scandal sau neregulă acolo, asta spune multe despre primar.
Citește și Administraţia Gentea a marcat proiecte majore de infrastructură rutieră
„Un oraş fără stadion devine comună. De aceea ne trebuie un stadion nou şi mă bucur că dl Gentea îl face”
Cum vedeți dvs proiectul noului stadion, mai ales că ați și jucat fotbal la juniorii republicani ai FC Argeșului, sub comanda marelui Leonte Ianovschi, iar dreapta, nu toată dreapta, ci o minoritate, critică acest proiect?
– Eu vin din dreapta, nu pot să spun să spun că am devenit dintr-o dată de stânga. Poate că o să fiu o persoană de dreapta într-un partid de stânga. Nu cred că e neapărat o problemă. Mai ales că și PNL Argeș, în loc să fie un partid al oamenilor cu profesii liberale, e un partid al bugetarilor, al oamenilor angajați la stat. Dar să revenim la stadion. Un oraș fără stadion, mai ales orașul în care a crescut și a jucat Dobrin, devine comună. La nivel mondial, fotbalul e cel mai răspândit sport. Întodeauna fotbalul va rămâne primul sport al omenirii. Și noi ce facem? Ce vrem? Fotbalul nu mai e doar un sport, e un fenomen social. Ce ați dori? Să meargă piteșteanul să se uite la fotbal la Mioveni? Sau la Câmpulung Muscel? Sunt doar rateuri politicianiste ale unora care sunt împotriva stadionului doar fiindcă e un proiect promovat și realizat de Cristian Gentea. Stadionul nu e al primăriei, nu e al FC Argeș, ci al cetățanului iubitor de sport și de fotbal. Mai ales că el vine pe o tradiție solidă, a marelui Dobrin. Eu am fost junior la FC Argeș într-o perioadă în care FC Argeș a câștigat titlul național și tocmai de aceea n-am cum să nu cred în fotbal și în noul stadion. Veneau oameni de la Slatina să vadă FC Argeș și pe Dobrin. De la Drăgășani, de la Râmnicu Vâlcea, de la Târgoviște, Câmpulung, toţi veneau să vadă FC Argeș. Regiunea Argeș era mică pentru câți spectatori atrăgeau FC Argeș și Dobrin în acea perioadă. Când urcai la meciuri în Trivale vedeai ARO, IMS-uri și Dacii din nouă județe în parcarea stadionului. De aceea ne trebuie un nou stadion şi mă bucur că primarul Gentea chiar îl face.
Citește și CRISTIAN GENTEA – PRIMARUL CARE A UNIT ZONA METROPOLITANĂ!
„Pădurea-parc Trivale e un concept comunitar echitabil, îmbină aspectul ecologic şi de protecţie cu cel de agrement”
Ne-am întâlnit de multe ori în Pădurea Trivale, alergați, făceați sport. Care proiect credeți că e potrivit pentru Trivale? Pădure-parc sau arie protejată?
– Pădurea Trivale e un simbol al Piteștiului. Dacă țineți minte, și înainte când se dădea la radio legătura la Pitești, se spune dăm legătura în Trivale. Ideea e că noi, piteștenii, când mergem în alte orașe, suntem invidiați pentru Pădurea Trivale, ni se spune ”aveți oaza voastră de verdeață în Trivale, mergeți la Cornul Vânătorului”. Cred că proiectul de pădure-parc este cel mai indicat, fiindcă toți piteștenii avem dreptul să ne bucurăm de existența Pădurii Trivale. Pădurea-parc e un concept comunitar echitabil, îmbină aspectul ecologic şi de protecţie cu cel de agrement. Ca să fie arie protejată, hai să facem și gard în jurul ei! Apoi să taie cineva bilet ca să ne dea voie înăuntru, să alergăm sau să ne plimbăm cu copiii prin Pădurea Trivale. Eu, când am timp, mă îmbrac în trening și mă duc să alerg în Pădurea Trivale. Ce să fac, dacă ea devine arie protejată? Trebuie să cer voie de la un custode ca să pot alerga acolo? Ar trebui ca tot ce este al comunității piteștene să rămână al ei și fiecare cetățean să se bucure de el.
„Transportul metropolitan este o mare şansă, în primul rând pentru generaţia tânără”
Un alt proiect al primarului Gentea pe care vreau să-l discutăm e cel al transportului metropolitan. Înainte de ‘89 el exista, localitățile învecinate Piteștiului erau legate de oraș prin linii de transport public în comun. Și mulți copii aveau acces la învățământ. Iată că, după treizeci și ceva de ani, s-a reușit reînființarea lui.
– Să ne gândim numai ce avantaj reprezintă acest transport metropolitan, reintrodus acum, pentru copiii din rural, fără posibilități materiale, care așa pot merge la liceu. Asta în contextul în care abandonul școlar atinge și 40%. Ceea ce înseamnă că acești copii vor deveni oameni maturi necalificați sau asistați sociali în viitor. Deci, vor deveni o povară pentru colegii lor de la oraș. Faptul că, acum, acești tineri din Căteasca, din Ștefănești, din Bradu, Mărăcineni, Oarja, Moşoaia şi Bascov pot veni la școală în Pitești e un mare avantaj și o șansă pentru județul Argeș. În această cheie, a educației tinerei generații, trebuie înțeleasă și determinarea primarului Gentea de a introduce transportul metropolitan. Acest tip de transport funcționează mult mai bine decât cel cu microbuze învechite și aglomerate, plus că funcționează după un anumit orar. Ca să nu mai vorbim de costuri, de prețul biletului și al abonamentului, care sunt mult mai mici. Sunt autobuze moderne, de ultimă generație, călătorii nu mai circulă înghesuiţi. Ca să rezum, transportul acesta metropolitan îl consider un uriaș avantaj, mai ales pentru generația tânără.
Puteți da un pronostic pentru alegerile la Primăria Pitești?
– Există un singur candidat cu șanse reale să câștige, e vorba, evident, de domnul Gentea. Ceilalți își fac doar reclamă. Haideți să judecăm obiectiv! Dl Gentea e un om care și-a terminat școala la timp, a lucrat în cercetare „n” ani, pe un segment foarte specializat și îl are concurent pe Ionuț Moșteanu. care a început o facultate în 1992 și cică ar fi terminat-o prin 2016-2017.
Da, e un secret la fel de bine păzit ca și asasinarea lui Kenedy.
– Ăsta e unul din paradoxurile sau binefacerile democrației. Că îl opui, ca și candidat la primărie, pe unul care a terminat facultatea în douăzeci și ceva de ani unuia care în douăzeci și ceva de ani a făcut zeci de proiecte pe cercetare nucleară.
„Domnul Gentea este ceea ce face, ca să-l parafrazez pe Lao Tzu”
În concluzie, îi puteți face un profil primarului Gentea având în vedere primul mandat și în perspectiva celui de-a doilea?
– Eu l-aș caracteriza pe dl Gentea nu cu vorbele mele, ci cu cele ale gânditorului chinez Lao Tzu, care a trăit cu 600 de ani înaintea erei noastre, parcă. Și care spunea așa: ”Concentrează-te și vei descoperi că a face înseamnă a fi!” Asta este caracteristic pentru domnul primar Gentea, este ceea ce face.
Citește și Parteneriat strategic cu Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Argeș
Citește și Comoara de la Arhive. Gentea a descoperit alte 165 ha de pădure-parc în Trivale!
0 Comentarii