Web Analytics
scris marți, 06.06.2023

Senatul a adoptat proiectul privind fuziunea dintre UPIT și Politehnica București 

Plenul Senatului a adoptat, marţi, cu 75 de voturi „pentru”, 17 „împotrivă” şi două abţineri, un proiect iniţiat de Guvern ce are ca obiect înfiinţarea Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti (UNSTPB), pe baza fuziunii prin comasare a Universităţii Politehnica din Bucureşti cu Universitatea din Piteşti.

Senatul a adoptat proiectul privind fuziunea dintre UPIT și Politehnica București 

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat în plen că această iniţiativă este „extrem de oportună” pentru că aduce „beneficii extraordinare” tinerilor care doresc să studieze în cadrul unei instituţii de învăţământ „dornică să aplice un model de management universitar în pas cu dinamica erei digitale”, potrivit Agerpres.

„Crearea acestui pol universitar cu puternic impact regional urmăreşte să aibă ca efecte îmbunătăţirea participării cetăţenilor la educaţie, crearea competitivităţii pe piaţa muncii prin creşterea numărului de persoane calificate, educate, care pot să aducă plus valoare nu doar pentru judeţul Argeş, ci pentru România în general. Acest proiect de lege reprezintă un pas important în clădirea educaţiei de calitate. Judeţul Argeş ştim că este recunoscut pentru ampla dezvoltare în domeniul industrial, cel mai bun exemplu fiind uzinele Dacia de la Mioveni, dar şi multe altele. Pentru noi e o dovadă de responsabilitate pentru acest proiect, pentru că tinerii din România merită soluţii aplicate, astfel încât să avem o societate educată. PNL va vota pentru”, a transmis Gorghiu.

În replică, senatorul USR Ştefan Pălărie a criticat proiectul legislativ pe motiv că nu au fost respectate procedurile de acreditare, dar şi pentru „resetarea contorului” mandatului rectorului prin schimbarea denumirii.

„Această iniţiativă înfiinţează fără parcurgerea procedurilor de acreditare UNSTPB, denumită în continuare Politehnica Bucureşti, pe baza fuziunii prin comasare a UPB cu UP (…). Sunt multe lucruri de criticat la acest proiect de lege, dar o să mă rezum la resetarea contorului mandatului rectorului prin schimbarea denumirii. Deşi am insistat cât se poate de clar, prin amendamente la legea învăţământului superior, ca indiferent de numărul de fuziuni, de comasări, indiferent de câte ori redenumim o universitate, acea universitate să se considere evident ca fiind tot un mandat de rector ca şi când nu s-a schimbat nimic. Evident, au fost respinse aceste idei, vedem mai departe că discutăm de o baronizare în continuare, discutăm de extinderea puterii nu doar în Bucureşti, dar şi în alte oraşe a sferelor de influenţe. În consecinţă, pentru că această iniţiativă vine într-un fundament lipsit de încredere faţă de ceea ce fac unii rectori în România, USR va vota împotriva acestui proiect de lege”, a punctat Pălărie.

Senatorul PSD Leonard Azamfirei a pledat în favoarea înfiinţării universităţii, subliniind că „ar trebui să fim bucuroşi de fiecare dată când există un demers de acest fel, care creează universităţi puternice” în România.

„În urmă cu cinci ani s-a mai produs un asemenea eveniment, cele două universităţi din Târgu Mureş s-au unit, efectul a fost unul benefic, performanţa a crescut semnificativ şi ce face astăzi Politehnica este un demers care se încadrează într-un cadru internaţional binecunoscut. Probabil că am fi cu toţii mai bucuroşi şi mai constructivi dacă am renunţa la această prezumpţie de vinovăţie pe care o văd rostogolindu-se, de-a lungul timpului, împotriva rectorilor, împotriva oricărui demers care încearcă să întărească autonomia universitară. Pentru că vrem – nu vrem, astăzi se vorbeşte despre conceptul de universităţi antreprenoriale, care înseamnă a face şi altceva decât a forma specialişti”, a conchis senatorul PSD.

Potrivit iniţiatorului, Politehnica Bucureşti preia studenţii şi studenţii doctoranzi înmatriculaţi, după caz, la programele de studii universitare de licenţă, masterat sau doctorat, precum şi cursanţii înmatriculaţi la programele de studii postuniversitare, organizate, în condiţiile legii, de la universităţile care fuzionează.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.

Sursa: Știri pe surse

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Patru ani fără Maradona!

Luni, 25 noiembrie, fotbalul argentinian a comemorat patru ani de la dispariţia legendarului Diego...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită