Web Analytics
scris joi, 02.07.2015

Oamenii de afaceri din Argeş vor să facă megahotel pe malul lacului Vidraru, centru SPA de 5 stele şi trenuleţ cu cremalieră ca în Alpi

# Proiect de zeci de milioane de euro pentru zona Transfăgărăşan # Joia trecută, la inițiativa deputatului Cătălin Rădulescu, reuniunea mixtă a Comisiilor pentru Transport și Infrastructură, precum și pentru Afaceri Europene s-a ținut în Argeș, la Complexul Valea cu Pești  # Zeci de înalți oficiali în frunte cu ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici au fost prezenți la acest eveniment de o anvergură fără precedent  # Omul de afaceri Dumitru Grecu a prezentat un proiect extrem de ambițios de dezvoltare turistică a zonei Transfăgărășanului, ce ar putea face din aceasta una comparabilă cu stațiunile din Elveția și Austria și ar putea aduce încasări anuale din turism de sute de milioane de euro pentru Argeș

Oamenii de afaceri din Argeş vor să facă megahotel pe malul lacului Vidraru, centru SPA de 5 stele  şi trenuleţ cu cremalieră ca în Alpi

„Drumul spre Iad e pavat cu intenții bune”, spune un cunoscut și controversat citat. Joi după-amiaza, drumul ce duce de la Curtea de Argeș la Complexul Valea cu Pești, mi-a inspirat un remix la citatul de mai sus: drumul spre o parte din Raiul turistic al României e pavat cu asfalt ca în… iad. Infrastructura, bat-o vina! Recunosc cu mâna pe… tastatură, că la un moment dat, sătul de atâtea zdruncinături pe drumul ce arăta ca vai de mama lui, am vrut să mă întorc și să las naibii evenimentul de la Valea cu Pești. La prima vedere, evenimentul suna sec și birocratic: reuniune mixtă a Comisiilor pentru Transport și Infrastructură, precum și pentru Afaceri Europene din Parlamentul României. Altă întâlnire plictisitoare, mi-am spus. Și, din fericire, m-am înșelat cu… brio.

Dacă nu sunt impedimente… birocratice, reabilitarea Transfăgărășanului ar putea dura doar o lună și jumătate

Reuniunea de la Valea cu Pești, organizată din inițiativa absolut lăudabilă a deputatului Cătălin Rădulescu, a consemnat o premieră: este pentru prima oară când comisii ale Parlamentului au reuniune mixtă în afara… Parlamentului, Argeșul spărgând „gheața”. Evenimentul în sine a avut pe ordinea de zi proiecte foarte importante de infrastructură ale Argeșului, capul de afiș fiind modernizarea Transfăgărășanului. Alături de parlamentarii din comisii, reuniunea a fost onorată de oficiali de top, în frunte cu ministrul Finanțelor – Eugen Teodorovici, Dragoș Țițea – secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Bogdan Paul Dobrin – președinte ANRMAP și Narcis Neaga – director general CNADNR. Gazdele au fost reprezentate de președintele CJ Argeș Florin Tecău, de vicepreședintele Dorin Mărășoiu și de primarii comunelor din zonă. Oamenii de afaceri au avut și ei o bună reprezentare, cei mai vocali și activi cu argumente fiind Dumitru Grecu și Corin Boian.
Reuniunea în sine a fost una foarte intensă, fără timpi morți și fără menajamente. O reuniune în care – lucru rar – nu s-a discutat politică. Și, cel mai important, la Valea cu Pești s-au luat decizii foarte importante pentru viitorul Argeșului și al regiunii.
După cum spunea directorul CNADNR Narcis Neaga, „Transfăgărășanul este un drum îmbătrânit, ne-am gândit să facem o reciclare. Prin această metodă, pentru 60 de km de Transfăgărășan costurile vor fi de maximum 13 milioane de euro. Într-o lună și jumătate se poate recicla calea de rulare. După ce finalizăm această reciclare, 10-15 ani nu va mai trebui intervenit.”
Practic, „reciclarea” constă în turnarea unui strat de uzură format din asfaltul decopertat de pe Transfăgărăşan prin frezarea zonelor cu gropi (un kilometru pe zi, pe o distanţă de 60 km). O a doua intervenţie va viza montarea unor plase care să oprească bolovanii să cadă pe carosabil, iar a treia etapă va fi construirea de copertine care să stopeze avalanşele, astfel încât spectaculosul drum să fie deschis cel puțin opt luni pe an.
După cum au spus oamenii de afaceri prezenți în sală, dacă s-ar prelungi durata de exploatare a Transfăgărășanului, s-ar putea crea 150 km de pârtii aici!

