# Mediul de afaceri îl pune la zid pe primarul Ionică pentru viitoarea piaţă de la Bowling
Nici nu și-a revenit bine din euforia câștigării alegerilor că noul edil șef al Piteștiului, Cornel Ionică, a și început să stârnească nemulțumiri conform cu noul său rang administrativ. E vorba despre inițiativa anunțată de acesta ca în zona Bowling din Pitești, o zonă cândva focar de mizerie și aglomerație, acum liniștită și aerisită grație unui proiect european, să fie amenajată o piață agro-alimentară. E drept că proiectul în sine are câțiva ani, dar sunt destule voci care îl contestă vehement. Numai gândul că agitația, disconfortul și, de ce nu, mizeria de până acum câțiva ani s-ar putea întoarce la Bowling, dă frisoane multora dintre cei care acum frecventează zona pentru activități sportive ori ca să se relaxeze. Mai mult decât atât, reprezentanții mediului de afaceri piteștean consideră că amplasarea unei piețe în acea parte de oraș este total inadecvată sau, cum plastic a definit George Caval, președintele CCIA, se potrivește ca nuca-n perete. Dar, iată ce spun autoritățile și oamenii de afaceri despre această idee!
Tudor Pendiuc, fost primar: „Am avut rețineri, altfel făceam piața de mult”
Fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, în mandatul căruia a fost reamenajată zona Bowling, ne-a declarat referitor la acest proiect următoarele: „În primul rând nu vorbim de un proiect nou, ci de unul vechi. Apoi, în parcarea de acolo nu se poate modifica nimic pentru încă doi ani și ceva de acum înainte. Acea parcare a fost realizată cu fonduri europene și timp de cinci ani trebuie să-și păstreze destinația. Eu cred că e vorba de terenul de alături care aparține municipalității și pe care se află acum niște construcții lăsate în paragină. Ideea, mai veche, după cum v-am spus, era ca pe acel teren producătorii să-și amenajeze spații de comercializare, investițiile să le fie scăzute din chirii și alte plăți, iar parcarea să rămână parcare și să fie folosită de aceștia și de cumpărători. E adevărat că dacă nu se face o bună organizare a lucrurilor există șansa ca acestea să se întoarcă la situația veche, când știm cu toții ce haos era acolo. De aceea am și avut rețineri, altfel făceam piața de mult. Dar știți cum e, nu trebuie să aruncăm și copilul odată cu lăturile, eu zic că proiectul poate fi unul benefic dacă e bine gestionat și organizat. Cât despre realizarea unui centru de afaceri sau expozițional consider că nu există spațiu, terenul fiind prea mic pentru așa ceva. Bineînțeles că pot exista discuții, consultări și, dacă se găsește un alt proiect mai util decât acesta, lucrurile pot fi schimbate”.
Cristian Soare, prefect: „Sper că municipalitatea a analizat oportunitatea acestui proiect”
„Sincer, nu știu exact nici care este statutul juridic al acelei zone, nici detaliile acestui proiect. Probabil că municipalitatea a analizat oportunitatea acestui proiect, sper acest lucru și ca primă interpretare pot spune că dacă acolo este considerat util probabil că ar putea fi o inițiativă bună. Până la urmă, orice proiect care ajută producătorul local și creează locuri de muncă nu poate fi decât util comunității. Bănuiesc că, dacă se va materializa această piață, se va merge pe un comerț civilizat și bine organizat astfel încât, în final, să fie un lucru bun pentru oraș. Eu am sprijinit mereu ideile venite în ajutorul producătorilor locali și amintesc aici acele piețe alternative care funcționau doar în week-end. Și pe viitor voi face același lucru, în sensul în care voi sprijini orice inițiativă benefică pentru cetățeni, fie că aceasta este o piață agro-alimentară sau altă investiție. Cât despre proiectul de la Bowling, mă voi informa amănunțit și apoi voi oferi un punct de vedere mult mai argumentat”, ne-a spus prefectul județului, Cristian Soare.
George Caval, președintele CCIA: „Acolo e o zonă pentru sport și relaxare, nu pentru zarzavaturi!”
„Am discutat cu colegii mei din Camera de Comerț, Industrie și Agricultură și noi considerăm că o astfel de inițiativă este total inoportună. Să aduci o piață între Bazinul Olimpic și Parcul Ștrand n-ar da deloc bine. O piață are alte reguli de funcționare care nu se potrivesc deloc cu acea zonă. Acolo se desfășoară concursuri sportive, internaționale multe dintre ele, acolo e un spațiu pentru sport și relaxare, nu pentru zarzavaturi. E inadmisibil să minimalizezi valoarea unui astfel de loc sufocându-l cu aglomerația și toate cele aferente unei piețe agro-alimentare. Noi propunem, mai degrabă, realizarea unui centru expozițional în care toți producătorii locali de la cei de piese auto la cei agricoli să vină periodic, să se întâlnească și să-și expună produsele sau orice alt proiect ancorat în realitatea actuală, modernă. Propunerea noastră ar păstra zona curată, liniștită și cu un aspect civilizat. Vă dați seama că o piață ar obtura prin aglomerația creată atât accesul la Bazinul Olimpic cât și intrarea în Ștrand dinspre actuala parcare, ca să nu mai vorbesc de accesul rutier în zonă unde acum se află și un pasaj suprateran. Ce facem, abia am descongestionat traficul și acum îl sufocăm iar? Abia s-a civilizat acea zonă! Noi avem o colaborare foarte bună cu Primăria și sprijinim și pe viitor activitatea acesteia dar, cu toate acestea, nu putem fi de acord cu o inițiativă lipsită de utilitate. O piață acolo se potrivește ca nuca în perete”, lămurește problema tranșant președintele CCIA, George Caval.
