Web Analytics
scris miercuri, 30.08.2023

Noaptea muzeelor la sate! Casa Elisabetei Rizea din Nucșoara poate fi vizitată

Noaptea Muzeelor la Sate este o premieră la nivel național și european și va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023. Doritorii au șansa să viziteze gratuit, preț de o noapte, muzeele și casele memoriale din zona rurală. Evenimentul cultural este inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor, co-finanțat de AFCN și pune în valoare patrimoniul cultural rural al României. „Noaptea Muzeelor la Sate oferă publicului acces la peste o sută de obiective, evenimente culturale și programe educative din mediul rural. Acestea vor fi organizate de către entități muzeale sau organizații private, în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 36 de județe ale României”, transmit organizatorii.

Noaptea muzeelor la sate! Casa Elisabetei Rizea din Nucșoara poate fi vizitată

Casa „Elisabeta și Gheorghe Rizea” din Nucșoara poate fi vizitată pe 2 septembrie. Casa este un proiect comun al Asociației Elisabeta Rizea și al Centrului de Studii în Istorie Contemporană, care constă în amenajarea unui spațiu memorial în jurul casei fostei luptătoare anticomuniste Elisabeta Rizea, și este inițiat de strănepotul acesteia, Bogdan Vârvoreanu. Din Argeș mai sunt înscrise și alte case pentru Noaptea muzeelor la sate: Casa Memorială „George Topîrceanu” din Nămăiești, Casa Memorială „Vladimir Streinu” din Teiu și Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești. Vezi AICI programul de vizitare pentru fiecare.

„Noaptea Muzeelor la Sate urmează modelul deja consacrat și arhitectura Nopții Muzeelor, un fenomen cultural care anul viitor va ajunge la ediția cu numărul 20. Acest proiect a fost un catalizator cultural care a accelerat masiv în ultimele două decenii interacțiunea publicului cu muzeul și a generat interes pentru produsul muzeal urban. Acum, prin această nocturnă muzeală la sate, organizată în premieră, se focalizează atenția către valorile culturale din zona rurală și o modificare a fluxului cultural, care până acum era exclusiv dinspre rural spre urban, iar acum are ocazia să schimbe direcția și să pună în lumină toate eforturile de conservare și păstrare a valorilor culturale în micile comunități ale României”, transmite Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor la Sate, într-un comunicat de presă.

Județele cu cele mai numeroase muzee la sat sunt: Brașov (13 obiective), Sibiu (10 obiective), Sălaj și Maramureș (9 obiective fiecare), și Iași (7 obiective).

Câteva dintre obiectivele care pot fi vizitate pe 2 septembrie: Muzeul Mineritului din Roșia Montană (jud. Alba), Fierăria Lui Lazăr, Șona și Serviciul de pompieri din Cobor (jud. Brașov), Casa Memorială ,,Fănuș Neagu”, Grădiștea (jud. Brăila), Muzeul Morii, Bologa (jud. Cluj), Castelul Rákóczi-Bornemisza, Gurghiu (jud. Mureș), Muzeul Pietrei, Sângeru (jud. Prahova), Chilia Zânelor din Cămârzana (Jud. Satu Mare), Monumentul Paleocreștin Niculițel (jud. Tulcea), Mausoleul Eroilor Mărăști (jud. Vrancea) sunt doar .

Detaliile complete despre organizare și programul evenimentelor sunt disponibile pe website-ul dedicat evenimentului:https://noapteamuzeelor.org/.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită