Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) acordă României un grant de 14 milioane de dolari. Banii vor fi folosiţi pentru dezvoltarea primei centrale nucleare SMR din România.
Reactoarele SMR sunt construite pentru a înlocui termocentralele pe cărbuni. Implementarea tehnologiei SMR va contribui semnificativ la un sector energetic decarbonizat şi un viitor cu zero emisii.
Prima centrală electrică NuScale va avea 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an, potrivit anunțului Nuclearelectrica (SNN).
Citește și: Conservation Carpathia a încheiat acord de colaborare cu Parcul Național din Bavaria
Preşedintele Joe Biden a anunțat la sfârșitul lunii iunie că Statele Unite vor aloca 14 milioane de dolari pentru programul de reactoare modulare mici în România. Casa Albă anunța atunci că Guvernul SUA şi firma americană NuScale Power LLC vor aloca 14 milioane de dolari pentru implementarea în România a unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel, investiţie menită să accelereze tranziţia către energie curată, să creeze mii de locuri de muncă şi să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară, securitate şi neproliferare.
Planul de a construi o centrală cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel în România, în parteneriat cu US NuScale Power, a fost anunțat de președinții Joe Biden și Klaus Iohannis în luna noiembrie 2021.
0 Comentarii