Web Analytics
scris miercuri, 06.04.2016

Hidroelectrica investeşte 80 de milioane de euro în Hidrocentrala Vidraru

Hidroelectrica va demara în această perioadă o licitaţie pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru. Această hidrocentrala este printre cele mai mari din România, cu o vechime de 50 de ani, investiţia fiind estimată la circa 80 de milioane de euro, după cum a declarat administratorul judiciar al societăţii, Remus Borza. Consiliul Tehnico-Economic al Hidroelectria a avizat documentaţia privind atribuirea contractului de retehnologizare. Centrala Vidraru are o capacitate de 220 MW iar această retehnologizare „ar putea dura între cinci şi şapte ani”.
Compania estimează pentru acest an o producţie de 15 TWh şi un profit brut de 1,3 miliarde lei, care ar fi cel mai mare din istoria companiei. În 2015, profitul brut a scăzut uşor faţă de anul precedent, până la 1,1 miliarde lei. În ceea ce priveşte listarea Hidroelectrica la bursă, Borza afirmă că ar fi o măsură care ar pune Hidroelectrica la adăpost, dar că depinde de momentul ieşirii companiei din insolvenţă. Administratorul judiciar susţine că valoarea de piaţă a Hidroelectrica ar fi de cel puţin 5 miliarde de euro. O astfel de valoare ar face din Hidroelectrica cea mai scumpă companie din România, în condiţiile în care OMV Petrom, societate listată la Bursa de Valori Bucureşti , valorează în prezent 13,6 miliarde de lei, adică echivalentul a 3 miliarde de euro. Pornind de la propriile estimări, Remus Borza anticipează că statul ar putea vinde un pachet de 15% din acţiuni pe bursă, pentru care s-ar putea încasa 750 milioane euro. Hidroelectrica se află în insolvenţă din iunie 2012, cu excepţia perioadei iunie 2013 – februarie 2014, când a ieşit din procedura judiciară. Compania are circa 3.400 de angajaţi.

Hidroelectrica investeşte 80 de milioane de euro în Hidrocentrala Vidraru

Zeci de miliarde de metri cubi de apă au trecut prin turbinele Hidrocentralei Vidraru

Hidrocentrala Vidraru, un proiect 100% românesc şi unul dintre cele mai importante obiective economice ale judeţului Argeş, a produs în cei 49 de ani de funcţionare o cantitate de electricitate de 17.034 GWh, trecând prin turbinele sale 25 de miliarde de metri cubi de apă, arată datele furnizate de Hidroelectrica. Construcţia amenajării hidroenergetice Vidraru a durat cinci ani şi jumătate şi s-a încheiat în anul 1966, plasând hidrocentrala pe locul doi ca mărime din istoria ţării, după cea de pe Bistriţa, pusă în funcţiune în anul 1950. Amplasarea barajului în Cheile Argeşului a necesitat excavaţii pe versanţi în condiţii deosebite. A fost construit drumul artificierilor, care cuprinde 4.000 de trepte din lemn pe versanţii cheilor Argeşului. De asemenea, au fost aplicate tratamente speciale de suprafaţă şi de adâncime. „Hidrocentrala a fost gândită ca un obiectiv energetic de referinţă, de aceea nu s-a făcut rabat la materiale şi la calitate (un specialist elveţian, ing. Stuky, spunea că românii „fac lux” privind calitatea lucrărilor)”, potrivit reprezentanţilor Hidroelectrica. Proiectul a fost 100% românesc, iar centrala a fost echipată cu cea mai bună tehnologie a momentului. Centrala Hidroelectrică Vidraru, pusă în funcţiune la 9 decembrie 1966, utilizează potenţialul hidroenergetic al Argeşului pe un sector de 28 de kilometri lungime, între Cumpăna şi Oieşti, valorificând o cădere totală de 324 de metri. Schema de amenajare reprezintă punerea în practică a unor concepţii moderne prin captarea apelor unui bazin hidrografic cu o suprafaţă de 745 kilometri pătraţi. S-a realizat astfel un debit mediu captat de 19,7 mc/s, debit asigurat atât din râul Argeş – 7,5 mc/s cât şi din bazinele învecinate, Topolog, Vâlsan, Doamnei, prin 10 captări secundare cu galerii subterane în lungime totală de 29 de kilometri.
F. Silvestru

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită