Web Analytics
scris joi, 11.05.2023

Inedit! Festival internaţional de „Literatură în stradă”, la Piteşti

Consiliul Local şi Primăria Piteşti, prin Centrul Cultural și Editura Rocart, organizează în perioada 8-11 iunie Festivalul Internaţional de Literatură – Literatura în Stradă – FILSTREET, ediția I.

Inedit! Festival internaţional de „Literatură în stradă”, la Piteşti

Festivalul își propune să valorifice tradiția istorică literară și culturală a municipiului Pitești, a județului Argeș, unde, timp de peste 250 de ani, s-au născut și/sau au trăit scriitori de primă mărime ai literaturii române, precum Dinicu Golescu, Alexandru Davila, Liviu Rebreanu, George Topârceanu, Ion Minulescu, Urmuz, Alexandru Kirițescu, Ion Pillat, Ion Barbu, Vladimir Streinu, Tudor Mușatescu, Miron Cordun, Gheorghe Tomozei, Cezar Baltag, Florin Mugur, Cezar Ivănescu, Ileana Mălăncioiu, Gabriela Adameșteanu, Dan Horia Mazilu, Dorin Tudoran, Daniel Turcea.

Lectură pe scările Bibliotecii și la licee

Festivalul, organizat de municipalitate după o propunere a scriitorului și editorului Călin Vlasie, se adresează unui public larg format din elevi, studenți, masteranzi, doctoranzi, absolvenți de liceu și învățământ universitar, dorindu-se un reper unic în literatura română de azi și în viața culturală a municipiului Pitești.
Festivalul Internaţional de Literatură – „Literatura în stradă” – FILSTREET va cuprinde: recitaluri de texte literare în stradă, pe scările Bibliotecii Județene, și la licee din Pitești; expoziții de carte rară și de carte contemporană; decernarea premiilor literare FILSTREET.
Premiile poartă numele unor personalități argeșene care s-au născut în județul Argeș și/sau care într-o anumită perioadă au trăit în Pitești. Cele patru premii literare vor fi acordate în cadrul unei gale (pe 10 iunie, la ora 17, în sala Filarmonicii) la propunerea unui juriu format din personalități marcante ale literaturii naționale (scriitori, critici, membri ai Uniunii Scriitorilor din România și ai Academiei Române).

Citește și Adevărul despre moartea lui Liviu Rebreanu

Citește și Bustul lui Antonescu va fi dezvelit în anul 2070

Patru premii decernate la Gala Filstreet de la Filarmonică

Vor fi acordate, deci, Premiul Național de literatură „Ion Barbu” pentru poezie, decernat unui scriitor în viață pentru OPERA OMNIA; Premiul Național de literatură „Urmuz” pentru proză, decernat unui scriitor în viață pentru OPERA OMNIA; Premiul literar pentru debut decernat unui scriitor aflat la prima carte, poezie/proză, volum apărut în anul editorial precedent ediției festivalului; Premiul internațional pentru promovarea și traducerea literaturii românești în străinătate „Radu Gabriel Pârvu”, acordat unui traducător străin pentru traducerea în altă limbă a unei opere a unui scriitor român reprezentativ sau a unei antologii din operele scriitorilor români reprezentativi, indiferent de epocă, perioadă și curentul literar.

Invitaţi străini la festival

Iată și invitații străini la această manifestare: Dimitris Kanellopoulos – Grecia, poet, prozator, editor, traducător din literatura română, studii de filosofie-istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca în anii 80. Locuiește la Atena. A publicat în limba greacă „Antologia poeziei românești”. Are în pregătire, în grecește, „Antologia poeziei românești din secolul XX”; John P. Portelli – Malta, poet, prozator, profesor universitar la Universitatea din Toronto (Canada) și German A. de la REZA – Mexic, poet, prozator, eseist, istoric, economist, traducător din literatura română, profesor la Universidad Autónoma Metropolitana din Ciudad de Mexico, studii de filosofie și istorie la București în anii 80. Locuiește în Ciudad de Mexico. A publicat o antologie a poeziei românești în spaniolă. Pregătește o a doua antologie pentru America latină.
M.S.

Citește și Ghelasie Basarabeanul şi Ioan Zmeu, corifei ai şcolii psaltice de la Argeş

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită