Web Analytics
scris miercuri, 15.03.2023

Radioamatori ai CSU Pitești, Sportivii Anului 2022 la unde scurte și ultrascurte!

Miercuri, 15 martie, la Universitatea din Pitești (Corpul T), Facultatea de Electronică, Comunicații și Calculatoare și Radioclubul Universitar (indicativ YO7KXJ), afliat la Federația Română de Radioamatorism, au organizat expoziția anuală de receptoare radio, la care au luat parte studenți, cadre didactice, radioamatori, oameni de știință din Argeș.

Radioamatori ai CSU Pitești, Sportivii Anului 2022 la unde scurte și ultrascurte!

Citește și: Contracronometru! O polițistă din Pitești a intrat pe geam într-o mașină ca să salveze o șoferiță!

Despre această manifestare foarte interesantă – în cadrul căreia au fost expuse aparate de radio… istorice (cel mai vechi este din 1932), componente de radiocomunicații militare, centrale telefonice (manuală și semiautomată), lămpi, receptori etc – ne-a vorbit, la început, unul dintre principalii organizatori, generalul în rezervă Constantin Anton, șef lucrări la Universitate (predă cursul „Teoria transmisiunii informației”).

Gen. (rez) Constantin Anton

Dl. general (rez) Constantin Anton, absolvent al Academiei Tehnice Militare, a făcut un scurt istoric al radioului, spunând că în România prima societate de radiocomunicații a apărut în 1927, sub îndrumarea profesorului Hurmuzescu. Apoi a vorbit despre rolul radioului în promovarea culturii, a științei și artei, în lume și despre importanța radioamatorilor la vremuri dificile, în cazuri de calamități și dezastre, în situații militare deosebite.

Un alt specialist în domeniu, colonelul în rezervă Ioan Spiridon Mihai (YO7CW), membru fondator și responsabil de peste 20 de ani al Radioclubului Universitar, a vorbit despre performanțele deosebite obținute, sub girul FRR, cu secția de Radioamatorism a Clubului Sportiv Universitar Pitești, cum ar fi locul I (în 2021) și locul II (în 2022) la C.M. IARU 432 MHz, precum și locul I – unde scurte, locul I – unde ultrascurte la Campionatul Național din 2021.

Col. (rez) Ioan Spiridon Mihai

Mai mult decât atât, în 2022, dl. colonel (rez) Ioan Spiridon Mihai (CSU Pitești) a fost declarat „Sportivul Anului – Unde scurte”, iar colonelul (rez) Gheorghe Ursulean„Sportivul Anului – Unde ultrascurte”.

Decanul Laurențiu Ionescu

În fine, la eveniment a participat și conf. univ. dr. Laurențiu Ionescu, decanul Facultății de Electronică, Comunicații și Calculatoare, care a încercat să le trezească studenților interesul pentru radioamatorism, ei putând interacționa astfel cu colegi din țară și din întreaga lume. Vom reveni asupra acestui subiect.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...