Web Analytics
scris miercuri, 30.03.2016

OvidiuRo a lansat o colecţie de poveşti şi opinii despre România rurală săracă

Asociația OvidiuRo a lansat săptămâna trecută o foarte interesantă colecție de povești și opinii, scrise de jurnaliști români sau personalități ale lumii culturale și mass-media, despre România rurală săracă și felul în care încă se trăiește în România în Europa secolului 21. Materialele au fost publicate în cadrul unor proiecte desfășurate de Asociația OvidiuRo – care, de peste 15 ani, și-a asumat misiunea de a oferi educație timpurie de calitate celor mai săraci copii din România și astfel, o șansă pentru ca aceștia să devină membri activi ai societății.
După o perioadă de 5 ani de testare și extindere graduală, mecanismul central al programului Fiecare Copil în Grădiniță – tichetul social condiționat de prezența la grădiniță – a inspirat programul guvernamental omonim. 
La nivelul anului 2014, aproape o treime din copiii României trăiau în condiții de sărăcie extremă (32 %) iar unul din doi copii se aflau în situație de risc de sărăcie și excluziune socială. 2 din 3 copii săraci nu pot beneficia de educație timpurie din cauza condițiilor materiale iar rata abandonului școlar este în creștere (18,1% în 2014) în ciuda obiectivelor ambițioase asumate de România prin Strategia Europa 2020 (11,3% în 2020). Conform unui raport al Băncii Mondiale, România ar câștiga un miliard de euro pe an în productivitate şi venituri din taxe dacă cei mai săraci cetăţeni ai ţării ar fi educaţi. OvidiuRo implementează din 2010 un program ce stimulează frecvența copiilor săraci la grădiniță ca prima și cea mai importantă șansă de a avea o viață mai bună. Prin legea nr. 248/2015, începând cu 15 februarie 2016, tichetele sociale pentru grădiniță – mecanismul central al programului Fiecare Copil în Grădiniță – sunt finanțate de la bugetul de stat. Ministerul Muncii estimează că aproximativ 111.000 de copii ar putea fi beneficiari ai tichetelor sociale.
Tema de anul acesta a Burselor pentru Jurnalism Civic OvidiuRo este accesul la educație timpurie al celor mai săraci copii din România, inclusiv calitatea implementării în comunitățile sărace ale țării a legii nr. 248/ 2015 Fiecare Copil la Grădiniță care oferă un stimulent educațional de 50 lei/lună sub formă de tichet social părinților săraci care își duc copiii regulat la grădiniță.
15 burse, în valoare de 2500 Ron fiecare, vor fi acordate jurnaliștilor care sunt interesați să documenteze în profunzime lipsa accesului la educație preșcolară a copiilor săraci din județul lor, problemele cu care se confruntă și, atunci când există, soluțiile pe care le găsesc la nivel local actorii relevanți pentru această problematică. Materialele jurnalistice – reportaje și fotoreportaje – vor fi documentate în comunități defavorizate din mediul rural, mic-urban sau urban și vor surprinde relația dintre grădiniță – autorități – copii și părinți din familii defavorizate, realitatea cu care aceștia se confruntă și eforturile tuturor acestor „actori” de a depăși un status-quo absurd. Denis Grigorescu

OvidiuRo a lansat o colecţie de poveşti şi opinii despre România rurală săracă

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită