Web Analytics
scris miercuri, 17.06.2015

Filmările pentru „Survivorman” au adus venituri de 14.000 de lei Serviciului Salvamont Argeş

Zona montană a judeţului Argeş va fi promovată la nivel mondial, după ce, la începutul acestei luni, Les Stroud, realizatorul şi protagonistul documentarului „Survivorman” ce se difuzează internaţional pe Discovery Channel şi Science Channel, a filmat un episod în nordul judeţului nostru. Episodul filmat în cei mai înalţi munţi ai României – Munţii Făgăraş – va fi doar al doilea din seria „Survivorman” filmat în Europa, precedentul fiind în Norvegia. Lansat în anul 2004 şi ajuns la al şaselea sezon, „Survivorman” este un documentar creat şi care îl are în centrul acţiunii pe canadianul Les Stroud, cel care a iniţiat, de altfel, acest format de emisiune. Născut în anul 1961, lângă Toronto, Stroud va apărea în postura unei persoane care a venit la drumeţie în România şi care s-a pierdut, dar fără să pretindă că este un guru al supravieţuirii. Totodată, episodul produs în Argeş va fi diferit de majoritatea episoadelor documentarului „Survivorman”, în sensul că de această dată Les a colaborat cu echipa locală de căutare a persoanelor pierdute în munţi, în cazul de faţă Salvamont Argeş. „Pentru mine este o ocazie deosebită să lucrez cu o formaţie de salvatori, fiind a treia oară de când realizez Survivorman când am acest gen de colaborare, după Canada şi Statele Unite”, a spus Les Stroud în cadrul conferinţei de presă de la Piteşti.

Filmările pentru „Survivorman” au adus venituri de 14.000 de lei Serviciului Salvamont Argeş

Salvamontiştii l-au găsit pe Les Stroud între muntele Mândra şi muntele Ciocanul

Sosit din insulele Tonga via Canada, după o scurtă conferinţă de presă susţinută în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Argeş, aventurierul canadian a mers direct în zona de desfăşurare a acţiunii şi s-a cazat la cabana Salvamont Cota 2000. Înainte de a se pierde în sălbăticia Munţilor Făgăraş, Les Stroud a petrecut un timp cu Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş, pentru a se familiariza cu împrejurimile şi cu plantele ce pot fi comestibile. Astfel, ne-am adresat şi noi şefului salvamontiştilor argeşeni pentru a obţine mai multe detalii despre prezenţa lui Les Stroud în Argeş. „Înainte cu patru sau cinci zile de sosirea lui Les, au venit trei membri din echipă care au dat OK-ul că totul este în regulă. Au fost foarte încântaţi de ceea ce au găsit şi ca peisaj şi ca condiţii de lucru. Locul de cazare trebuia să fie cât mai apropiat de locul de filmare şi trebuia să poată găzdui foarte mult echipament, pentru că au avut 4 drone, camere de filmat, trepiede, plus tot felul de dispozitive, cum ar fi laptop-uri şi aşa mai departe. De asemenea, le-a trebuit şi o sursă de curent electric foarte bună şi acces la internet. Au ocupat toată cabana, ne-au mai lăsat decât două camere, în rest s-au înşirat peste tot, inclusiv în pod. A trebuit să le fac rost şi de un bucătar care să le stea la dispoziţie, să nu piardă ei vremea cu gătitul. Au mâncat lucruri normale şi le-au plăcut sarmalele şi ciorba de burtă. Primele două zile am stat de vorbă cu Les şi am mers pe teren pentru a-i arăta ce plante poate să consume şi de ce trebuie să se ferească. Le şi gustam şi le mâncam pe cele pe care ştiam că le poate consuma, dar în primul rând i-am arătat pe cele toxice, pentru că, mai întâi de toate, trebuie să ştii de ce să te fereşti. Apoi el a plecat pe munte, având la el patru camere, una în trepied şi altele mai mici legate pe mâini şi pe rucsac. A plecat de la est de vârful Negoiu, pe lângă primul lac de lângă Negoiu, pe creastă, iar noi l-am găsit undeva între muntele Mândra şi muntele Ciocanul. Timp de două zile, cât Les a fost plecat singur pe munte, echipa a filmat peisaje, toate lipsite de intervenţia umană, deci de elemente antropice. După vreo două zile, Les mi-a transmis prin telefon indicii despre zona în care se află şi am început căutarea. Mi-a spus că a plecat din refugiul Călţun pe poteca de creastă către est şi nu mai ţine minte câte ore a mers, dar a părăsit poteca şi a încercat să urce pe nişte vârfuri, după care s-a rătăcit şi a pornit către sud. Ideea era ca el să petreacă ceva timp pe munte şi atunci am luat-o metodic, având mulţi oameni într-o echipă de căutare. Cu fiecare echipă a mers câte un cameraman, iar cei cu dronele se plimbau de la o echipă la alta în zonele mai spectaculoase”, ne-a declarat Ion Sănduloiu, care a precizat că într-o situaţie reală ar fi dispus altfel căutările.

