Din 2024, mai multe categorii de angajați vor primi tichete de muncă. Începând de anul viitor, bonele, menajerele, grădinarii ori persoanele angajate să plimbe câinii sau orice altfel de persoană care va presta activități casnice vor fi „plătite” cu tichete de muncă. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în aprilie 2022, perioadă în care Guvernul a aprobat normele de aplicare, scopul fiind acela de a reglementa fiscal activitățile casnice, desfășurate în mare parte până acum „la negru”.
Citește și: Stupoare! S-au dat prime de peste 1 milion de euro la Direcţia Silvică Argeş, anul trecut!
Tichetul de activităţi casnice este un bon valoric destinat plăţii contravalorii activităţilor casnice efectuate de către prestatorul casnic şi conţine elemente specifice de siguranţă, serie şi număr unic, care permit individualizarea şi urmărirea acestuia. Astfel, la finalul prestării serviciilor stabilite de comun acord, pe baza numărului de ore efectuate şi a negocierii între părţi, beneficiarul casnic va înmâna prestatorului numărul de tichete de activităţi casnice aferent valorii serviciului prestat.
Tichetele de activităţi casnice sunt emise de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), scrie adevarul. Atât achiziţia, cât şi preschimbarea în bani a tichetelor de activităţi casnice se realizează prin intermediul ANOFM, prin agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, respectiv la agenţiile locale şi punctele de lucru ale acestora, la punctele de acces ale furnizorului de serviciu poştal universal desemnat în numele acestora sau prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice, respectiv prin aplicaţia mobilă pusă la dispoziţie gratuit de ANOFM.
Citește și: Laura Codruța Kovesi, audiată în Parlamentul European de către Maria Grapini
„Tichetele de activităţi casnice pot fi emise atât în format fizic, pe suport de hârtie, cât şi electronic. Acestea nu sunt transferabile şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic care le-a primit, care are obligaţia să le preschimbe în numerar până cel târziu în a 15-a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică, în vederea dobândirii sau menţinerii calităţii de asigurat în sistemele asigurărilor sociale şi asigurărilor sociale de sănătate”, informează documentul. Beneficiarul poate returna tichetele cumpărate în maxim 12 luni de la achiziție, primind valoarea nominală a acestora. Dacă beneficiarul a cumpărat tichete fizice, la returnare va primi valoare nominală, din care se va scădea costul agențiilor de tipărire și transport.
Valoare nominală a unui tichet este de 15 lei. Personalul casnic beneficiază de o reducere la calculul venitului net, respectiv aplicarea impozituli pe venit și a contribuțiilor sociale. Tichetele de activități casnice vor fi valabile de la 1 ianuarie 2024.
0 Comentarii