Web Analytics
scris miercuri, 22.04.2015

Caleidoscop

Stolnicul Constantin Brătianu colabora ca deputat cu Primăria Piteşti

1836. Magistratul (Primăria) oraşului Piteşti colabora, în zece mahalale, cu deputaţii: stolnicul Constantin Brătianu, postelnicul Pandele Popescu, postelnicelul Costel Popa, logofătul Badea Vulpescu.

Se deschide, la Piteşti, Institutul de Fete Karol Buholtzer

1843. Se deschide, în Piteşti, cu ajutorul profesorului Ioan Rădulescu, de la Şcoala Naţională, Institutul de Fete Karol Buholtzer, mentor, profesorul german amintit, având, în 1846, 13 eleve, trei clase, limbile română, germană, franceză, greacă, muzica la chitară, dansul, gospodăria.

Producţia globală din Piteşti a fost considerată 100% în anul 1950

În anul 1950 producţia industrială globală din Piteşti a fost de 160.170.000 de lei, considerată la momentul acela bază de calcul, adică 100% pentru etapele următoare.

Deschiderea Casei de Cultură a Tineretului

1958, august 10. Deschiderea Casei de Cultură a Tineretului, în prezent Casa Studenților din Pitești, directori cunoscuți, Emil Plăpceanu, Mircea Marandici, Dorel Ștefănescu, Gheorghe Dobre, Cristian Meleșteu.

Sărbătorirea a 50 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei

1975, noiembrie 3. Au trecut prin Piteşti spre Curtea de Argeş, participanţii la festivităţile internaţionale din Bucureşti, prilejuite de împlinirea a 50 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române, 90 de ani de la acordarea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, 1.650 de ani de la întrunirea Sinodului Ecumenic de la Niceea (325, primul) şi 375 de ani de la unirea Ţărilor Române sub Mihai Viteazul. Oaspeţii importanţi: patriarhii Pimen al Moscovei şi Rusiei, Macarie al Bulgariei, Iustinian al României, mitropoliţii Meletios al Franţei, Elias de Tripoli, Vasile al Varşoviei, Stephanos de Triphilia şi Olimpia, episcopul Pachomios din Egipt.

Cutremur de gradul IV pe scara Richter la Piteşti

1977, martie 4. Diverse pagube materiale, panică, refugiu din oraş, din cauza cutremurului de pământ, la Piteşti, gradul IV pe scara Richter. Dislocarea Foişorului de Foc de la Cazarma Pompierilor, strada Smeurei, incendii, deteriorări, Uzina Colibaşi, Combinatul Petrochimic, IPMPB, Spitalul Judeţean, locuinţe, magazine, instituţii publice, fără victime omeneşti.

Extinderea spațiului Poștei Centrale

1958-1959. Extinderea spațiului Poștei Centrale (Poșta Veche) din Pitești (1954), prin construirea Pavilionului Centralei Telefonice, ulterior redimensionată.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Grevă la Radio România

În data de 28 octombrie 2024 – miting de protest în fața SRR, iar în data de 5noiembrie 2024,...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...