Singurul animal întâlnit de canadian în munţii Făgăraş a fost un lup

„Dacă ar fi fost un caz real cred că l-aş fi găsit mai repede, o fi el un supravieţuitor, dar eu sunt antrenat să găsesc oameni pe munte. Din indiciile pe care mi le-a dat el, eu puteam verifica zona foarte rapid, băgând câte doi oameni pe fiecare potecă”, a spus directorul Salvamont Argeş, pe care l-am întrebat şi despre ce-ar fi putut mânca Les Stroud pe munte şi ce animale ar fi putut întâlni în Făgăraş. „El, în ţările unde este permis, prinde şi animale cu capcane, dar la noi este interzis, deci nu putea să mănânce decât şopârle şi vipere din punct de vedere al cărnii. Şi broaşte, dar la altitudinea aceea sunt foarte rare, la fel ca şi peştii, de aceea a decis că nu va pescui şi nu şi-a mai luat permis de pescuit. Aşa că s-a axat pe plante. În zona de creastă, în golul alpin, avem în această perioadă: creţişoară, spanacul ciobanului, ştevia stânelor sau măcriş. Sunt covoare chiar foarte întinse de unde poţi ciuguli toată ziua. Ca şi animale, vă spun ceea ce i-am spus şi lui Les, toate animalele care se pot întâlni în zona temperată şi la dimensiuni maxime, se întâlnesc şi în Făgăraş, este vorba de urs, lup, jder, cerb, râs. Mi-a spus de la bun început că fiind canadian nu se teme de urşi, în Canada fiind foarte întâlniţi urşii grizzly, mult mai mari şi mai agresivi ca ai noştri. Singurul animal de care mi-a povestit că l-a întâlnit a fost un lup, la o distanţă de aproximativ 30 de metri”.
În plus, Sănduloiu ne-a declarat că dorea de mult să filmeze în munţii Făgăraş, pentru a promova această zonă, iar emisiunea „Survivorman” a picat la fix pentru acest lucru. Mai mult, Consiliul Judeţean s-a ales şi cu nişte bani în urma filmărilor, asta datorită faptului că a fost folosită echipa Salvamont. „Eu, încă de anul trecut mă tot gândeam cum să fac să promovez cascada pârâului Buda, care are 207 metri şi este de departe cea mai înaltă de la noi din ţară. Au filmat-o ei cu drona şi o vor promova prin intermediul documentarului. Omul ne-a plătit şi taxa Salvamont, este vorba de 14.000 de lei, pentru două zile de căutare. Avem o taxă de 500 de lei de maşină şi de 200 de lei de fiecare om. Le-am explicat şi au înţeles, nu a fost niciun fel de problemă. Au fost foarte entuziasmaţi de ceea ce a ieşit. Ne-au promis că ne fac şi nouă o variantă, pentru uzul nostru, cu acţiunea de căutare. În episodul care va fi difuzat pe Discovery noi vom apărea în anumite puncte cheie, în rest totul fiind axat pe el, dar Les mi-a mai spus că şi-ar dori să revină într-un an, doi, pentru a realiza un film de promovare pentru Făgăraş”, a mai precizat Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş.
Ionuţ BURCEA   

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită