Aflată pe teritoriul administrativ a patru comune din Argeș, Valea Vâlsanului este o arie protejată de interes național cu o floră și o faună impresionante, o zonă unde trăiesc numeroase animale sălbatice și unde pot fi văzute zeci de arbori și flori rare.
Aflată la aproximativ 165 de kilometri de București și la 55 de kilometri de Pitești, Valea Vâlsanului este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Arefu, Brăduleț, Mușătești și Nucșoara.
Citește și: Atenție, şoferi! Punctul de amendă a crescut de la 1 ianuarie 2024
Se întinde pe o suprafață de 10.000 de hectare și reprezintă arealul de interes floristic, faunistic și peisagistic aflat în bazinul hidrografic al Văii Vâlsanului, cuprins între cel al Argeșului și bazinul râului Doamnei.
Pe lângă aspectul său peisagistic superb, Valea Vâlsanului reprezintă singurul biotop acvatic din țara noastră în care trăiește aspretele, o specie de pește unică în lume.
Un număr de 58 exemplare de asprete, cel mai rar pește din Europa, au fost descoperite în octombrie 2022 în Argeș. Valea Vâlsanului este singurul loc de pe glob unde încă mai trăiește aspretele, o specie considerată fosilă vie.
Grație unui proiect dezvoltat și desfășurat de către Fundația Alex Găvan împreună cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată pe glob (1903), între 10 și 16 octombrie 2022 s-a derulat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 și până în prezent.
0 Comentarii