Web Analytics

Penitenciarul Deva: Măsurile nelegitime prin care Administrația Națională a Penitenciarelor s-a angajat să reducă supraaglomerarea din penitenciare vor condamna din nou România la CEDO

de | 10.01.2023 09:29 | Actualitate, Home

Psihologii și educatorii din cadrul Penitenciarului Deva sunt nevoiți uneori să desfășoare activităţile educative, de asistenţă psihologică şi socială pe holurile secției, pe genunchi, în condiții de muncă improprii.Penitenciarul Deva, cu complicitatea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), intenționează să desființeze sălile de clasă, cabinetele de asistență socială, cabinetele psihologice și biblioteca din cadrul secțiilor de deținere E5 și E6 din Penitenciarul Deva, pentru a le transforma în camere de cazare pentru deținuți.

Citește și: Soţia lui Radu Vasilică a cerut ajutorul Poliţiei, după ce ex-deputatul ar fi ameninţat-o cu arma!

Măsura adoptată de Penitenciarul Deva și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) afectează condițiile de muncă ale polițiștilor de penitenciare și va conduce inevitabil la imposibilitatea reintegrării deținuților, cu consecințe grave asupra creșterii recidivei în România. Cetățenii vor deveni victime ale infractorilor nereabilitați, iar românii vor deconta lipsa de viziune și responsabilitate a decidenților din poliția penitenciară. România va fi condamnată din nou la CEDO pentru că se va afla în imposibilitatea de a asigura desfășurarea activităţilor socio-educative și de instruire şcolară cu persoanele private de libertate.

Recent, s-a finalizat modernizarea secțiilor de deținere E5 și E6 din Penitenciarul Deva, care, conform proiectului, cuprinde 4 săli de clasă și un spațiu specific securizat pentru cadrele didactice în timpul pauzelor, precum și unul pentru depozitarea materialelor didactice necesare procesului de școlarizare, un cabinet de asistență socială, un cabinet psihologic și o bibliotecă. Din lipsă de viziune managerială și fără a anticipa consecințele nefaste ale unei asemenea măsuri iraționale, Penitenciarul Deva și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) își doresc transformarea acestor spații în camere de cazare pentru deținuți, fiind afectat în mod grav procesul de reintegrare socială, școlarizarea obligatorie a deținuților, precum și accesul persoanelor private de libertate la consiliere psihologică și asistență socială. Totodată este pusă în pericol siguranța personală și integritatea fizică a cadrelor didactice.

În prezent, la nivelul Penitenciarului Deva, cursurile de instruire școlară cu deținuții se derulează în 3 săli de mese și 2 cluburi, toate de mici dimensiuni. Tot în aceste spații insuficiente își desfășoară activitățile specifice cei 13 membrii specialiști ai sectorului educație și reintegrare socială din cadrul Penitenciarului Deva.Din cauza numărului insuficient de spații de lucru, uneori, educatorii, asistenții sociali și psihologii sunt puși în situația de a-și desfășura activitățile educative și de asistenţă psiho-socială pe holurile secțiilor de deținere (pe genunchi).

Profesorii și învățătorii desemnați să desfășoare activitățile de instruire școlară cu deținuții se declară nemulțumiți de spațiile improprii puse la dispoziție de către conducerea Penitenciarului Deva. Cadrele didactice au întocmit o solicitare către directorul penitenciarului pentru a le asigura spații optime nevoilor educaționale ale deținuților, specificate și asumate de Penitenciarul Deva prin Protocolul de colaborare încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Liceul Tehnologic Transilvania Deva, însă nu au primit niciun răspuns favorabil.

Citește și: Abuz: Directorul general al ANP a premiat-o ilegal pe directoarea Penitenciarului Giurgiu, acuzată de legături cu un traficant de minori. Ministrul Justiției a revocat-o din funcție

Cosmin Dorobantu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) solicită Ministerului Justiției (MJ) să supravegheze executarea de către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a hotărârilor din decizia – pilot Rezmives și alții împotriva României pronunțate de către Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), întrucât măsurile arbitrare și nelegitime ale conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) afectează condițiile de muncă ale polițiștilor de penitenciare, reinserția socială a deținuților, vor condamna din nou România la CEDO și vor crește gradul de recidivă. Prețul incompetenței conducerii poliției penitenciare va fi plătit de miile de români care, în scurt timp, vor deveni victimele infractorilor nereabilitați, în ciuda faptului că Guvernul României a adoptat cu mari eforturi 
Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.
Cosmin Dorobanțu, președinte Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *