În curând încep târgurile de toamnă prin școli și, pentru a nu mai păți ca ultima dată când copii au asistat la o reprezentație nu tocmai potrivită la Școala gimnazială „Ion Minulescu”, câțiva părinți ne-au trimis un filmuleț care ne-a lăsat cu… gura căscată. În acesta se vede cum dascălii cântă un cântecel etno cu conotații interpretabile, iar tonul îl dă chiar Cătălina Dumitrașcu, adjuncta ISJ Argeș, care, fiind parte din cor, îngână și ea cu mult talent. Generalul adjunct interpretează, în fața elevilor, melodia „Hanul Mărioarei”, iar părinții se întreabă dacă acesta o fi standardul moral la care se pretează o profesoară, ba, mai mult, o inspectoare, și dacă ministerul știe ce promovează.
Dar vă lăsăm să analizați în continuare refrenul cântecului care o fi el de cântat la petreceri sau în alte împrejurări, dar nu în fața unor copii de școală generală.
Fiincă ea, findcă ea, mai avea
Trufandale ş-altceva,
Cu cafea îi servea, îi primea, le dădea,
Cu bucăţâca fiecăruia
Fiincă ea, findcă ea, mai avea
Trufandale ş-altceva,
Cu cafea îi servea, îi primea, le dădea,
Cu bucă-ţâca fie-că-ruia.
În celebrul cântec al ansamblului „Plăieșilor” se proslăvește un han aflat „sus la heleșteu dinspre pădure”, botezat după numele proprietarei „al Mărioarei”. Hanul, la care „toți trăgeau”, era vestit pentru bucate alese, preparate chiar de stăpână, care „mai avea și altceva”, servindu-i pe fiecare cu „trufandale și cafea”. Mărioara avea „ochi frumoși ca două mure”, odată ce te priveau te amețeau, La „hanul Mărioarei”, așa cum ni se spune în cântec, în urma unor manevre, au mers caporali, plutonieri, colonei și chiar generali ai Regimentului 43, din timpul Primului Război Mondial…
(ELECTRO-CUTARE)
Citește și Catedrala Mântuirii Neamului, ajutor de 60 de milioane de euro de la Guvern
Citește și Tinerii vor putea cumpăra țigări, energizante și alcool doar cu buletinul
0 Comentarii