Web Analytics
scris miercuri, 10.08.2016

„Dacă va fi o majorare, va fi una singură şi eventual la bilete, pentru că abonamentele vor scădea”

# Manuel Rotaru, directorul Publitrans, despre transportul din Piteşti

„Dacă va fi o majorare, va fi una singură şi eventual la bilete, pentru că abonamentele vor scădea”

Primarul Cornel Ionică a avut la conferinţa de presă a Primăriei Piteşti o declaraţie care a surprins pe multă lume legată de reducerea preţului la transportul public din Piteşti. Declaraţia a venit pe fondul informaţiei în presa naţională că oraşul Piteşti ar avea cel mai scump transport public din Europa de Est. După ce a negat cu vehemenţă aceste informaţii, Cornel Ionică a venit cu o declaraţie imprudentă, mai mult de adormit copiii decât de mulţumire a piteştenilor pe care o relatăm în cele ce urmează: „Vă spun în mod public că analizăm reducerea tarifelor, să reducem nivelul tuturor abonamentelor de la începutul anului viitor și încercăm utilizarea unei cartele magnetice prin care la coborârea din autobuz să plătești în funcție de stațiile pe care le-ai parcurs”, a precizat edilul Ionică. Declaraţia acestuia este în opoziţie totuşi cu contractul de credit încheiat în data de 16 octombrie 2014 între Publitrans și BERD, unde la secțiunea tarife se arată că nu vor avea loc reduceri de preţuri la bilete, ci din contră vor avea loc majorări de tarife de la 1 ianuarie 2017: „cel târziu la data de 1 ianuarie 2017, se va implementa o majorare a tarifului cu cel puțin 11% pentru biletul de o călătorie și 7% pentru abonamente față de nivelul tarifelor avut în vedere la majorarea anterioară”, este menţionat în contract. Legat de acest lucru am stat de vorbă și cu Manuel Rotaru, directorul Publitrans care, de asemenea, îl contrazice pe primaru.

„În prevederile contractului cu BERD, din contră, mai era prevăzută o majorare”

# Domnule Rotaru, s-a vehiculat faptul că pot fi reduse costurile biletelor şi abonamentelor transportului în comun la Piteşti. Cum comentaţi aceste afirmaţii?
– Nu ştiu nici dacă pot fi reduse, nici dacă pot fi majorate la ora actuală. Orice e posibil. În prevederile contractului cu BERD, din contră, mai era prevăzută o majorare, dar vreau să vă spun că nu pot să vă asigur şi de acea majorare. Noi facem acum un plan de marketing. În cadrul acestuia încercăm să implementăm altă politică tarifară şi venim cu mai multe scenarii.
# Într-o declaraţie pentru ziarul nostru acordată în 2015 spuneaţi că în funcţie de modificările costurilor din exploatare este posibilă o majorare a tarifului la bilete în 2017?
– Da. Toate lucrurile acestea de care m-aţi întrebat vor fi lămurite cu certitudine pe la sfârşitul lunii octombrie anul acesta. Dacă va fi o majorare va fi una singură şi eventual doar la bilete, pentru că abonamentele vor scădea. Planul de marketing este finanţat de BERD şi dacă consultantul şi Consiliul Local decid o anumită politică tarifară, planul va fi trimis şi la BERD care va trebui să-l şi accepte.

„A fost la Piteşti consultantul plătit de către BERD şi am stabilit mai multe scenarii tarifare”

# În contractul de credit dintre Publitrans şi BERD se menţionează că „cel târziu la data de 1 ianuarie 2017, se va implementa o majorare a tarifului cu cel puțin 11% pentru biletul de o călătorie și 7% pentru abonamente”.
– Da este prevăzut lucrul acesta. Dar la abonamente nu se va mări tariful, ci din contră eu încerc să scad tarifele la abonamentele pe două linii şi pe toate liniile la persoane fizice în noua politică tarifară. A fost la Piteşti consultantul zilele acestea şi am discutat anumite scenarii. Consultantul plătit de către BERD, este o firmă PVO Austria şi cu Metroul Bucureşti. Scenariile discutate vor fi prezentate în Consiliul Local, iar ei decid şi aleg. Nu mergem doar cu o singură variantă.
# Cum comentaţi scandalul iscat după ce Piteştiul a fost considerat oraşul cu cel mai scump transport public din Europa de Est?
– Nu ştiu cine l-a iscat sau de ce. Mi se pare o chestie nedreaptă întrucât Iaşi-ul şi Ploieşti-ul erau peste noi, adică abonamentul era la 194 de lei. Dintr-o listă de 14 produse comerciale şi mă refer la tipul de abonamente şi bilete s-a găsit un singur tip care era mai scump, dar nu cu Europa de Est, ci faţă de alte oraşe din ţară, dar nu faţă de toate. Dacă făceau comparaţie cu preţul la bilet observau că şi în Bulgaria, care oricum e mai jos ca şi salariu minim pe economie, e mai scump ca la noi. Sub 3,5 lei nu există preţ la bilet. Mi s-a părut nedrept pentru că nu eram cu abonamentul nenominalizat la preţul cel mai mare din ţară şi mai ales din Europa de Est. Dacă intraţi pe site-ul societăţii de transport din Bulgaria, veţi observa că la titlul de călătorie pe termen scurt este acel abonament nenominal care e undeva la 80 de lei pe săptămână.
# S-a vehiculat şi utilizarea unei cartele magnetice prin care la coborârea din autobuz să plătești în funcție de stațiile pe care le-ai parcurs. E posibil aşa ceva?
În primul rând legislaţia din România nu permite acest lucru. Este implementat un alt sistem cu limitare în timp şi în mod cert, sistemul de e-ticketing va introduce cartele magnetice pe care vor fi stocate date privind optarea omului pentru abonament, cât şi un portofel electronic astfel încât dacă omul nu are abonament pe acea linie să poată să plătească un bilet cu acel card pentru el sau mai mulţi membri ai familiei. Este o problemă cu sistemul de e-ticketing. El se încearcă a fi implementat pe bani europeni pentru că în programul de finanţare pe axa 4 se finanţează mobilitatea urbană. La ora actuală nu a ieşit nici ghidul de finanţare şi nu pot fi depuse proiecte. Nu pot să vă dau un termen estimativ. Încercăm şi din fonduri proprii în următorii ani dacă nu se reuşeşte pe bani europeni. Primăria vrea să aplice pe bani europeni să facă staţiile de autobuz, renovarea totală a staţiilor după care implementarea sistemului de e-ticketing şi ce mai rămâne din fonduri alocate să ahiziţionăm şi autobuze electrice. Entitatea eligibilă este primăria dar lucrează împreună cu Publitransul.
Alex Vlaicu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...