Cine a trecut prin centru și a auzit zgomote ciudate ca venite din jungla amazoniană trebuie să știe că aceasta este soluția găsită de autoritățile județene pentru a descuraja porumbeii din Piața „Milea” să își mai facă cuiburi în proaspăt renovata Casă Albă. Și platformele nou instalate aduc printre alte beneficii, ca de exemplu, lipsa mirosului pestilențial mai ales pe timpul verii sau sortarea selectivă, și pe acela că animalele fără stăpân sau păsările care trăiau înainte din gunoaiele găsite în tomberoane nu vor mai avea această sursă. Bine, asta poate intra cu ușurință și la categoria arhitectură ostilă, mai ales că nici oamenii care înainte căutau mâncare prin gunoaie nu o mai pot face.
De la bănci înclinate, cu suprafețe neregulate sau cu cotiere strategic inserate la declarații de ostilitate mai fățișe, ca țepușe, piroane metalice sau stropitori pentru trotuare – toate acestea sunt exemple de arhitectură ostilă menită să prevină staționarea prelungită sau chiar interacțiunile sociale în spaţiul public. Sunt în mod evident orientate împotriva oamenilor străzii, dar sunt vizați si factori „perturbatori” precum adolescenții, skaterii și chiar animalele.
Le întâlnim în orașe și regiuni de pe tot globul, mai ales în America, dar și la Londra, Rotterdam, Seattle sau Montreal. Acum, pe nesimțite, arhitectura ostilă își face simțită prezența tiptil, aproape pe neobservate, dar lesne de detectat de către specialiști sau pur și simplu de locuitorii mai empatici și care au sensibilități față de ființele vulnerabile. Apropo, ați observat și țepușele anti-porumbei montate la toate geamurile Primăriei Pitești?!
(ELECTRO-CUTARE)
Citește și Floricele în argilă pe Bulevardul „Pardon” din Câmpulung
0 Comentarii