Web Analytics
scris luni, 13.02.2023

ITM Argeș: Angajatorii au obligația legală de a cerceta accidentele ușoare

ITM Argeș anunță că toate firmele au obligația de a cerceta accidentele ușoare de muncă. Nerespectarea de către angajator a obligației legale de a cerceta evenimentele care au produs   incapacitate temporară de muncă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000-8.000 lei.

ITM Argeș: Angajatorii au obligația legală de a cerceta accidentele ușoare

Citește și: Meteo. Avertizare de vânt puternic la munte

„Reiterăm faptul că, în raport de dispozițiile art. 29, alin. 1, din Legea nr. 319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă, cu modificările şi completările ulterioare, “Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează: a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă”.

De asemenea, art. 116 alin. 1, din Normele Metodologice de aplicare a legii, aprobate prin H.G.           nr.1425/2006, cu modificările şi completările ulterioare, menţionează că “Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporară de muncă se efectuează de către angajatorul la care este angajată victima”.

Citește și: Percheziții în Argeș și alte județe din țară pentru destructurarea unei grupări de traficanți de migranți

Aşa cum se precizează la art. 5 lit. f, din Legea nr. 319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă, evenimentul este “accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune”.

Citește și: Accident la Moșoaia. O persoană este rănită

Precizăm că, în cadrul definiţiei, cu privire la vătămările organismului, nu există o condiţionare a acestora, legată de numărul de zile de incapacitate de muncă. Astfel, evenimentele pot avea drept consecinţă şi antrena incapacitate de muncă mai mică de 3 zile (situţia accidentelor uşoare) sau cel puţin 3 zile. Accidentul uşor, aşa cum este definit la art.5 lit.q din Legea nr.319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă este “eveniment care are drept consecinţă leziuni superficiale care necesită numai acordarea primelor îngrijiri medicale și a antrenat incapacitate de muncă cu o durată mai mică de 3 zile”.

Citește și: InfoCons: Bomboanele oferite cadou de Ziua Îndrăgostiților au până la 10 E-uri!

Având în vedere că legiuitorul a definit accidentul uşor ca eveniment, acesta va fi cercetat obligatoriu de către angajatorul unde este angajată victima conform prevederilor art. 29, alin. 1, lit. a din Legea nr.319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, vor fi respectate prevederile legale cu privire la comunicarea evenimentelor precizate la art.26 şi 27 alin. 1 lit. a din Legea nr. 319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă, cu modificările şi completările  ulterioare.

Dosarul de cercetare întocmit cu această ocazie, de comisia numită de către angajator şi declarat ca accident uşor, se înaintează pentru verificare si avizare la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs evenimentul, în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea cercetării”, este comunicatul transmis de ITM Argeș.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...