Web Analytics
scris joi, 04.01.2024

Petre Guran: Ambele state slave care au dat națiuni moderne, bulgar și sârb, se nasc ca un fel de uniuni vlaho-slave. Românii s-au născut dintr-o populație creștină de limbă latină din Balcani

Petre Guran, istoric și doctor în istorie bizantină al École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, a vorbit despre funcția de suveranitate a limbii române, care este continuatoarea proto-românei formată prin romanizare.

Petre Guran: Ambele state slave care au dat națiuni moderne, bulgar și sârb, se nasc ca un fel de uniuni vlaho-slave. Românii s-au născut dintr-o populație creștină de limbă latină din Balcani

Citește și: Sicriul lui Ţuţea, adus la Boteni într-un camion plin cu morcovi!

Într-un interviu acordat Hotnews, Petre Guran a spus că la începutul secolului al XVII-lea, în Țara Românească și Moldova a început un program de promovare a limbii române ca limbă de stat, cu scopul final de a întemeia un stat suveran, format dintre cele două principate, mai târziu.

De îndată ce apare un text la Târgoviște, este preluat și la Iași și invers. Limba română este folosită ca limbă de afirmare a demnității politice a acestor state, care nu poate fi decât roman.

Toate statele suverane din epocă, își spun state romane. Ideea romană este formatoare de stat. Este un principiu de coagulare politică în Europa.

Scopul promovării limbii române este pentru a întemeia un stat suveran. Lucrul acesta începe în secolul al XVII-lea, foarte clar și sigur că această limbă este dezgropată și pusă…

Sunt maxim trei secole între momentul în care exista o liturghie proto-românească și momentul când limbajul acestei liturghii se întoarce ca limba română ca limbă a unui stat și limbă de cult”, a explicat Petre Guran, potrivit r3media.ro.

Istoricul a explicat și felul în care strămoșii noștri, proto-românii de la nord și de la sud de Dunăre, și-au ales credința. Domnia sa spune că aceștia au ales să fie fideli Constantinopolului și că fondul păgân al locuitorilor a fost creștinat. Astfel, s-au născut „valahii” sau „vlahii”, adică populația creștină de limbă latină.

„(…) Dacă cântărim bine, ambele state slave care au dat ulterior națiuni moderne slave, adică al bulgarilor și sârbilor, se nasc ca un fel de uniuni vlaho-slave. Importanța vlahilor în lumea sârbă o găsim în documente și în toponimie. Toponimia latină a Balcanilor e impresionantă: poți să desenezi mai multe vlahii consistente sau Romanii, cum e până azi regiunea din centrul Bosniei, care așa se numește „Romania” (Romanija, în Bosnia de azi – n.r.)”.

(Articol preluat. Citește mai mult AICI)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...