Primăria Câmpulung a răscumpărat acțiunile Edilul de la SC Financiar Urban
După cinci ani de tatonări și evaluări, societatea de prestări servicii Edilul CGA SA a devenit în mod integral proprietate a municipiului Câmpulung. La finalul lunii trecute s-a încheiat contractul prin care firma piteșteană Financiar Urban a cesionat 31% din acțiuni către municipalitatea musceleană, după 15 ani de acționariat și beneficiu din dividende.
Vasâi a coborât prețul de la 3,4 milioane, la 3,1 milioane lei
Contractul a fost semnat de către reprezentantul Câmpulungului, primărița Elena Lasconi, și cel al firmei Financiar Urban, Gigi Văsîi. Prețul a fost de 3.150.000 lei pentru cele 2.830.068 acțiuni deținute la Edilul, rezultând un preț de circa 1,11 lei per acțiune. A fost o afacere profitabilă pentru societatea piteșteană, în condițiile în care aceasta cumpărase acțiunile cu 2.384.956 lei (0,83 lei per acţiune). Este adevărat că din 2007 și până acum a intervenit și un anumit nivel de devalorizare, însă pe atunci un euro se cumpăra cu 3,5 lei, acum e aproape 5 lei.
Prețul pe care îl plătește municipalitatea este, oricum, unul mai mic decât cel avansat de-a lungul timpului, în cadrul evaluărilor. La un moment dat s-a vehiculat o sumă totală de aproape 3,5 milioane de lei, iar ultimul preț cerut de Gheorghe Văsîi a fost de 3,4 milioane de lei. Negocierile și intervenția unui om de afaceri muscelean au dus prețul mai în jos, iar tranzacția s-a încheiat.
Citește și Împrumutul de 55 de milioane, contestat la Câmpulung
Citește și Primăria Câmpulung a rămas fără oameni la Investiţii
Rețineri și imposibilități
Financiar Urban a preluat 31% din acțiunile de la Edilul în anul 2007, atunci când societatea musceleană de apă-canal risca să fie executată de Fisc pentru datorii. Banii de la Văsîi au rezolvat atunci problema. Ulterior a apărut propunerea recuperării părţi înstrăinate de municipalitate, însă au persistat reticențe cauzate de fuga de responsabilitate. Și chiar a existat un proces legat de procedura tranzacției, după ce fostul primar al Câmpulungului aruncase problema încheierii contractului chiar în curtea celor de la Edilul. Adică firma în sine trebuia să devină propriul cumpărător al acțiunilor.
Existența acționariatului privat a fost considerată o piedică în calea accesării de fonduri europene pentru realizarea de investiții în infrastructura de apă-canal a Câmpulungului.
C.I. Butoiu
Citește și CL Câmpulung – obligat să se implice în răscumpărarea acţiunilor de la Financiar Urban
0 Comentarii