Regia Națională a Pădurilor înregistrează o premieră negativă din punct de vedere financiar. Surse din cadrul Romsilva susțin că este pentru prima dată în ultimii ani când indicatorii privind profitul brut previzionat pentru anul următor este pe minus, scrie jurnalistul de investigație Andrei Ciurcanu, pe blogul propriu.
Citește și: Acuzaţii de trafic de copii în Republica Moldova, cu ramificaţii în România
”Documentele Regiei arată că pentru anul 2024 profitul brut estimat este de minus 99,5 milioane, conform ultimei analize. Managementul dezastruos al companiei care administrează pădurile de stat reiese și din analizele interne.
21 de Direcții Silvice din țară, adică jumătate din regionale, au estimat că vor înregistra pierderi în 2024. Caraș Severin, de exemplu, județul cu cea mai bogată pădure la nivel național, apare cu o pierdere de aproape 20 de milioane de euro, în condițiile în care a încheiat anul trecut tot pe minus. Direcia Silvică condusă de Ion Tabugan este devansată la pierderile estimate pentru 2024 doar de Direcțiile Tulcea și Dolj, direcții care însă nu beneficiază de un fond forestier asemănător cu cel din Caraș. Dacă în 2023 profitul celor de la DS Neamț e situat la 64 de milioane de RON, pentru 2024 propunerea este de puțin peste 400 de mii de RON. Adică nici măcar 1%, comparativ cu anul trecut. Iar la Suceava, unul dintre cele mai bogate și active județe, profitul a scăzut cu 80% – de la 97 de milioane de RON la 20 de milioane – propunerea pentru 2024.”
Citește și: Șeful mafiei italiene, capturat în Franța în timpul unei cine romantice
Potrivit surselor din Romsilva, consultate de jurnalist, motivele acestor cifre financiare dezastruoase au legătură cu managementul central și neasumarea unor decizii mai dure. Deși instituția a promis reformă, până în prezent nu a fost luată nicio măsură radicală la nivel instituțional. În continuare sunt păstrate direcții silvice care nu performează, dar unde se consumă sume imense pentru salarii și alte cheltuieli. Sunt oferite bonusuri și sunt cheltuite sume mari de bani pentru deplasări sau conferințe. O altă problemă care nu a fost rezolvată este modificarea Contractului Colectiv de Muncă, fapt ce determină ca sume mari de bani să fie alocate în continuare pentru salarii compensatorii și bonificații pentru cei care ies din sistem. Peste toate astea o presiune pe bugetul de cheltuieli vine și din creșterea salariilor din toamna trecută cu 16 procente.
Sursa: România Curată
0 Comentarii