Un caz șocant a avut loc duminică seara, în Gura Humorului, când trei copii cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani au ajuns în comă alcoolică la spitalul local. Incidentul a avut loc în urma consumului excesiv de alcool, în urma căruia cei mici au necesitat intervenția de urgență a echipajelor medicale.
Citește și: Dosarul 2 Mai. Parchetul se opune unei pedepse mai dure pentru Vlad Pascu
Potrivit informațiilor preliminare, cei trei copii, din județul Harghita, se aflau în vizită în Gura Humorului, împreună cu familiile lor. Se pare că aceștia au furat o sticlă de doi litri de rachiu și au consumat alcool în exces, până când starea lor de sănătate s-a deteriorat grav.
Oamenii legii au deschis o anchetă penală în acest caz
Echipajele medicale au intervenit prompt la fața locului și le-au acordat copiilor primul ajutor necesar, arată monitorulsv.ro. Ulterior, aceștia au fost transferați la Spitalul Clinic de Urgență din Suceava pentru îngrijiri medicale de specialitate și monitorizare atentă a stării lor. Autoritățile au deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale incidentului și pentru a identifica eventualele neglijențe sau încălcări ale legii care ar fi putut contribui la această situație tragică.
O treime din părinți nu impun reguli
Un studiu realizat la solicitarea asociaţiei Spirits România a analizat opiniile şi cunoştinţele părinţilor de adolescenţi cu privire la problema consumului de alcool în rândul minorilor. Peste o treime dintre părinţii de adolescenţi declară că nu impun reguli copiilor lor privind consumul de alcool. 57% dintre părinți consideră că nu este un risc consumul de alcool în dezvoltarea normală a copiilor.
Citește și: Tânăr în vârstă de 19 ani decedat după ce mașina în care se afla a intrat într-un gard
„Aproape o treime dintre părinţi (30%) au declarat că şi în trecut consumul de alcool în rândul minorilor a fost o problemă însă mai puţin discutată în spaţiul public. Aproximativ 64% cred că familia în general ar trebui să fie mai implicată în contracararea acestui fenomen. Acest rezultat reflectă convingerea că responsabilitatea principală în această problemă revine familiei. Totodată, marea majoritate a părinţilor (94%) spun că au avut discuţii cu copiii în care le-au prezentat efectele negative ale consumului de alcool”, se arată în comunicat.
Citește și: A dispărut o fetiță. Dacă ați văzut-o sunați la Poliția Costești
„Prin contrast, potrivit studiului YRBSS 2022, 6 din 10 liceeni din România au declarat că au consumat alcool cel puţin 1-2 zile în ultimele 30 de zile. Majoritatea părinţilor (65.53%) cred, însă, că minorii lor au început să consume alcool abia după vârsta de 17 ani. Aceștia indică drept motive ale consumului socializarea (36.99%) şi influenţa prietenilor (33.90%)”, mai arată comunicatul. Întrebaţi care ar fi prima măsură pe care ar lua-o dacă ar avea un copil minor care consumă alcool constant şi în cantităţi mari, 58% dintre părinţi au spus că mai întâi ar purta o discuţie serioasă cu acesta, în timp ce 27% au spus că în primul rând ar încerca să îl ferească pe adolescent de anturajul nociv.
0 Comentarii