Web Analytics
scris miercuri, 10.04.2024

Sfatul psihologului. Cum să recunoşti dacă ai un părinte toxic

Niciunul dintre noi nu este perfect, inclusiv părinții noștri, dar există un punct în care imperfecțiunea devine distructivă, luându-le copiilor dragostea, căldura și îngrijirea pe care le merită și înlocuind-o cu ceva teribil.
Atunci când copiii sunt crescuți cu o cură de critici, judecăți, abuzuri și dezgust, este doar o chestiune de timp până când vor prelua și introiecta aceste cuvinte, livrându-și singuri, cu toată forța, criticile aduse.
Părintele toxic are o listă lungă de arme, dar toate intră sub semnul neglijenței sau al abuzului emoțional, verbal sau fizic. Părinții toxici mint, manipulează, ignoră, judecă, abuzează, rușinează, umilesc și critică. Nimic nu este niciodată suficient de bun.
Orice comportament negativ care provoacă vătămări emoționale sau contaminează modul în care o persoană se vede pe sine este toxic. Un părinte toxic își tratează copiii în așa fel încât îi face pe acei copii să se îndoiască de importanța lor, de valoarea lor și de faptul că merită dragoste, aprobare și validare.

Sfatul psihologului. Cum să recunoşti dacă ai un părinte toxic

Să te eliberezi de un părinte toxic este greu, dar greu nu a însemnat niciodată imposibil. Cu decizia deliberată de a merge mai departe, povestea oricui poate lua nenumărate întorsături.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Părinţii care critică excesiv

Citește și Sfatul psihologului. Ce înseamnă să fii bărbat?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită