Web Analytics
scris vineri, 08.12.2023

Exclusiv. Poze cu vila primarului din Mioveni, pe care DNA a pus sechestru

N-aveam cum s-o ratăm. Se vede de la o poștă, e impunătoare
DNA: „Acest imobil evaluat la 317.613 euro (fără finisajele interioare) a fost dobândit, prin construire, cu sume de bani ce provin din activităţi infracţionale”

Vila lui Ion Georgescu, primarul suspendat și arestat al Mioveniului, despre care procurorii DNA spun că valorează peste 300.000 euro, se află – ironia sorții – pe strada ce poartă numele fostului edil al orașului, ing. Vasile Costescu. Adică tocmai a acelui edil care l-a desemnat cu limbă de moarte primar al urbei pe Ion Georgescu, la vremea aceea viceprimar. Am găsit relativ repede respectivul imobil.

Exclusiv. Poze cu vila primarului din Mioveni, pe care DNA a pus sechestru

„Doar crama de dedesubt ce e de casa asta, în rest…”

Când am ajuns pe strada respectivă, am intrat într-o curte cu poarta deschisă și am întrebat unde e casa d-lui Georgescu. Foarte amabilă, o femeie a ieșit la o fereastră și ne-a explicat că mai avem de mers, „drept înainte”, câteva sute de metri. Așa a fost. N-aveam cum s-o ratăm. Se vede de la o poștă, e impunătoare, are o poartă înaltă, modernă, pe măsura construcției. Cât stăteam acolo și o priveam, un biciclist a ajuns în dreptul nostru și ne-a confirmat că aceea e vila primarului. Apoi, omul a spus cu umor, continuând să pedaleze, că „doar crama de dedesubt ce e de casa asta, în rest…”

În rest, ce se vede, plus ce spun procurorii. „Chestii, socoteli”, vorba lui nea Bachus

În rest, ce se vede! Plus ce spun procurorii DNA Pitești în rechizitoriu, dat fiind faptul că ei l-au trimis în judecată zilele trecute, în stare de arest preventiv, pe proprietar, adică pe primarul suspendat Ion Georgescu (63 de ani), pentru presupusa săvârşire a infracţiunii de trafic de influenţă. Și ce spun anchetatorii? Păi, că vila din Mioveni a primarului are 355.67 mp şi este compusă din living, loc de luat masa, o bucătărie, trei băi, cinci holuri, patru dormitoare, două terase, două dressing-uri, un balcon, un windfang (antreu), o cămară, o debara, un birou, o spălătorie şi uscătorie, un beci şi o cramă. „Chestii, socoteli”, cum ar fi zis nea Bachus, din celebrul film, ăla cu secretul…

Ce se mai arată în rechizitoriu? Faptul că inculpatul G.I. „a construit o casă evaluată la peste 300.000 de euro, fără a face dovada unor venituri licite, în schimb în conturile bancare ale soţiei inculpatului apărând depuneri nejustificate în numerar a unor sume foarte mari de bani”. De altfel – mai spun procurorii – „acesta locuieşte împreună cu soţia sa, în imobilul situat în oraşul Mioveni (…) jud. Argeş, care este finalizat aşa cum reiese din fotografiile aflate la dosarul cauzei, iar pentru a nu fi suspicionat cu privire la potenţa financiară construirii unui asemenea imobil şi pentru a nu-l declara la instituţiile abilitate (OCPI, Primărie, Agenţia Naţională de Integritate) şi-a prelungit autorizaţia de construire până în anul 2025”. Nici în declaraţiile de avere pe care Ion Georgescu le-a depus la Agenţia Naţională de Integritate n-a menţionat vreun împrumut primit de la persoane fizice sau juridice, atât el cât şi membrii familiei sale.
Ca măsuri asiguratorii, procurorii DNA au pus sechestru pe suma de 10.000 de euro în vederea confiscării speciale, iar pe 20 noiembrie au pus sechestru şi pe vila primarului PSD. De notat că procurorii au propus ulterior instanţei şi confiscarea sumei de bani şi a vilei primarului, ca obiecte ale confiscării extinse.

Citește și Instanța a decis: primarul Ion Georgescu rămâne și a treia lună în arest

DNA: „Pentru edificarea acestui imobil a fost folosită suma de 794.933,93 lei, în condiţiile în care apar depuneri în numerar în mod nejustificat de 888.600 lei”

Conform rechizitoriului, primarul din Mioveni cumpărase, în 2020, un teren de 1.000 mp, în intravilan, prin soţia sa. Preţul de vânzare ar fi fost de 107.000 de lei şi ar fi fost plătit integral prin transfer bancar. Ulterior, pentru ridicarea vilei, soţia primarului ar fi cerut în 2021, de la primăria soţului său, autorizaţie de construire, pe care ar fi prelungit-o pe 10 martie 2023 şi ar avea valabilitate până pe 12 mai 2025. Lucrările declarate de construcţie a vilei s-ar fi ridicat apoi la suma de 991.088 lei.
„De asemenea, documentaţia privea şi construirea unui garaj, iar în privinţa producerii de energie electrică recomandarea MJK INSTAL SRL a constat în achiziţionarea unui pachet fotovoltaic estimat la 3.000 euro şi montarea unei pompe de căldură tip aer-apă estimată la o valoare de 12.000 euro.

Din analiza extraselor conturilor bancare de la dosarul cauzei privind pe Georgescu Cameluţa, procurorii au descoperit că în perioada 16.09.2021 – 07.04.2023 a fost transferată suma totală de 794.933,93 lei către diverse societăţi care se ocupă cu fabricarea de mobilier, uşi, ferestre, corpuri iluminat, finisaje interioare, instalaţii sanitare, electrice şi termice, construcţii, sisteme de securizare, construcţii piscine şi saune” – se mai arată în rechizitoriu.
De asemenea, procurorii au stabilit că imobilul, edificat în baza autorizaţiei de construire nr. 69/29.04.2021, este finalizat, racordat la reţelele de energie electrică şi canalizare, fiind locuit, dar fără a avea recepţionate lucrările de construire şi fără a fi intabulat.

„Din analiza extraselor de cont aparţinând inculpatului Georgescu Ion şi soţiei acestuia, Georgescu Cameluţa, reiese că acest imobil a fost edificat cu sume de bani nejustificate în raport de veniturile licite ale acestora. (…) Se constată faptul că pentru edificarea acestui imobil a fost folosită suma de 794.933,93 lei, în condiţiile în care apar depuneri în numerar în mod nejustificat în sumă de 888.600 lei, astfel încât raportat la veniturile realizate în mod licit de către cei doi, în aceeaşi perioadă, se creează convingerea că acest imobil evaluat la suma de 317.613 euro (fără a fi luate în considerare finisajele interioare) a fost dobândit, prin construire, cu sume de bani ce provin din activităţi infracţionale, existând o disproporţie vădită între veniturile soţiilor Georgescu şi valoarea imobilului construit de către aceştia.
În plus, pe 21.11.2023, cu ocazia aplicării măsurii sechestrului asigurător dispus în vederea confiscării extinse a imobilului situat în oraşul Mioveni (…) jud. Argeş s-a constatat că imobilul este complet finisat la interior, mobilat şi utilat, folosit ca şi locuinţă (proces verbal din data de 22.11.2023 şi planşă foto anexată), astfel încât valoarea acestuia este semnificativ mai mare decât cea estimată prin raportul de evaluare, ceea ce întăreşte mai mult convingerea că a fost dobândit prin folosirea de sume de bani ce provin din activităţi infracţionale”
, după cum arată DNA.

Citește și Ion Georgescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție

Primarul s-a reangajat pentru o zi la Dacia ca să ia salarii compensatorii

Analizând rulajele conturilor, procurorii au descoperit că primarul încasase în 2020 de la SC Automobile Dacia suma de 91.698 lei ca drepturi salariale compensatorii şi 23.727 lei, de la Primăria Mioveni, tot ca drepturi salariale. Anchetatorii cred că salariile compensatorii primite de la Dacia ar fi fost obţinute „printr-un artificiu conceput de inculpat în care au fost angrenate persoane angajate în cadrul SC Automobile Dacia SA”.
Practic, Ion Georgescu, deși primar în funcție la Mioveni, s-a angajat pentru o zi la Dacia. Pe 28 septembrie 2020, el a solicitat reluarea raportului de muncă suspendat anterior, în anul 2000 (deci, după 20 de ani și-a adus aminte că mai are de luat salarii compensatorii), angajatorul l-a încadrat în funcția de șef de proiect, iar în aceeași zi, tot la cererea edilului, a fost stabilită încetarea raportului de muncă începând cu ziua următoare, adică 29 septembrie.

„Faptul că acesta solicitare a inculpatului de încetare a suspendării contractului de muncă cu SC Automobile Dacia a urmărit doar încasarea sumei de 91.698 lei este confirmat şi de documentul angajatorului, nr. 1756/25.09.2020, în care, mai înainte de formularea cererii de către inculpat şi emiterea deciziei de încetare a suspendării raportului de muncă, se precizează ca dată a încetării contractului de muncă 29.09.2020, cuantumul salariilor compensatorii şi data plăţii acestora, 09.10.2020.
Această sumă obţinută de inculpat cu titlu de salarii compensatorii nu este menţionată în declaraţia sa de avere”
– mai arată procurorii DNA.

Citește și Primarul Ion Georgescu şi-a angajat avocaţi de top din Bucureşti

Citește și Col (rez) Cristian Mihalcea: „La cum îl cunosc, Ion Georgescu nu va semna niciodată un acord de recunoaştere a vinovăţiei”

Distribuie!

1 Comentariu

  1. La arhitect cred ca tot A DAT șpagă că altfel nu are cum să fie mai urâtă căsoaia

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită