Web Analytics
scris joi, 09.06.2016

„Eu l-am sfătuit pe regele Mihai ca, la vremea rânduită, să odihnească într-o catedrală nouă”

# ÎPS Calinic ne-a acordat interviul pe care ni l-a promis înainte de operaţia la inimă

„Eu l-am sfătuit pe regele Mihai ca, la vremea rânduită, să odihnească într-o catedrală nouă”

# V-ați refăcut după operația la inimă? Cum vă simțiți în prezent?
– Operația a fost complicată și este nevoie de un timp pentru recuperare, iar sfatul medicului trebuie împlinit, ca și Evanghelia.
# Cunoașteți, desigur, că mai mulți preoți și-au exprimat nemulțumirile legate, de exemplu, de unele contribuții financiare sau cotele de vânzări lumânări ori calendare bisericești. O altă nemulțumire este vizavi de comunicarea deficitară în ultima vreme. Ce le-ați răspunde celor care au formulat diferite petiții?
– Orice nemulțumire trebuie adusă la cunoștință verbal și în scris, iar la ședinţele administrative lunare din cadrul protoieriilor, preoții au îndatorirea, să se adreseze direct pentru rezolvarea problemelor, în mod legal și duh frățesc și de pace. Dorim ca să fie o conlucrare perfectă, fără supărări.

„Aparițiile prea dese în public sunt taxate drept diletantism arhieresc”

# De curând ați împlinit 30 de ani de arhierie. Cât a fost bucurie și cât a fost povară?
– Dacă mă va ține Dumnezeu, la 17 noiembrie 2016, se vor împlini 31 de ani de când lucrez statornic în spațiul Argeșului și Muscelului, fiind cea mai lungă statornicie din perioada vieții mele. Este un dar de la Dumnezeu să stai locului și să lucrezi cu răbdare. Din cauza lucrărilor întâmpinate în cele patru județe: Argeș, Vâlcea, Olt și Teleorman, n-am mai avut timp să mă bucur. Pot spune că volumul de muncă a fost atât de mare și anevoios, lucrând fără odihnă și fără concedii de niciun fel (de odihnă sau sănătate!). Prezența în viața comunității a unui arhiereu, trebuie să fie mai ales în rugăciune și supraveghere asupra persoanei proprii și a întregului mers pastoral-administrativ. Aparițiile prea dese în public, uneori sunt taxate drept „diletantism arhieresc”, arhiereul fiind îndatorat să gândească și să cumpănească bine pe unde-i pot umbla picioarele și mai ales mintea. Într-un cuvânt, la procent, 1% bucurie și 99% povară și muncă pentru cele realizate și mai ales pentru cele care trebuie împlinite la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

„Sunt în lucru pietrele tombale la mormintele Familiei Regale”

# Când va fi gata mormântul Regelui Mihai din necropola regală? Aveți o amintire neprețuită cu regele Mihai?
– Voi scrie despre întâlnirile cu Regele Mihai și cu Familia Regală. Evocarea va fi în cuprinsul volumelor: „Toată vremea-și are vreme”. Faptul că acum avem o Catedrală închinată Sfintei Mucenițe Filoteia și Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este și aportul Regelui Mihai, cu care am avut un dialog și l-am sfătuit că este mai bine, ca la vremea rânduită de Domnul, să se odihnească într-o Catedrală nouă. Acum s-a întrupat gândul, lucrarea fiind încredințată Părintelui Caliopie, care a sprijinit, la sfaturile noastre, mersul lucrărilor, pe care le poate vedea oricine dorește. Se lucrează și la amenajarea mormintelor, acum fiind în lucru pietrele tombale la mormintele Familiei Regale.
# Am aflat că, în Sfântul Sinod, V-ați împotrivit achiziționării mașinilor de lux de către preoți. De ce?
– Preotul trebuie să meargă și el cu ceva pe drum, dar este o măsură în toate. Concurența pe lux de mărci ale autovehiculelor este o treabă nepotrivită. Avem în România o fabrică de mașini, care sunt tocmai făcute pentru drumurile și șanțurile noastre. Sunt mai ieftine, piesele de schimb sunt acasă… în România. Recomand tuturor, o mașină autohtonă. Fiecare, desigur, procedează după cum crede de cuviință: mașina este o necesitate și nu un lux! Dacă se face o estimare asupra mărcilor celor care dețin automobile, se va vedea că preoțimea și arhiereii sunt pe ultimul loc. Dar, întotdeauna, capra vecinului e mai cornută!

„Starețul Ioasaf este uneori excesiv în comportament din cauza sănătății”

# Ce faceți cu Starețul Ioasaf (permanentul caz „Ioasaf”), care nici nu iese bine dintr-un bucluc (dosarul penal cu enoriașii din Curtea de Argeș pe care i-a bătut), că dă în altul – scandalul cu arborii seculari de la Cotmeana pe care ar vrea să îi taie. Ca să curmați scandalurile de la Mănăstirea Trivale, l-ați schimbat pe starețul Gherasim. Nu V-ați gândit să procedați la fel și la mănăstirea Cotmeana?
– Starețul Ioasaf este uneori excesiv în comportament din cauza sănătății, năruite din cauza multor necazuri întâmpinate la Mănăstirea Cotmeana. Ne gândim la o soluție pe care să o binecuvânteze Dumnezeu.

„Cu părintele Brânzea sunt împăcat de când ne-am cunoscut”   

# V-ați împăcat cu preotul Brânzea, cu fostul vicar Brânzea, după mai bine de un deceniu de răceală și i-ați dat binecuvântarea să participe la concursul pentru funcția de rector al Universității Pitești, pe care totuși a pierdut-o. Ce credeți că s-a întâmplat?
– Cu Părintele Nicolae Brânzea nu ne-am certat niciodată. Sunt împăcat de când ne-am cunoscut. Dacă mai este cineva supărat pe mine, fac rugămintea din inimă să fiu iertat și în veacul de acum și în cel ca va să fie. Dumnezeu a fost milostiv cu mine și mi-a dat încă o vreme să mai fiu pe acest pământ, așadar, iert pe toți cei care m-au amărât în vreun fel, pentru că nu pot să am pacea cu Dumnezeu, dacă nu am pacea cu oamenii, zidiți de El. Părintele Nicolae Brânzea a primit binecuvântare întotdeauna pentru a fi prezent la toate concursurile universitare. Nu știu ce s-a putut întâmpla la alegerile de la Universitate, mai ales că în perioada aceea eram internat la spital. Oricum, dorința noastră este ca Părintele Nicolae Brânzea, după cum bine îi știu potențialul de lucru, să înjuge dimpreună cu cei care trag acum la „carul” universitar, pentru a se salva învățământul superior în Argeșul istoric. Orice sprijin, de oriunde ar fi, este benefic!
# Ce mesaj le transmiteți credincioșilor din Argeș?
– Tuturor creștinilor argeșeni și musceleni le pun la inimă îndemnul de a închina inima și sufletul lui Dumnezeu și a ține în iubire sfântă familia, pe semenii noștri, a iubi natura cu sfințenie, a ne încuraja unii pe alții, a ne apăra de primejdii și a ne bucura de Învierea lui Iisus Hristos, bucuria noastră veșnică!
Alina Crîngeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită