Vidul de putere creat după 22 decembrie 1989 a dat frâu liber furiei manifestanților în rândul cărora se aflau și foști condamnați sau cercetați penal pentru infracțiuni economice. Aceștia au considerat că a sosit momentul să se răzbune pe maiorul Aurel Agache, care fusese în conflict cu ei ca urmare a funcției pe care o deținea la miliția municipiului Târgu Secuiesc. Maiorul Agache nu era înarmat, milițienii și securiștii predaseră armamentul în urma unui ordin criminal în dimineața zilei.
Dimineața în oraș nimic nu anunța grozăviile care au urmat. Celor care au acționat li s-au alăturat și alte minți înfierbântate, plănuind totul sub aburii alcoolului într-o cârciumă din oraș, după care au mers la sediul miliției să-l caute pe maiorul Agache. S-au înarmat cu lăncile steagurilor găsite pe drum. La început l-au lovit cu acestea și cu alte obiecte contondente. Câteva persoane au încercat să calmeze spiritele. Agache a profitat și a fugit către centrul orașului. A fost prins în parcul central, unde au început să-l lovească din nou cu sălbăticie.
Maiorul Agache, un bărbat robust și înalt, reușește din nou să scape și încearcă să se adăpostească într-o farmacie din zonă. Este scos afară de un grup de cinci persoane. Csesznek Oliver, unul dintre martorii oculari, a declarat la Procuratură: „La un moment dat, numitul Agache a fost lovit în cap cu lancea unui steag, care în acel moment s-a rupt, iar cel lovit a căzut în genunchi. Rețin că a venit dinspre magazinul Sport un bărbat de statură mijlocie, care striga să se dea lumea la o parte, deoarece el este măcelar și o să-l tranșeze pe Agache în bucăți.”
Nu toată lumea a luat parte la linșaj. Unii, tot de etnie maghiară, au încercat să-l salveze chemând o salvare. Dintre agresori, Octavian Paisz și Dezideriu Heija l-au scos pe maior afară din salvare, îndepărtându-i pe cei care voiau să-l salveze. Maiorul Agache a fost bătut până a murit.
Agresorii nu s-au mulțumit cu atât. I-au profanat cadavrul: într-un ochi i-au înfipt o monedă, în celălalt emblema de la caschetă, iar în gură i-a fost pus un șobolan mort. Trupul profanat a rămas ore în șir pe asfalt, un număr mare de persoane nepermițând ridicarea acestuia.
În jurul orei 18 a fost organizat un marș în centrul orașului, cu lumânări aprinse, iar în timpul trecerii pe lângă cadavru multe persoane l-au scuipat și lovit cu picioarele.
Citește și Lecţia de istorie. A intrat în viaţă desculţ şi a ieşit dintr-o pivniţă
Între timp, criminalii au dat foc casei unde se afla familia maiorului Agache: soția, de etnie maghiară, și cei patru copii. Au fost salvați de vecinii care se temeau că focul se va răspândi și la casele lor.
De cea mai mare sălbăticie a dat dovadă o femeie, Filip Daniella Kamilla. Tatăl ei fusese acuzat de luare de mită, dosarul fiind instrumentat de Agache. Ea și-a scos cizmele din piele, cu tocuri metalice și l-a lovit în cap pe muribund până și-a dat sfârșitul, apoi a sărit cu picioarele pe abdomen și în zona organelor sexuale. Nu a fost judecată și condamnată, fugind în Ungaria, unde a primit cetățenia și a predat multă vreme la un liceu din Budapesta.
Paisz Otto a fugit și el în Ungaria. Heija Deszo a scăpat de închisoare fiind grațiat printr-un decret al președintelui criminal Ion Iliescu. La fel s-a întâmplat și cu Reiner Anton, și el grațiat de criminalul Ion Iliescu.
Maiorul Agache este erou al Poliției Române și a fost avansat post-mortem la gradul de colonel.
După 30 de ani de tergiversări, CEDO a condamnat statul român la plata familiei Agache de daune morale în valoare de 4.800 de euro și 650 de euro daune materiale.
Prof. dr. Cornel Carp
Citește și Lecţia de istorie. Scurt istoric al nordului Moldovei
0 Comentarii