Web Analytics
scris joi, 03.08.2023

Brokerul care i-a păcălit pe notarii Căunei, nou dosar de înşelăciune

După 11 ani de anchete și procese, brokerul Ștefan Terziu, cel care a înșelat mai mulți argeșeni, printre care și familia notarilor Căunei, a scăpat prin prescripție, deși în 2022 primise o condamnare la 5 ani închisoare de la Tribunalul București. Pe data de 6 aprilie 2023, Curtea Apel București a invocat prescripția faptelor penale de care era acuzat Ștefan Terziu și ceilalți inculpați și a dispus încetarea procesului penal.

Brokerul care i-a păcălit pe notarii Căunei, nou dosar de înşelăciune

Spre deosebire, însă, de majoritatea celor care scapă de procese ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția, fostul broker Ștefan Terziu nu este mulțumit cu decizia magistraților. Acesta a anunțat că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului! Din urmă îl prind, însă, și alte acuze, pentru că, în iunie, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a disjuns un alt dosar pentru înșelăciune, în complicitate cu concubina sa, cu care a reușit să păcălească o femeie în vârstă de 80 de ani, care între timp a și decedat. Prin urmare, Terziu și-a însușit decizia de compensare a ANRP în numele bâtrânei, iar paguba s-a ridicat la 1.254.000 lei.

Mecanismul de inducere în eroare a investitorilor pe piața de capital

Procurorii DIICOT Pitești sunt cei care, în 2017, au trimis în instanță un dosar extrem de complex, cel al fraudării SSIF Carpatica, în care apar ca părți și patru persoane din Argeș, dintre care una este denunțător, un anume Andrei Anghel din Mărăcineni, iar alte două aparțin cunoscutei familii de notari Căunei, Gheorghe și Andrei, tată și fiu, în calitate de victime. Cei doi Căunei au fost prejudiciați în urma unor speculații ilegale ale pieței de capital. Principalul inculpat, Ștefan Terziu (foto), a fost trimis în judecată pentru manipularea pieței de capital, înșelăciune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals informatic, spălarea banilor și constituirea unei grupări infracționale.

Prin sentința penală din ianuarie 2022, Tribunalul Bucureşti – Secţia penală a dispus pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, a admis în parte actiunea civilă și a dispus obligarea inculpaților, în solidar, la plata unor sume de bani către persoanele vătămate, constituite părți civile în cauză. Deci, punctul de plecare al cercetărilor a fost reprezentat de plângerea formulată la data de 26 iulie 2012 de persoana vătămată Andrei Anghel, cu privire la faptul că în perioada septembrie 2011 – mai 2012 funcţionarii de la Carpatica i-au tranzacţionat în mod fraudulos acţiunile emise de Fondul Proprietatea, pe care acesta le deţinea la această societate de servicii şi investiţii financiare, prin contrafacerea semnăturilor de pe ordinele de tranzacţionare şi fără să aibă acordul său prealabil. Prejudiciul produs lui Anghel a fost de 2.200.000 lei, la care se adaugă beneficiul nerealizat. Plângerea a fost înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș şi declinată ulterior către DIICOT-Serviciul Teritorial Pitești.

Citește și Brokerii acuzați de DIICOT de manipularea pieței de capital vor fi judecați în stare de libertate

În linii mari, planul infracţional pus în operă de Ștefan Terziu consta în deposedarea victimelor de acţiuni sau de bani prin tranzacţionarea repetată a acţiunilor, fără să existe dispoziţia scrisă a titularilor acestora, în scopul creşterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, urmată de însuşirea contravalorii acţiunilor din conturile create cu acest scop. O altă modalitate de inducere în eroare a clienţilor SSIF practicată de acesta, împreună cu persoanele din anturajul său, consta în prezentarea unor persoane ca având calitatea de angajaţi ai SSIF în funcţii de conducere, urmată de determinarea victimelor de a încheia procuri notariale prin intermediul cărora inculpaţii erau împuterniciţi să îi reprezinte în faţa instituţiilor financiare, inclusiv să deschidă conturi bancare şi să efectueze operaţiuni pe aceste conturi. La momentul trimiterii în judecată, inculpații au fost acuzați de manipularea pieţei de capital, prejudiciul produs în cauză fiind estimat la 4.364.451 de lei.

Ce au declarat notarii Gheorghe și Adrian Căunei, victime, dar și martori importanți în proces

Martorul Căunei Gheorghe a arătat că, prin intermediul lui Ștefan Terziu, a tranzacționat acțiunile primite de la Fondul Proprietatea în schimbul unui imobil moștenit în Pitești. În acest scop, a deschis un cont la Carpatica, banii obtinuți în urma tranzacționării i-a scos apoi și i-a transferat într-un cont la BCR. Acesta a precizat că, personal, a semnat șase ordine de tranzacționare în alb cu indicația precisă ca inculpatul să tranzacționeze numai la Fondul Proprietatea. A mai precizat că, la data de 27.11.2012, a primit o informare de la SSIF Carpatica în sensul că pe numele său au fost întocmite 24 de ordine de tranzacționare, din care a recunoscut că semnate personal au fost doar 6, celelalte fiind semnate în fals. În legătură cu tranzacționarea celor 25 miliarde lei vechi a arătat că a fost vorba de un ordin verbal dat inculpatului Ștefan Terziu, iar în ce privește cele 6 ordine semnate în alb a acceptat să le semneze astfel, pentru că la început inculpatul i-a inspirat încredere.