Virgil Dumitru, președinte AOA: „Toți ne dorim un oraș frumos, curat, civilizat”
„Nu mă pot pronunța prea mult pentru că nu cunosc amănuntele acestui proiect. Aștept să văd detaliile oficiale și apoi voi fi în măsură să exprim un punct de vedere. Asociația Oamenilor de Afaceri a sprijinit și va sprijini în continuare cele mai importante proiecte ale municipalității. Acum trebuie văzut cât de utile și de oportune sunt acestea. Noi avem în Pitești niște experiențe atât pozitive, cât și negative. Eu consider că trebuie să învățăm din lucrurile bune care s-au făcut și să nu le repetăm pe cele rele. Toți ne dorim un oraș frumos, curat, civilizat, cu parcări suficiente, cu spații verzi, cu un trafic fluent, un oraș confortabil pentru cetățenii lui. Cred că înainte de abordarea și implementarea oricărui proiect trebuie să se țină cont cu prioritate de aceste aspecte. Tot de aceste criterii trebuie să se țină cont și în gestionarea zonei de care vorbiți”, consideră Virgil Dumitru, președintele AOA Argeș.
Ion Brănescu, vicepreședinte CCIA: „Am scăpat de o mizerie și aducem alta?”
„Personal consider că nu are nicio utilitate o astfel de piață în acea zonă. Acolo avem o zonă de agrement și așa trebuie să rămână. Dacă spațiul permite poate fi ridicat acolo un centru de afaceri, un spațiu expozițional sau altceva, dar cu totul altă destinație decât cea de piață agro-alimentară. Zona și activitățile desfășurate acum acolo nu se pretează la așa ceva. Sunt de acord să construim piețe oriunde în oraș unde ele sunt utile sau să le modernizăm pe cele vechi, dar nu într-un loc inadecvat pentru așa ceva. Nu mai țineți minte ce era acolo? Abia am scăpat de o mizerie și ce facem, o aducem la loc? Acolo trebuie să rămână în primul rând o zonă de destindere”, este de părere Ion Brănescu, vicepreședinte CCIA și om de afaceri cu experiență îndelungată în sfera comerțului.
Cornel Ionică, primar Piteşti: „În toamnă va funcţiona acea piaţă, mediul de afaceri să meargă la Casa Cărţii!”
„De trei ani tot vorbim de proiectul acesta. Că sunt voci care îl contestă, sunt convins, dar mereu și pentru orice se vor găsi astfel de voci. Vorbim despre zona de lângă parcarea făcută cu fonduri europene și nu de parcare, o zonă care acum e moartă și pe care cu greu o păzim cu niște grămezi de balast de cei care vin acolo pentru drifturi. Repet, e zona dintre parcare și Parcul Ștrand. Nu e afectat nici parcul, nici bazinul, nici parcarea. Ba, chiar parcarea și tot ce e acolo, stâlpii, lămpile, gradenele, tot a fost degradat, vandalizat, au fost furate componente, tocmai pentru că acolo nu e nicio activitate. Alături, pe Depozitelor, se vinde pe carosabil direct din dube. Noi punem acel teren strict la dispoziția producătorilor agricoli argeșeni iar parcarea va fi folosită de comercianți și cumpărători cu titlu gratuit. Nu facem altceva decât să creăm o piață legală, concurențială la ceea ce se întâmplă acolo în stradă acum, o piață care, din nou vă spun, nu va afecta pe nimeni cu nimic, va fi acolo unde e acum șopronul acela părăginit, pe terenul municipalității. Deja lumea e scandalizată de ce se întâmplă acum acolo la nodul acela rutier. Va avea și Piteștiul a doua piață agro-alimentară în care să vândă doar argeșenii, ce e rău în asta? Clujul are trei astfel de piețe, Brașovul tot trei, o să avem și noi două, e rău? Mediul de afaceri vrea centru expozițional? Să meargă mediul de afaceri la Casa Cărții, unde avem sute de metri pătrați de spațiu expozițional pe care îl oferim cu drag, să tot expună! Eu atât spun: acolo va fi piață și această piață va funcționa chiar din această toamnă!”
Material realizat de Florin Silvestru
0 Comentarii