Ministerul Sportului a lansat „Strategia Națională pentru Sport”, un proiect gândit pe perioada 2022-2032, al cărui obiectiv principal este „prioritizarea sportului la nivel național”. Proiectul a intrat în dezbatere publică și el va sta la baza unei Legi a sportului.
Citește și: Prefectul Perianu, după întâlnirea cu Ministrul Sportului: „I-am transmis că sunt interesat să îndreptăm cât mai mulți argeșeni către mișcare”
În acest context, ministrul de resort, Eduard Novak, a prezentat azi, 24 octombrie, ”Strategia” la Pitești, municipiul reședință de județ fiind primul din țară unde a avut loc o astfel de expunere. Oaspetele a fost însoțit, printre alții, de gimnasta Silvia Stroescu, ambasadoarea Strategiei Naționale pentru Sport, și de argeșeanul Niculae Vlad, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării.
Ministrul a declarat la Primăria Pitești că ”avem trei obiective: sportul în școală, sportul de masă și sportul de performanță; trebuie să le atingem pe toate trei. Noi avem trei sporturi în școală și două ore de educație fizică pe săptămână, pe când în alte țări din Europa sunt 6-8 sporturi în școală”.
Copiii preferă să ”stea pe tablete”, în loc să facă sport, mișcare și din acest motiv sunt, în general, mulți obezi la vârsta lor. Pe de altă parte, doar 5% din populația țării face sport de masă. Cât privește sportul de performanță, acesta – după cum s-a precizat – e în regres cu 84% din anul 2000 încoace. Ministrul a mai spus că în România sunt aproximativ 250.000 de sportivi, un număr foarte mic, ”dar ne propunem ca acest număr să ajungă la două milioane”.
Proiectul prezentat azi la Pitești are 70 de obiective strategice, unul dintre cele mai importante fiind – cum spuneam – „prioritizarea sporturilor olimpice de tradiție”.
Sporturile individuale prioritare sunt: canotaj, judo, tenis de masă, lupte, natație și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică.
Sporturile de echipă prioritare sunt: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheață, oină.
De ce trebuie să avem sporturi prioritare? ”Pentru că o țară nu poate duce toate sporturile la același nivel” – a spus ministrul, referindu-se la finanțare și la infrastructură. ”Fiecare reședință de județ trebuie să aibă infrastructură pe sporturi prioritare. Apoi trebuie să venim la nivel de Guvern cu un program de finanțare a instructorilor” – a declarat domnul Novak.
La întâlnirea de la Primărie cu ministrul au fost de față, printre alții, prefectul Radu Perianu, primarul Cristian Gentea, Adrian Bughiu, vicepreședinte al Consiliului Județean, dar și sportivi de elită ai județului, conducători de cluburi sportive, oameni pe care Eduard Novak s-a ridicat personal să-i salute.
Dimineață, ministrul s-a întâlnit și cu președintele Consiliului Județean, Ion Mînzînă, cu deputata Simona Bucura Oprescu, dar și, separat, cu prefectul Radu Perianu.
0 Comentarii