Web Analytics
scris miercuri, 20.01.2016

„Umbrele” lui Chelu bântuie Electroargeş

La mai bine de un an de la moartea lui Cătălin Chelu, controversatul om de afaceri gălățean care controla și fabrica de electrocasnice Electroargeș din Curtea de Argeș, acesta mai bântuie încă societatea argeșeană prin cei care i-au moștenit afacerile și, se pare, modul de lucru. Un e-mail primit la redacție spre finele anului trecut din partea unei persoane bine informate căreia îi vom păstra deocamdată anonimatul, dar și pozițiile publice ale altor oameni direct implicați în ceea ce se întâmplă la Electroargeș vin să întărească toate acestea.

„Umbrele” lui Chelu bântuie Electroargeş

Un mail cu mai multe capete de acuzare

„Toate tranzacțiile moștenitorilor lui Chelu făcute în numele Electroargeș (simbol bursier ELGS) cu acțiuni precum Bran Oil, Metalica Oradea deţinută de Amattis, Lineas Trade şi Epsonatic sau de genul celor prin care s-a înstrăinat şi fabrica de ceramică din Baia Mare, Faimar SA, toate firme pe care le deţinea defunctul Chelu Cătălin, sunt ilegale. Aceste tranzacții «umbrite» sunt ilegale  deoarece părţile sociale (acțiunile) şi activele din aceste societăţi nelistate la bursă despre care se spune că sunt ale moştenitorilor lui Chelu au sechestru impus de D.I.I.C.O.T. Bucureşti încă din 22.10.2014. Astfel, aceste acțiuni s-au vândut ilegal de către o fostă concubină a lui Chelu (Ala Procopenco) care fiind administratoră la aceste societăţi vrea să le sufle averea copiilor lui Cătălin Chelu şi «fentând» şi DIICOT-ul a înstrăinat aceste acțiuni lui Ștefan Constantin din Galaţi, concubinul ei. Acesta a pus-o cu «pixul» la înaintare şi este acţionar cu 90% la Constantine Relative Investments srl Bucureşti firma ce deţine acum 40% din Electroargeş SA adică procentele ce le deţinea Chelu prin firmele lui, cam 18 la număr. La rândul lor acţiunile deținute pe bursă sunt acum îndatorate fictiv ca să aibă prin compensare motiv să-i vândă acţiuni concubinului Constantin Ştefan. În plus, nominalizatul pentru postul în Consiliu de Administraţie, Silinescu Bogdan, propus de Ştefan Constantin (noul patron al Electroargeșului) se află sub control judiciar deoarece a fost depistat în anul 2013 că făcea fraude cu TVA la zahăr, împreună cu alte 16 persoane, fraude în valoare de 40 de milioane de euro. Se pare că această persoană l-a ajutat în legătură cu aceste tranzacţii la toate firmele moştenitorilor. Moştenitorii deţin, şi sunt de fapt cele mai „preţioase” documente din avere, şi anume acţiuni la purtător de la cele 18 societăţi dar dacă justiţia nu va interveni urgent moştenitorii nu se vor mai alege cu nimic”, se arată în mailul trimis redacției noastre.

ASF constată, notifică, amendează și atât

La rândul său, Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF) a trimis de mai mulți ani notificări și i-a amendat atât pe Cătălin Chelu cât și pe cei care i-au preluat afacerile de nenumărate ori pentru că au încălcat legea nelansând oferta de preluare a Electroargeș deși dețin un cuantum de acțiuni care le permite să controleze total compania. Ultimul demers de acest fel al ASF le impunea urmașilor lui Chelu la Electroargeș termenul de 10 decembrie pentru lansarea ofertei, termen care nu a fost luat în considerare de aceștia. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arăta la finele anului trecut că în spatele tuturor firmelor implicate se află două persoane, anume Ala Procopenco, văduva lui Chelu, care a fost vânzătoarea acţiunilor, şi Constantin Ştefan, acţionarul a două SRL-uri care s-au aflat la cumpărare. Amândoi au utilizat însă „resurse financiare provenind de la aceeaşi sursă şi au direcţionat beneficiile către destinatari care sunt persoane implicate“, menționa ASF, care conchidea că SRL-urile controlate de Ştefan şi numeroasele firme controlate de Ala Procopenco acţionează în mod concertat, după cum se arată și în mailul remis redacției noastre și prezentat anterior. Împreună, cei doi deţin peste 51% din acţiunile Electroargeş, astfel că erau obligaţi de ASF ca până pe 10 decembrie 2015 să depună documentaţia aferentă ofertei publice obligatorii pentru restul acţiunilor. Amintim că în trecut, Cătălin Chelu a preferat să fie amendat de ASF în loc să facă ofertă la companiile controlate indirect, inclusiv Electroargeş.

Dumitru Tudor, acționar Electroargeș: „Urmașii lui Chelu încalcă legea, iar ASF nu face nimic!”

Un alt acționar important al Electroargeș, Dumitru Tudor, aflat încă de la apariția lui Chelu în companie în război deschis și pe toate fronturile cu acesta, ne-a declarat următoarele: „Notificarea ASF din decembrie este a n-a notificare de care nu se ține cont. S-au primit n notificări și n amenzi, nu s-a ținut cont de notificări, nu s-au plătit amenzile. Degeaba se întâmplă toate acestea pentru că cei care au preluat afacerile lui Chelu procedează cum proceda și acesta, adică nu-și respectă obligațiile legale și astfel încalcă legea. Din păcate statul, ASF nu face altceva decât să îi cocoloșească, ASF se face că face ceva dar în realitate nu face nimic, trimite hârtii, notificări, amenzi de care aceștia nu țin cont și nimic altceva. Nu știu ce se va întâmpla în viitor și cum se va rezolva până la urmă situația aceasta, nu sunt Mafalda”.

Florin Mihai, lider sindical: „Suntem în pragul declanșării conflictului de muncă”

Liderul sindicatului din Electroargeș, Florin Mihai, lasă la rândul lui de înțeles că și în ceea ce privește relația patronatului cu angajații sunt continuate practicile lui Cătălin Chelu. „Problemele legate de acționariat nu ne interesează în mod direct pe noi dar pot să vă spun că atitudinea față de angajați lasă mult de dorit. Ne aflăm din noiembrie în negocieri și directorul nostru nu știe să vorbească decât că vrea profit. Despre oameni nu vrea să audă nimic. Vor să ofere măriri salariale de 50 de lei fiecărui salariat în condițiile în care fabrica merge bine. Miercuri, 20 ianuarie, deja centralizăm semnăturile membrilor noștri și suntem foarte aproape de declanșarea conflictului de muncă. Nu poți să jignești oamenii oferindu-le 50 de lei! Revenind la noii acționari, aceștia au trecut de câteva ori pe aici dar nu au discutat cu noi”, ne-a declarat liderul sindical Florin Mihai.
Florin Silvestru

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Acest infractor Constantin Stefan impreuna cu oamenii sai Albu Valeria a devalizat pana in acest moment Elecroarges sa amplo sa ploiesti metalica oradea mercur fagarasi transtec tecuci
    Daca omul face excursii prin Thailanda cu doamna Angela Ciurea fosta sefa Diicot Bucuresti …si da spaga stanga dreapta

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită