Web Analytics
scris miercuri, 18.05.2011

Caleidoscop

Primul-ministru Petru Groza participă la o paradă militară în Grădina Publică din Piteşti

1946, aprilie 7. Generalul de corp de armată Constantin Niculescu, şeful Casei Regelui Mihai, generalul Ivan Z. Susaikov, locţiitorul preşedintelui Comisiei Aliate de Control din România, primul-ministru Petru Groza, generalul de corp de armată Constantin Vasiliu-Răşcanu, ministrul de Război, generali şi ofiţeri din Armata Română şi din Armata Roşie au participat la o paradă militară organizată în Grădina Publică din faţa Prefecturii, cu ocazia împlinirii unui an de la înfiinţarea Diviziei Horia, Cloşca şi Crişan, având sediul în Piteşti.

Armand Călinescu pune piatra de temelie la Cercul Militar Piteşti

1939, iulie 7. A început construcţia Cercului Militar, pentru un timp, Casa Armatei din Piteşti, arhitect, Octav Doicescu, antreprenor, Mihail Papadopol, piatra de temelie fiind pusă de primul-ministru Armand Călinescu.

S-a dat în folosinţă actualul local al Casei Personalului Didactic

1940. S-a dat în folosinţă actualul local al Casei Personalului Didactic, strada I.C. Brătianu, Piteşti, folosit pentru un timp de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Argeş (1970-1994).

Unităţile industriale din comuna Găvana în anul 1941

1941, septembrie 10. În comuna Găvana, astăzi spaţiu demografic de referinţă pentru municipiul Piteşti, funcţionau următoarele unităţi industriale cu maşini: Fabrica Textila Românească, 420 de salariaţi, Fabrica de Tăbăcărie şi Încălţăminte Constantin Petrescu, 79 de salariaţi, Fabrica de Tăbăcărie Constantin Dumitrescu, 72 de salariaţi, Fabrica de Tăbăcărie (opincărie) Ion Ionescu, cinci salariaţi, Fabrica de Tăbăcărie (opincărie) Lică Petrescu, cinci salariaţi, Fabrica de Tăbăcărie (opincărie) Ion I. Ionescu, cinci salariaţi, Fabrica de Tăbăcărie (opincărie) Valeriu I. Ionescu, cinci salariaţi, iar la Prundu, Depoul CFR Piteşti, 365 de salariaţi.

Venerarea Sfintei Varvara

1945, decembrie 4. Venerarea Sfintei Varvara. Preotul-confesor al Garnizoanei Piteşti a efectuat serviciul divin, iar maiorul Ioan Rusu a prezentat viaţa Patroanei Artileriei, urmând, apoi, Şezătoarea Bateriei I Elevi.

Piteştiul avea 5.572 de clădiri în 1946

1946, decembrie 6. Oraşul Piteşti înregistra 5.572 de clădiri, din care 67% erau din cărămidă, având 84% lumină electrică, 40% instalaţie de apă, 30% canalizare, 1% încălzire centrală.

Este înfiinţat la Piteşti Cenaclul literar „Orizonturi Noi”

1947, noiembrie. Este înfiinţat la Piteşti Cenaclul literar numit iniţial Orizonturi Noi, apoi Alexandru Sahia, din 1956 Liviu Rebreanu, având sediul în Palatul Culturii (1955), astăzi la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...