Situație disperată pentru copiii care fac naveta ca să învețe. Asta pentru că Ministerul Educației nu a onorat solicitările de fonduri ale Inspectoratului Școlar Argeș, iar operatorii de maxi-taxi refuză să mai onoreze înțelegerea și, începând de luni, 27 noiembrie, le-au cerut copiilor speriați bani de bilet.
„Firmele respective au solicitat, după ce au avut o întâlnire în luna septembrie, cu factorii de decizie de la CJ și ISJ, ca școlile să transmită lista copiilor cu CNP, nume, nr. matricol, cu cererea părinților pentru ruta respectivă. După care au eliberat o cartelă pentru a identifica și a lua gratuit copiii! La final de lună urma să le înapoieze cartelele pentru ca firma să își deconteze transportul elevilor!”, explică un director de școală pe un grup de whatsapp. „Școala, din nou bătaia de joc a celor fără școală! După ce ne-au pus să facem tabele și tabelașe, cereri ale părinților pe rutele de navetă, după nici o lună, firmele de transport au cerut din nou bani elevilor navetiști…”, spune un altul.
„Suntem într-o situație foarte grea. Operatorii spun că nu ne mai iau copiii gratuit fiindcă ei nu își pot recupera banii pentru lunile când i-au transportat gratuit. Există o neconcordanță. Ei zic că nu au semnat contractele, nu înțeleg exact ce s-a întâmplat pe Argeș, dar începând de astăzi au cerut bani copiilor, chiar dacă aceștia aveau abonament gratuit emis. Că nu le dă Inspectoratul niciun ban. Le-au spus copiilor că nu mai sunt valabile abonamentele. Ei trebuiau să emită factura pe baza borderoului emis de noi și confirmat de părți, apoi să meargă cu borderoul să li se deconteze, dar la momentul ăsta nu știu decât să ne spună că, începând cu decembrie, nu ne mai dau abonamente gratuite. Ei deja trebuiau să ni le aducă de astăzi la școală. Un operator ne-a adus azi, dar mi-a fost și teamă să le iau, pentru că, săracul om, nu a știut azi că nu i se decontează. Adică ei au luat copii gratuit, dar nu le dă nimeni banii. În situația asta suntem. Astăzi am avut surpriza că ei deja au început să le ceară bani, considerând că acele abonamente nu și le vor mai recupera niciodată pentru că Inspectoratul Școlar le-a spus clar că nu le dă banii, ba chiar a returnat facturile emise de patroni”, a descris o doamnă profesoară situația.
Ministerul Educației a tăiat macaroana autorităților din Argeș, deși cei care suferă sunt elevii
Unii dintre patroni au explicat clienților (copiilor și părinților acestora) că nu au contractele în legalitate. Într-o adresă înaintată de CJ Argeș către Inspectoratul Școlar se arată că se aprobă executarea în continuare a programului vechi de transport până la finalizarea procedurii de atribuire a contractelor de delegare a serviciului public de transport județean. E vorba, practic, de o prelungire a contractelor existente în cazul celor care aveau licențe de traseu la data de 30.06.2023.
„Prin prezenta vă returnăm factura seria….nr … din 31.10.2023, în valoare de 18.158 lei, ce nu mai poate fi decontată prin bugetul Ministerul Educației, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile legale de transport public rutier județean (nu există contract atribuit în condițiile Regulamentului CE nr 1370 și a legislației în domeniul achizițiilor publice). Față de cele relatate mai sus, menționăm că Ministerul Educației nu a efectuat deschideri de credite cu această destinație în urma solicitării Inspectoratului Școlar Județean”, se arată într-o adresă a IŞJ Argeș, semnată de inspectorul școlar general, Dumitru Tudosoiu, și înaintată unui operator. Până una-alta, părinți, profesori și copii sunt într-o situație strigătoare la cer.
(ELECTRO-CUTARE)
Citește și Paznic de vânătoare noaptea, şofer pe maxi-taxi ziua, la acelaşi patron
Citește și 8.426 de angajaţi din învăţământul argeşean beneficiază de prime de carieră
0 Comentarii