Web Analytics
scris marți, 10.01.2023

10 Ianuarie 1906:  S-a  născut marele matematician român Grigore Moisil, membru al Academiei Române

În ziua de 10 Ianuarie 1906 s-a  născut, la Tulcea, marele matematician român Grigore Moisil, profesor universitar și unul dintre promotorii introducerii tehnicii de calcul în țara noastră, membru al Academiei Române.

10 Ianuarie 1906:  S-a  născut marele matematician român Grigore Moisil, membru al Academiei Române

Parintele informaticii în România s-a născut  într-o familie de intelectuali. Bunicul sau, al cărui nume îl poartă, a fost unul dintre fondatorii primului liceu românesc din Năsăud, iar tatăl a fost arheolog, membru al Academiei Române și mama sa – profesoară.

Aceasta il descria pe Grigore Moisil ca fiind un copil curios și liber, caruia ii placea sa puna intrebari si sa reactioneze la tot ceea ce vedea, asculta si citea.

Citește și: Art Safari, cel mai îndrăgit eveniment dedicat artei din România și Europa de Est, va fi deschis tot anul, având 3 ediții în 2023

A fost concomitent student al Politehnicii și al Universității din București. Interesul pentru matematică a  devenit  prioritar, astfel că în anul 1929 părăsește Politehnica, deși trecuse deja toate examenele din primii trei ani și se afla student în anul IV.

În același an își susține teza de doctorat „Mecanica analitică a sistemelor continue”, în fața unei comisii conduse de Gheorghe Țițeica și având ca membri pe Dimitrie Pompeiu și pe Anton Davidoglu.

Această teză este publicată, tot în 1929, la editura Gauthier-Villars din Paris și va fi apreciată de savanții Vito Volterra, Tullio Levi-Civita, Paul Lévy.

În 1930 pleacă la Paris, unde studiază la Sorbona cu mari matematicieni și participă intens la viața științifică cu note remarcate de profesori.

În anul 1931 susține examenul de docență, cu lucrarea „Sur une classe de systemes d’equations aux derivees partielles de la Physique mathematique”, este numit conferențiar la Facultatea de Matematică din Iași. A studiat si la  Roma cu o bursă de studii Rockefeller. 

Citește și: Timișoara este Capitală Europeană a Culturii în 2023

  A fost membru al Academiei Române, al Academiei din Bologna și al Institutului Internațional de Filozofie si  de asemenea membru corespondent al Academiei de Științe din România, începând cu 21 decembrie 1935 și membru titular începând cu 3 iunie 1941.

 Grigore Moisil a murit pe 21 mai 1973, la Ottawa, in Canada. Ramane in istorie pentru contributiile sale aduse la initierea studiului informaticii in Romania, dar si pentru inventarea circuitelor electronice tristabile.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...