Așa cum promitea în urmă cu zece zile (pe 8 iulie) la conferința de presă a PNL Argeș, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Pitești, fosta închisoare a deținuților politici din regimul comunist.
Citește și: Pictură extrem de rară, descoperită la Galeria de Artă din Pitești
Prin urmare, Închisoarea Pitești a fost inclusă în Lista Monumentelor Istorice și i s-a conferit, la inițiativa Ministerului Culturii și cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, regimul de monument istoric de grupă A.
Memorialul Închisoarea Piteşti şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) au cerut, pe 20 octombrie 2022, urgentarea clasării în întregime ca monument istoric a fostului penitenciar comunist.
Experți atestați au întocmit studiul istorico-arhitectural care a stat la baza deciziei de clasare ca monument istoric a Penitenciarului Pitești, care va fi, începând de miercuri, 19 iulie, supus Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
„Închisoarea de la Pitești este o amintire dureroasă, dar și o mărturie a forței spiritului uman de a rezista și de a se opune opresiunii.
Clasarea Penitenciarului Pitești este un moment deosebit de important în încercarea de a conștientiza și recupera istoria recentă a României.
Povestea închisorii de la Pitești și a Experimentului Pitești ajută la cinstirea victimelor și a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăților regimului comunist.
De asemenea, recunoașterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziția ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România și simbol al protejării valorilor democratice”, a declarat ministrul Raluca Turcan.
0 Comentarii