O echipă de cercetători de la Universitatea din Piteşti, care efectuează în judeţul Vâlcea săpături arheologice în situl dacic de la Buridava, Ocnele Mari, a făcut una dintre cele mai importante descoperiri pentru ceea ce a însemnat cultura şi civilizaţia dacică. Rezultatele sunt unice pentru că au condus la identificarea primei necropole dacice din perioada clasică.
Echipa care a făcut excepționala descoperire a fost condusă de către conf. univ. dr. Constantin Augustus Bărbulescu și formată din Alexandru Nălbitoru, Sorin Ilie Cociș, Corneliu Beldiman, Laurețiu Mecu, Claudiu Tulugea (Muzeul județean Vâlcea), Ion Tuțulescu (Muzeul județean Vâlcea), Carol Terteci (Muzeul județean Vâlcea), Andrei Robert și din studenții și masteranzii Facultății de Științe Socio- Umane a Universității din Pitești, specializarea Istorie.
După cum ne-a precizat Constantin Augustus Bărbulescu „Cercetările arheologice au durat o lună. Descoperirile au o importanţă deosebită, pentru că redeschid discuţiile în comunitatea ştiinţifică şi nu numai, asupra problematicii ritului şi ritualului funerar la geto-daci. Este prima necropolă dacică descoperită pentru perioada secolului I a. Chr. și secolul I p. Chr. Până la această descoperire se știa că partea de ritual funerar la daci are un caracter discret. Nu se știa ce se face cu rămășițele funerare. Acum se știe. Am reuşit să identificăm un număr de 10 morminte de incineraţie, similare ca şi structură de constructive şi ca inventar. Pentru a lămuri problema cronologiei mormintelor, menţionez că în 8 din cele 10 avem elemente de datare certă pentru intervalul cuprins între sfârșitul sec. I a. Chr. și sfârșitul secolului I p. Chr., concluzie trasă după discuţiile şi consultările cu membrii echipei de cercetare şi nu numai. În plus, suntem convinşi că vor rescrie o pagină din ceea ce înseamnă cultura şi civilizaţia dacică. Vom face cercetări și anul viitor.”
La doar 37 de ani, Constantin Augustus Bărbulescu este unul dintre cei mai apreciați specialiști arheologi din România, având deja la activ alte opt cercetări arheologice soldate cu descoperiri importante în județele Argeș, Vâlcea, Dolj, Teleorman și Mehedinți.
Denis Grigorescu
0 Comentarii