Web Analytics
scris miercuri, 20.09.2023

Pastila de frumos. Să însămânţăm, cu discernământ, un proiect pentru o nouă ediţie a Simfoniei Lalelelor

Perioada optimă pentru plantarea bulbilor în Orașul lalelelor, pregătindu-i mirificele covoare pe verdele peluzelor în așteptarea acordurilor, le dorim cât mai înălțătoare, ale unei viitoare noi Simfonii, a sosit, cu primele zile ale toamnei. Mă simt implicat, obligat chiar, să trag semnalul, reușind „o campanie” pe măsura denumirii orașului – al lalelelor – și al onoarei acordate acestei nestemate flori, introducând-o în semnul heraldic, în stema municipiului. Aș pune pe primul plan, în proiectul de urmat, cantitatea, numărul bulbilor care vor fi plantați. Ani în șir a oscilat în jurul a 170-180 mii, considerându-se drept etalon, în unii ani, un bulb pentru fiecare piteștean!

Pastila de frumos. Să însămânţăm, cu discernământ, un proiect pentru o nouă ediţie a Simfoniei Lalelelor

Amploarea la care a ajuns evenimentul obligă la cel puțin 400-500 mii. Mai ales că transferul Simfoniei în L.A. a impus o concentrare mai ales în această zonă, centrul Piteștiului fiind văduvit într-o anumită măsură (vezi 2023). Diversitatea, respectiv numărul varietăților – care trebuie sporit (s-a ajuns la 70-80), puțin față de cele peste 6000 înscrise în cataloagele oficiale. Ar fi de interes, mai ale pentru marele turism – pe care se impune să îl vizăm cu mai multă incidență – constituirea unui început de colecție națională. Totul subsumat elegantei Tulipa Pitești, pe fond o nouă componentă a S.L. Calitatea materialului, sub aspectul bio–fiziologic, al viabilității, al uniformității, impune o preocupare sporită, evitându-se starea de degenerare a unor plante (vezi peluzele din centrul orașului, 2023). Sub acest aspect avem cu toții o mare culpă, nereușind în aproape 1/2 secol să dezvoltăm în zonă, pe plan local, câteva centre de producere a bulbilor, apelându-se, aproape exclusiv, la import. O Schiță preliminară, obligatorie, cu amploarea lalelelor în spațiile verzi ale municipiului, urmând a fi avizată de conducerea primăriei. Nu trebuie omise nici intrările în Pitești, mai ales zona Podul Viilor – Lunca Argeșului.

Citește și Pastila de frumos. Flori calificate social

Condițiile din Lunca Argeșului permit să admirăm splendoarea coloritului și majestuozității lalelelor și în cursul nopților de vineri spre sâmbăta fiecărei ediții, beneficiind de imaginația unui designer performant, care, prin jocuri de lumini, să aducă pe malurile Argeșului, precum cu 1000 de ani în urmă, efectele lampadarelor din Bosfor; aceasta presupunând, încă de pe acum, un anumit mod de grupare a bulbilor pe peluze, asigurând traseele corespunzătoare pentru vizita unei noi componente, de înaltă amplitudine, și, sperăm, de mare audiență, în structura Simfoniei Lalelelor, aceasta putând fi „savurată” și noaptea. Întreaga ambianță exterioară, încântătoare pentru vizitatori, graduându-le admirația, să-i conducă spre chintesența Simfoniei Lalelelor, respectiv Expoziția dendro-floricolă.

Voi insista asupra acestei componente – în jurul căreia s-a țesut de fapt restul evenimentelor – ca unul care, după ce i-a dat naștere, a urmărit, deceniu cu deceniu, evoluția și adoptarea ei de către comunitatea argeșeană a manifestării. Au fost și perioade, să le numesc cu anumite nuanțe de „gri”, firești într-un parcurs așa de îndelungat, cu 8 dirijori (primari), deschiși, cu disponibilități diferite față de un asemenea act complex, de înaltă și elevată cultură, tehnico-științific, adresat spiritului nostru. Cu toată „larma” națională din jurul aspectelor financiare, contul S.L. nefiind atât de apăsător, ne găsim într-un mandat „providențial” pentru dezvoltarea ei, semnalul de debut al domnului primar Cristian Gentea constituindu-l lansarea în ambientul Luncii Argeșului. Am în vedere, de asemenea, atestarea într-un document adresat mie în mai 2023, de către Consiliul Local, a „Contribuției importante la dezvoltarea și creșterea prestigiului municipiului Pitești pe plan național și internațional” al Simfoniei Lalelelor.

Toate acestea comportă un Pitești și o Expoziție dendro-floricolă la un nivel care să satisfacă vizita a cât mai multor oficialități de nivel național, a președintelui țării (indiferent cine va fi acela), a municipiilor din țară (așa cum a mai fost), și, obligatoriu și necesar, a majorității ambasadorilor, a oamenilor de cultură, artă, știință, a oamenilor de afaceri și, neapărat, a cât mai multor turiști, interni și străini. Considerațiile legate de toate acestea, cu convingerea că numai așa poate fi asigurată creșterea prestigiului municipiului Pitești la nivel național și internațional, le voi detalia în edițiile viitoare.
Dr.ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Evocări din trecute rădăcini

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită