Cu toții ne dorim să fim vorbitori curajoși. Visăm să urcăm cu încredere pe o scenă pentru a ține un discurs sau o prezentare, să spargem gheața cu o gluma perfectă, să captăm publicul cu povești interesante, să răspundem cu ușurință la cele mai dificile întrebări și să ieșim în aplauze.
Indiferent cine ești, va trebui să vorbești în public la un moment dat. Ceea ce este interesant este că, atunci când îi întrebi pe oameni care sunt cele mai mari temeri sociale ale lor, vorbitul în public se află de obicei în capul listei.
Teama de a vorbi în public se poate dezvolta după ce a fost învățată acasă. Un copil cu părinți timizi care evită interacțiunile sociale sau vorbitul în public poate fi influențat să aibă aceeași teamă. De asemenea, dacă un părinte protejează excesiv un copil timid, acesta nu va avea ocazia să se obișnuiască cu situațiile care implică oameni noi sau vorbitul în public.
Frica este o emoție primară care s-a dezvoltat pentru a proteja oamenii de pericol, pentru a le da posibilitatea de a scăpa sau de a distruge amenințările la adresa vieții. Atunci când frica este irațională și excesivă, ea nu servește niciunui scop și cauzează probleme. Dacă gândul de a vorbi în public vă face să vă simțiți ca și cum ați sta pe marginea unei prăpăstii, ar putea fi timpul să căutați ajutor specializat.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Ce este psihologia jungiană?
Citește și Sfatul psihologului. Anima şi Animus
0 Comentarii