# După cinci luni de la avaria care a afectat zeci de mii de musceleni
În luna martie a acestui an, municipiul Câmpulung şi câteva comune alăturate au rămas fără apă din cauza unei avarii la conducta de alimentare. Zeci de mii de oameni au rămas pe uscat, iar la numai o săptămână de la remedierea problemei conducta a cedat din nou. Iureşul creat atunci – a fost iniţiată şi o petiţie online pentru susţinerea realizării unui nou sistem de alimentare – a determinat intervenţia Prefecturii Argeş, fiind constituită o comisie mixtă care să identifice cauzele producerii incidentului şi soluţiile pentru evitarea altor avarii.
Potrivit notei de constatare întocmită în 13 martie de către reprezentanţi ai Prefecturii, ISU, DSP, Administraţia Bazinală Argeş Vedea, Primăria Câmpulung şi Edilul CGA Câmpulung, comisia constituită prin ordin al prefectului Mihail Oprescu a dispus luarea mai multor măsuri. Printre altele s-a prevăzut crearea unui fond de materiale şi mijloace necesare în caz de intervenţie la avarie şi începerea procedurii pentru realizarea unui nou sistem de alimentare cu apă a Câmpulungului. Până să se ajungă la investiţia într-o nouă conductă magistrală, urgenţa o constituia şi o constituie „identificarea şi punerea în funcţiune a unei surse de rezervă de alimentare cu apă în caz de avarii şi a resurselor financiare necesare”. Zis şi nefăcut, după cum veţi vedea!
Hârtii peste puţuri
Consiliul Local Câmpulung s-a făcut că reacţionează imediat, alocând aproape 100.000 de lei pentru studii şi proiectul noii variante de aducţiune a apei. Mai mult, au început lucrările de repunere în funcţiune a şapte foraje de mică adâncime la captarea Măgura Lereşti. Puţurile au fost decolmatate, s-a constatat faptul că apa este una conformă uzului casnic, însă la acest moment Câmpulungul nu dispune de sursa alternativă de alimentare cu apă.
Şi pentru chestiunea rezervei s-a constituit o comisie mixtă în care a fost inclus şi un reprezentant al Consiliului Local Câmpulung, Iustinian Stănescu. Acesta susţine că acea comisie nu s-a mai întrunit de aproape două luni şi că întârzierea în punerea în funcţiune a captării de la Măgura nu este justificată. „S-a comandat încă un studiu, un proiect tehnic de execuţie pe care vom plăti 40.000 de lei, probabil doar că să ne acoperim de hârtii. Am susţinut şi voi susţine că proiectul există. Această lucrare trebuia să fie terminată de mult”, este de părere Stănescu.
Pe de altă parte, primarul interimar Liviu Ţâroiu spune că nu se putea acţiona fără hârtii. „S-a dat comandă de proiect şi studiu de fezabilitate, că nu se poate face o investiţie fără acelea. Sunt aproape gata, le vom aproba în Consiliu, odată cu sumele necesare pentru activarea puţurilor ca a doua sursă de apă. Eu zic că suntem în termen, că aceştia sunt paşii, nu puteam sări peste ei”, a opinat Ţâroiu. Potrivit acestuia, proiectul va fi gata în această lună.
Prefectul Oprescu, lipsă de comunicare
Măsurile dispuse de comisia mixtă constituită în baza unui ordin prefectural au şi termene de îndeplinire. Punerea în funcţiune a sursei de rezervă pentru alimentarea cu apă trebuia să fie efectuată până la 20 martie 2015. De atunci au trecut aproape cinci luni… iar Câmpulungul nu dispune nici acum de o variantă în caz de avarie.
În mod repetat am solicitat şi Prefecturii un punct de vedere asupra situaţiei, dar acesta nu ne-a fost furnizat. O atitudine surprinzătoare, în condiţiile în care în zilele de după avarie prefectul Oprescu era destul de preocupat de problemă.
Am luat legătura și cu primarul interimar Liviu Țâroiu legat de această problemă mai mult decât delicată. Numai că acesta s-a arătat foarte iritat, răspunzând în doi peri: „De 20 de ani nu s-a făcut nimic şi acum vreţi să fac eu totul în 5 luni?!”
Cătălin Ion Butoiu
0 Comentarii