Dacă am crescut cu un părinte (sau părinți) care ne-a(u) criticat în permanență, avem tendința de a fi anxioși, de a avea sentimente de inadecvare și/sau de a simți că trebuie să fim „perfecți” în orice.
Ulterior, pentru adulții care au fost crescuți în felul acesta, dezvoltarea relațiilor romantice poate fi foarte dificilă, deoarece simțim că trebuie să ne apărăm în mod constant și ajungem să devenim noi înșine critici. Copiii sunt foarte atașați de părinți sau de figurile parentale, iar acest lucru are o influență puternică asupra căutării aprobării lor. Acest lucru face să fie dificil să nu se ia profund și personal comentariile părinților lor.
Parentingul autoritar poate antrena creierul unui copil să pună prea mult accent pe greșeli și atunci când un copil este criticat pentru că a făcut o greșeală, creierul învață să internalizeze acel feedback parental, ceea ce devine un declanșator de anxietate. Acest lucru duce la faptul că tinerii nu simt niciodată că sunt suficient de buni, iar ca adulți acest lucru duce la faptul că nu se simt adecvați în viața profesională și în relațiile lor interpersonale sau romantice.
Părinții sau îngrijitorii noștri au făcut tot ce au putut cu ceea ce știau. Acest lucru nu înseamnă că acțiunile și comportamentele lor au fost în regulă. Ca adult, putem să ne înțelegem lumea interioară și să facem schimbări pozitive în ceea ce privește modul în care reacționăm la situații.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Ce înseamnă să fii bărbat?
Citește și Sfatul psihologului. Care sunt efectele presiunii şcolare?
0 Comentarii