Dumitru Grecu: „Transfăgărășanul e închis complet nejustificat”

Omul de afaceri Dumitru Grecu a criticat vehement faptul că Transfăgărășanul este deschis doar patru luni: „Azi 25 iunie Transfăgărășanul e închis în condițiile în care nu e zăpadă de trei săptămâni. Transfăgărășanul e închis complet nejustificat. Nu e vorba de bani aici, e vorba de bunăvoință. Noi oamenii de afaceri am investit peste 20 de milioane de euro în zonă, plătim taxe și impozite. Industria ospitalieră e viitorul României.”

Ordin de la ministrul Teodorovici către șeful CNADNR: „Faceți un proiect pentru Transfăgărășan”

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a fost o surpriză plăcută pentru cei prezenți prin faptul că a dialogat cu cei prezenți de la egal la egal și a avut reacții pozitive la nemulțumirile oamenilor de afaceri. În plus, același ministru le-a dat și adresa sa personală de e-mail celor prezenți pentru a îi trimite toate propunerile.
La un moment dat, ministrul Teodorovici i-a dat dispoziție șefului CNADNR: „Faceți un proiect pentru Transfăgărășan.”  Drept urmare, luna viitoare va fi în SEAP toată documentația pentru Transfăgărășan.

Planuri ambițioase: de la un megahotel pe malul lacului Vidraru până la trenuleț cu cremalieră ca în Alpi

Punctul culminant al întâlnirii a fost atunci când omul de afaceri Dumitru Grecu a prezentat un proiect extrem de ambițios pentru o dezvoltare turistică fără precedent a zonei Transfăgărășanului. Proiectul, în care se vor implica oameni de business de top din județ, se ridică la multe zeci de milioane de euro, bani ce vor fi atrași în mare măsură din fonduri europene. Printre obiective se numără un centru de tratament de cinci stele, un proiect pentru 30 de case tradiționale la Căpățîneni, un megahotel pe malul lacului Vidraru ce va găzdui și un centru internațional de conferințe sau trenuleț cu cremalieră ca în Alpi. Proiectul ar putea face din zonă una comparabilă cu stațiunile din Elveția și Austria și ar putea aduce încasări anuale din turism de sute de milioane de euro pentru Argeș. Ținta finală e una de mare anvergură, după cum a concluzionat și Dumitru Grecu: „Visul meu e să transformăm cel mai frumos drum din lume (n. red. – aici l-a parafrazat pe celebrul Jeremy Clarkson) în cea mai frumoasă destinație de turism din lume”.

Cătălin Rădulescu: „Ceilalți parlamentari de Argeș n-au venit, așa că îmi mulțumesc mie”

Singurul detaliu negativ de la reuniunea de la Valea cu Pești a fost chiulul în masă al parlamentarilor de Argeș, deși aceștia fuseseră invitați din timp de către deputatul Cătălin Rădulescu. O dovadă – a câta oară? – a lipsei lor crase de interes pentru marile probleme de infrastructură ale județului. De altfel, absența nemotivată a parlamentarilor a fost taxată plastic de Cătălin Rădulescu: „Ceilalți parlamentari de Argeș nu au venit, așa că îmi mulțumesc mie pentru reușita evenimentului.”
Denis Grigorescu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...