Web Analytics
scris joi, 26.05.2016

Liderul sindical Mircea Bărbuceanu îl somează pe noul rector al UPIT să îl toarne la DNA pe fostul rector

# Motivul? Cei 40.000 de euro plătiți unei case de avocatură de UPIT în plină campanie electorală

Liderul sindical Mircea Bărbuceanu îl somează pe noul rector al UPIT să îl toarne la DNA pe fostul rector

Tocmai când credeam că la Universitatea Pitești s-a așternut liniștea și toată lumea va încerca să redreseze imaginea instituției de învățământ superior grav afectate și în timpul ultimelor alegeri ca și în cele precedente că, acolo încep din nou să se tulbure apele. Și cine să le tulbure dacă nu liderul de sindicat Mircea Bărbuceanu?! Acesta dă iar cu bățul prin gardul Rectoratului. Iar asta se întâmplă după ce lumea rămăsese cu impresia deloc falsă, din câte se vede, că liderul de sindicat și profesorul Chirleșan, noul rector, ar fi avut o înțelegere prealabilă. Faptul că cei doi au avut un pact anterior este devoalat chiar de sindicalist într-unul din primele mesaje, mai precis cel din data de 1 aprilie, adresate membrilor de sindicat după alegerea noii conduceri. „În urma discuțiilor cu noul rector am avut convingerea că Universitatea se va retrage din procese”, le scrie liderul sindical, Mircea Bărbuceanu, membrilor SLUP. Acesta însă întoarce foaia, după ce rectorul Dumitru Chirleșan a anunțat că nu se retrage din procesul privind acordarea unor drepturi salariale, iar în continuare este vorba despre noi acțiuni în instanță, acțiuni care vor băga în buzunarul avocaților mii de euro, după ce, conform spuselor șefului SLUP, fosta conducere a UPIT a plătit deja unei firme de avocatură 40.000 de euro.

Ce cuprindea pactul dintre liderul sindical și noul rector al UPIT

„Până acum două săptămâni, așa cum am discutat cu toții la precedenta ședință la care a participat și noul Rector, am avut convingerea că procesele se vor opri prin retragerea Universității. Între timp, a intervenit rugămintea (justificată poate) a domnului Rector, însoțită de garantarea de către acesta a faptului că, după finalizarea proceselor, nimeni nu va pierde nimic (nici măcar onorariile ce vor fi eventual plătite avocatului)”. Ca atare, după schimbarea datelor problemei, sindicaliștilor li se propun următoarele alternative: neprezentarea la niciun termen, nici a persoanei și nici a vreunui avocat angajat; prezentarea la proces, la termenul din citație sau de pe site-ul Judecătoriei, a persoanei și susținerea proprie a cauzei; angajarea avocatului care a reprezentat până acum sindicatul; angajarea unui avocat propriu.
„În aceste cazuri, după cele ce s-au petrecut în ultimele săptămâni, rezultatul probabil va fi admiterea contestației Universității cu cheltuieli de judecată de 750 lei sau 918 lei. Au fost și câteva soluții fără cheltuieli de judecată ori „numai” cu 50 de lei. Oferta doamnei avocat (care ne-a reconfirmat-o în această seară în prezența a mai multor colegi) este de 100 lei pentru fiecare proces (total 400 lei pentru toate acțiunile), până la finalizarea completă (inclusiv depunerea apelului și susținerea acestuia). Cei care doresc să o angajeze, au două alternative: fie duc banii, începând de luni dimineața, la colegul Cătălin Crăciun (unde vor găsi tabelul corespunzător pentru semnături), fie iau legătura direct cu doamna avocat (Viorica Cherbel) la telefon și la biroul acesteia… Celor care aleg varianta de a fi reprezentați de avocat (fie de cel al sindicatului, fie de un altul), le recomandăm să se grăbească, astfel încât avocatul respectiv să aibă timpul necesar de a face documentele necesare (contract, factură, chitanță, delegație dosar), de a lua la cunoștință toate cele în legătură cu dosarul și de a avea timp să-și construiască strategia de susținere. Ori toate acestea cer mai multe zile”. Trebuie precizat că fiecare dintre cele 187 de persoane va fi parte în propriul proces.
Comparativ cu sumele vehiculate de liderul sindical pentru plata onorariilor avocaților pentru obținerea drepturilor sindicaliștilor, sumele alocate de fosta conducere pentru apărarea intereselor Universității par astronomice, iar Mircea Bărbuceanu amenință chiar cu DNA-ul!

„Actuala conducere a Universității să facă lumină în toate ilegalitățile de care află!”

„Mai precis, este vorba despre 700 lei + TVA pentru fiecare dosar (în total, tot 187 de dosare). Adică, în total, circa 40.000 de euro, fără nicio aprobare în Consiliul de Administrație și fără nicio licitație sau procedură de achiziție publică cerută de lege!!! Prima tranșă s-a plătit în decembrie 2015, iar cea de-a doua a fost achitată în februarie 2016, adică în plină campanie electorală…Rușine, domnule Pârlac! Rușine și celor care ți-au ordonat toate nenorocirile pe care ni le-ai adus, ce te-au susținut și te susțin! Pe tine și gașca ta de jefuitori…Sperăm ca în zilele următoare să facem rost de contractul cu firma respectivă (firma de avocatură Sorescu și Mateescu), și să vi-l trimitem tuturor. Opoziția la transparență este încă foarte mare, dar tot le vom obține… Conform discuțiilor din ședința SLUP, imediat ce vom obține toată documentația afacerii, o vom înainta la DNA. Dar ar fi onorant ca acest fapt să îl facă actuala conducere a Universității, cea care ARE DATORIA LEGALĂ ȘI MORALĂ (conform promisiunilor din campania electorală) să facă lumină în toate ilegalitățile de care află. Este un mare test pentru dl. Rector! Ce va face în această situație; dacă va face lumină și dacă va sesiza organele abilitate…”
Alina Crângeanu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită