Web Analytics
scris joi, 04.02.2016

Pârtia de schi A1 – terminată în procent de 15%, nu 52% cum mint beneficiarii

# Am pus mâna pe raportul de audit în Scandalul Molivişu # Informația apare negru pe alb în documentul emis de Consiliul Județean, în care se precizează că pentru continuarea proiectului mai trebuie peste 200 miliarde de lei vechi

Pârtia de schi A1 – terminată în procent de 15%, nu 52% cum mint beneficiarii

Din comisia numită de președintele Florin Tecău pentru a inventaria lucrările de la Molivişu au făcut parte vicepreşedintele CJ Dorin Mărăşoiu, secretarul judeţului Ionel Voica, Sorin Ivaşcu – directorul Direcţiei de Investiţii, Alisa Ciobanu – şefa Direcţiei Juridice, Carmen Eugenia Mocanu – director executiv Direcţia Economică, Sorin Ţurcanu – şef serviciu A.P.I. şi Adrian Negrilescu – consilier Direcţia de Investiţii. Printre altele, comisia consemnează în raport că la acel moment mecanismul de rambursare a cheltuielilor eligibile solicitate prin cereri de rambursare se afla în blocaj. În perioada iunie – noiembrie 2015 fuseseră depuse trei cereri de rambursare, cu o valoare eligibilă solicitată la plată de 3.762.617,26 lei, însă A.M.P.O.R. (Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional) nu efectuase, până la momentul redactării raportului, plăţile aferente acestor cereri.

O altă minciună: drumul a fost făcut în procent de 15%, nu 32% cât susține beneficiarul A.D.I Molivișu

Doar la trei dintre obiectivele de investiţii din cadrul proiectului au fost demarate lucrările. Este vorba despre drumul comunal ce asigură accesul în viitoarea staţiune, având o valoare de 9.418.658 lei, pârtia de schi A1 (4.754.806 lei) şi instalaţia de transport pe cablu, aceasta fiind livrată de firma austriacă Doppelmayr Seilbahnen GMBH, costul echipamentelor ridicându-se la 16.983.185 lei. Numai că nici aceste obiective nu au fost finalizate. Raportul comisiei CJ Argeş subliniază că beneficiarul proiectului, în speţă ADI Molivişu, a trecut în raportul de progres realizarea unui procent de 32% din lucrările ce privesc modernizarea drumului de acces, în dezacord cu organismul intermediar, ADR Sud-Muntenia, care a consemnat un stadiu de progres de doar 15%. Cât despre pârtia de schi, ADI Molivişu susţine că e finalizată în procent de 52%, în timp ce ADR Sud-Muntenia consemnează un stadiu de realizare a lucrărilor de numai 15%.

La şapte obiective de la Molivişu lucrările nici măcar n-au fost începute

Tot comisia CJ a mai stabilit că şapte dintre obiectivele prevăzute în proiectul staţiunii Molivişu, în valoare totală de peste 31,5 milioane lei cu tot cu TVA, au rămas doar pe hârtie, nefiind demarate lucrările de execuţie. Este vorba de pârtia de schi A2 (valoare 968.493,94 lei), infrastructura pentru asigurarea apei potabile şi canalizării (12.242.965,70 lei), observatorul turistic (2.129.163,40 lei), reţelele electrice (5.583.204,00 lei), două microhidrocentrale pentru valorificarea energiei hidraulice (2.435.066 lei), amenajarea în scop turistic a turbăriei (1.318.872 lei) şi infrastructura de la baza pârtiei (767.709 lei). „În opinia comisiei, aceste stadii de execuţie a lucrărilor, coroborate cu alte dificultăți întâmpinate în proiect și timpul la dispoziție pentru finalizarea acestuia, plasează acest proiect într-un grad de risc major de implementare/finalizare, opinie de altfel exprimată și de reprezentanții ADR Sud Muntenia”, se mai arată în raport. Printre dificultăţile întâmpinate în proiect care constituie un risc de nefinalizare a lucrărilor viitoarei staţiuni, sunt amintite: sistarea lucrărilor de construcții de către singura firmă care deține aceste contracte,  neînțelegerile existente între managementul proiectului și asociații din cadrul A.D.I. Molivișu, notificarea prin care Electra Total Consulting anunță rezilierea contractului de management al proiectului şi plecarea prin demisie a personalului din cadrul echipei de implementare care asigură evidența contabilă a proiectului, pe fondul neînțelegerilor cu managementul proiectului. De asemenea, asociaţii vor trebui să identifice şi să asigure noi fonduri necesare continuării lucrărilor, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2016, estimate la peste 20.000.000 lei.
Iustina Harco-Burcea

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită