Încrederea în sine este atitudinea pe care o aveți față de aptitudinile și abilitățile dumneavoastră. Înseamnă să vă acceptați așa cum sunteți, cu bune și cu rele, și să aveți încredere în voi înșivă și prin asta să dezvoltați un sentiment de control asupra vieții dumneavoastră. Vă puteți astfel stabili așteptări și obiective realiste, puteți să comunicați asertiv și face față criticilor care pot apărea.
Pe de altă parte, o încredere de sine scăzută vă poate face să vă simțiți plin de îndoieli, să fiți pasiv sau să aveți dificultăți în a avea încredere în ceilalți. Când nu aveți încredere în dumneavoastră o să vă simțiți inferior, neiubit sau o să fiți sensibil la critici.
A te simți încrezător în tine însuți ar putea depinde de situația în care vă aflați. Vă puteți simți foarte încrezător în anumite domenii, cum ar fi cel profesional, dar să vă lipsească încrederea în altele, cum ar fi relațiile. A avea o încredere de sine ridicată sau scăzută este rareori legată de abilitățile tale reale și se bazează mai ales pe percepțiile tale. Percepțiile sunt modul în care vă gândiți la dumneavoastră, iar aceste gânduri pot fi distorsionate. Încrederea scăzută în sine poate proveni din diferite experiențe, cum ar fi creșterea într-un mediu critic și lipsit de susținere.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Ce este neputinţa învăţată?
Citește și Sfatul psihologului. Mentalitatea de victimă şi apelul la acţiune
0 Comentarii