Ziarul Financiar lansează săptămâna aceasta împreună cu Banca Transilvania proiectul „Capitalul privat românesc – o şansă pentru dezvoltarea economică a României“, un proiect editorial în cadrul căruia vor fi organizate conferinţe în marile oraşe ale României. Prima oprire a proiectului ZF Antreprenorii României va fi joi 10 martie la Piteşti. Cele mai mari zece afaceri antreprenoriale din judeţul Argeş, „capitala“ exportului românesc, au împreună rulaje de aproximativ 3 miliarde de lei, în condiţiile în care doar uzina Dacia de la Mioveni are afaceri de şase ori mai mari, arată o analiză ZF. Evenimentul din 10 martie organizat la Piteşti îi va avea în centrul dezbaterii pe antreprenorii români din judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Vâlcea.
Fildas și Caroli în topul companiilor antreprenoriale argeșene
Cea mai mare companie antreprenorială din judeţ este Fildas Trading, controlată de Anca Vlad (foto), care are însă sediul central în Bucureşti şi îşi desfăşoară activitatea de distribuţie a medicamentelor în toată ţara. În plus, reţeaua de farmacii Catena, cu peste 550 de unităţi, este răspândită în toate judeţele. Anca Vlad a pus bazele Fildas în primii ani de după Revoluţie, în timp ce reţeaua Catena a apărut în 1999. Pe de altă parte, Caroli Foods Group, cel mai mare producător de mezeluri controlat de familia El Solh, are o fabrică în Piteşti, deci practic valoarea adăugată realizată de companie se întoarce prin taxe şi impozite în judeţul Argeş. Caroli Foods Group, cu afaceri de circa 400 mil. lei (90 mil. euro), este a doua cea mai mare afacere antreprenorială din judeţ.
Internațional Lazăr Company și Dianthus în elita transportatorilor
Judeţul Argeş, în care Dacia ţine 40% din cifra de afaceri totală, mai este cunoscut şi pentru alte businessuri româneşti, precum International Lazăr Company, una dintre cele mai mari companii locale de transport. În plus, compania controlată de Ion Lazăr (foto) este şi una dintre ultimele companii de transport cu acţionariat majoritar românesc, după ce fondul de investiţii Bancroft a preluat integral compania de transport Dumagas din Craiova de la familia Dugăeşescu, iar edy Spedition a intrat în insolvenţă. International Lazăr Company, cu afaceri anuale de peste 400 milioane lei (90 milioane euro), a preluat în a doua parte a anului trecut activele edy Spedition, care până în 2012 a fost cel mai mare transportator român. Tot în transport este activă şi Dianthus Company, o companie controlată de Adrian Alexandru Dinoiu şi Nicolae Florescu. Prezenţa celor două companii de transport în topul celor mai mari zece afaceri antreprenoriale vine şi ca efect al prezenţei Dacia în judeţ, dar şi a furnizorilor de componente auto din judeţ.
Multinaționalele dețin puterea în Argeș
În judeţ sunt circa 40 de companii furnizori de piese pentru vehiculele Dacia produse la Mioveni. Alături de Dacia, în judeţ mai sunt şi alte multinaţionale cu fabrici, precum Johnson Controls sau Leoni. În plus, în topul general al celor mai mari 20 de companii din judeţ ca nivel al afacerilor, afacerile antreprenoriale româneşti se află la coada clasamentului. Astfel, judeţul, în care lucrează peste 130.000 de oameni, se bazează la vârf pe companii multinaţionale şi mai puţin pe cele antreprenoriale. În judeţ, câştigul mediu salarial este de 1.910 lei/lună, conform datelor de la Comisia Naţională de Prognoză, cu 100 de lei mai mare faţă de media naţională. F. Silvestru
0 Comentarii