Citește și Familia de notari Căunei, martoră-cheie în dosarul fraudării Carpatica

De asemenea, martorul a mai menționat că Terziu avea acces la contul său de la SSIF Carpatica Invest în baza contractului inițial încheiat cu acesta. Totodată, a mai arătat că în anul 2012 l-a sunat să vadă ce s-a întâmplat și, în cadrul discuției avute, acesta i-a recunoscut că a luat bani din conturile celor doi și că intenționează să-i despăgubească în urma vânzării unui imobil. În contextul respectiv, un alt martor în dosar le-a sugerat lui Căunei senior și junior să formuleze o reclamație împotriva inculpatului.
Martorul Căunei Adrian a confirmat susținerile tatălui său, precizând în plus că nu au avut posibilitatea vizualizării on-line a ordinelor de tranzacționare și că l-a cunoscut pe inculpat prin intermediul unui prieten care deținea și el acțiuni la Fondul Proprietatea și care anterior tranzacționase prin intermediul acestuia. A mai arătat că în anul 2011, împreună cu tatăl său și cu respectiva persoană, a mers la SSIF Carpatica Invest pentru a vinde acțiunile pe care le dețineau. Iar pentru pachetul de acțiuni ce i-a revenit a semnat în alb 10 ordine de tranzacționare (vânzare ce a avut loc în cursul aceleiași zile), iar pentru pachetul de acțiuni deținut de tatăl său acesta din urmă a semnat în alb 6 ordine de tranzacționare.

Terziu și-a mutat cartierul general la ANRP

De curând, ne-a căutat la redacție domnul Ionel Mândru, reprezentant al soacrei sale, o octogenară care, de asemenea, a fost păcălită într-un dosar de la ANRP și ne-a spus: „Eu sunt ginerele doamnei Iliescu Maria, victimă într-o afacere destul de mare. Dânsa între timp a murit, dar ancheta penală e în curs. Am procură specială ca să o reprezint, soția mea fiind moștenitor universal. În cursul anchetei penale s-au strâns foarte multe documente, este de interes public nu doar pentru noi, că noi suntem pe cale să rezolvăm situația, dar sunt persoane în curs să fie înșelate, și nu puține, multe.

Practic, ca să vă faceți o idee, Terziu Ștefan și-a mutat cartierul general la ANRP, Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților. Cazul este foarte complicat, pentru că sunt mai mulți complici și este vorba și despre o afacere foarte interesantă. Eu am îndoieli că Parchetul o să analizeze toate aspectele și dovezile pe care le-am avut privind înșelăciunea de mare valoare, e vorba de aproape un milion de euro, asupra unei femei care avea două drepturi de la statul român privind despăgubirea unor proprietăți moștenite de la bunica. Acum, dosarul este la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, iar polițiștii au fost de la Direcția de Investigații Criminale a Municipiului București. S-au făcut multe greșeli în anchetă, în sensul că nu s-au luat măsurile care trebuie, el a beneficiat în apel de prescriere și își face în continuare de cap. Problema este că ar fi bine să cunoască următoarele victime ce le așteaptă, pentru că este mandatar al mai multor persoane”, ne-a spus domnul Ionel Mândru.

Trebuie precizat că numărul persoanelor care l-au mandatat pe Ștefan Terziu cu dosare pe rolul instanțelor de judecată se ridică la 15, din ceea ce se știe până în acest moment. Așa că brokerul și-a mutat atenția către ANRP, adică acolo de unde veneau, de obicei, și banii clienților care investeau la Bursă.

Citește și Cinci ani de puşcărie pentru creierul fraudei de la SSIF Carpatica, în care au fost păgubiţi notarii Căunei

Terziu Ştefan: ”Păi, eu mănânc oameni! Cum pot să zic că ţin post, dacă eu mă duc pe stradă şi ard pe unu în fiecare zi?”

Poveștile din dosarul recent judecat, în care Terziu a fost salvat de prescripție, dar și în celelalte, sunt multe și unele ascund în spate adevărate drame. Dar iată cum vorbea Terziu (cel care acum se declară nevinovat și nu este de acord cu prescripția salvatoare, intenționând să se adreseze CEDO), despre victimele sale, într-o interceptare telefonică din 07.04.2021, în Postul Paștelui, adică:
Terziu Ștefan: ”Băi, tati, să-ți zic o chestie, dacă nu mănânc o bucată de carne sau ceva, atunci mă simt bolnav.
Domn: Adică să înțeleg că nu ții post?
Terziu Ștefan: Post?
Domn: (râde)
Terziu Ștefan: Păi, eu mănânc oameni! Cum pot să zic că țin post, dacă eu mă duc pe stradă și ard pe unu în fiecare zi?
Domn: Corect.
Terziu Ștefan: Tu crezi că Dumnezeu zice: «Bă, l-am văzut pe Fănel azi, e băiat cuminte, n-a mâncat nimic azi, dar l-a lăsat pe unu fără casă!…»”
Fără cuvinte: …nu?!

Citește și ”Doctorul” de la Poliţia Judeţeană a primit patru ani şi jumătate de închisoare cu executare

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

FC Argeș are un nou sponsor

METABET CF S.A. se alătură Familiei Vulturilor! FC Argeș are plăcerea să anunțe concretizarea unui...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...