Web Analytics
scris vineri, 06.10.2023

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX: Sfântul Apostol Toma  

Sfântul Apostol Toma era originar din Galileia. Numele de Toma, (în aramaică te’oma, tradus în greacă Didymos), înseamnă geamăn.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX:  Sfântul Apostol Toma  

În aramaica si in ebraica, Toma este doar un epitet.

La unii creștini sirieni el este cunoscut sub numele de Iuda Toma (Iuda Geamanul).

A facut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Potrivit Traditiei, Sfantul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos in India, unde a suferit moarte de martir.

Crestinii sirieni din Malabar sustin cu tarie ca se trag din Sfantul Apostol Toma si ca a fost martirizat la Calamina (Mylapore), langa Madras. In India a întemeiat biserici, a sfintit preoti si episcopi si a convertit doua surori, Tertiana si Migdonia, sotii de mari principi indieni. Printul Smideu, sotul Tertianei, l-a osandit la moarte.

Citește și:

A fost omorât cu lancea de cinci soldati. Moaștele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165. Apostolul Toma este cunoscut de multi dintre noi ca fiind “necredinciosul”.

“Necredinta” sa ar proveni din faptul ca nu a dat crezare mărturiei Apostolilor că Hristos a înviat:

“Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25).

Insa, Apostolul Toma nu se indoieste de faptul ca Hristos a inviat, ci de faptul ca Hristos Se afla dupa invierea Sa intr-un trup care nu mai poate fi vazut. 

Sfantul Chiril afirma ca atunci cand Toma spune: “daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor nu voi crede…”, el spune de fapt: “Nu voi crede ca El mai poate fi vazut, de nu voi pune degetul meu in urma cuielor”.

Cuvintele Mantuitorului: “Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune în coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27), sunt o invitatie in a ne descoperi ca natura umana nu este desfiintata prin Inviere.

Natura umana pe care Hristos a asumat-o nu s-a pierdut in dumnezeire, ci a fost transfigurata.

Asadar, aratarea catre Toma a pus in lumina existenta celor doua firi in Hristos.

Nu intamplator, in prima duminica dupa Pasti, se canta “Neparasind sanurile pamantesti, Te-ai aratat pe pamant purtator de trup” (Penticostarul, 1912, pag. 73.

In Evul Mediu, el a fost considerat patronul arhitectilor, zidarilor si al pietrarilor.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită