# Campionul de la Sevilla, Marin Radu II face o radiografie a fotbalului românesc.
# Ce şanse există ca juniorii pe care îi pregătiţi la CS Mioveni să şi confirme la seniori?
– Şansele sunt destul de mari, sunt copii talentaţi, sunt copii care promit mult, dar sigur că timpul va decide. Cred că mulţi dintre ei pot să facă pasul acesta către fotbalul de performanţă. Mai au câte un an şi ceva de juniorat mulţi dintre ei, nici nu au făcut 18 ani…
# De la grupa dvs a promovat cineva la echipa mare?
– Mai mulţi jucători au fost în vederile antrenorilor de la divizionara secundă şi pot să vă spun că şi anul trecut au jucat vreo trei-patru copii la prima echipă pe final de sezon, au fost încercaţi, au fost testaţi, dar erau foarte tineri atunci, nu aveau nici 17 ani…
# Puteţi să ne daţi şi câteva nume?
– Ar fi bine pentru ei să rămână la plural! Cred că nu are rost să dau un nume sau două…
„Sigur că am avut oferte, dar deocamdată nu mă interesează nicio altă variantă”
# Aţi primit oferte în ultimul timp de a antrena şi la alte echipe?
– Sigur că am avut oferte. Am avut oferte şi în vară pentru că oamenii sunt interesaţi, dar am preferat să continui munca aceasta aici pentru că este un lucru bun, pentru că se fac lucruri bune aici la Mioveni, avem condiţiile necesare, avem tot ce ne trebuie pentru a creşte copii care să joace în Liga I sau în Liga a II-a.
# Ne puteţi spune de la ce eşaloane aţi primit oferte din ţară?
– Nu are niciun rost să vorbesc despre oferte. Deocamdată nu mă interesează nicio altă variantă.
# Nici din străinătate?
– Nu, pentru că am fost plecat destul la viaţa mea în afara ţării şi prefer acum să stau pe lângă casă.
# Domnule profesor, care sunt şansele ca noul FC Argeş şi anume FC Argeş 1953 să ia locul vechiului FC Argeş?
– Nu cunosc detalii, dar ştiu despre proiectul acesta al Argeşului 1953. Sigur că trebuie să se şi materializeze sau să se realizeze de fapt pentru că FC Argeş a însemnat ceva pentru fotbalul românesc, poate ceva chiar prea mult. Mai mult decât cred unii sau alţii! E păcat ca Piteştiul să rămână fără FC Argeş! Nu fără fotbal, ci fără FC Argeş!
# Aţi fost contactat să ajutaţi în vreun fel la acest proiect?
– Eu nu am participat, dar sigur că l-am susţinut şi îl susţin pentru că este pentru binele fotbalului argeşean, pentru binele tuturor oamenilor aceştia care iubesc această echipă şi anume FC Argeş. Ar fi ceva extraordinar să revină FC Argeş acolo unde îi este locul!
„Nu a fost un lucru rău pentru că autorităţile au adus Academica la Piteşti!”
# Cum comentaţi venirea la Piteşti a „clonei FC Argeş” şi mă refer la FC Academica?
– Nu a fost un lucru rău pentru că era bine pentru noi, pentru cei din Piteşti să avem şi echipe de Divizia B cel puţin. S-au gândit destul de bine pentru că neavând altă posibilitate, au adus o echipă de Divizia B care joacă bine, are performanţă, se bate la promovare etc. Am înţeles că sunt nişte oameni deosebiţi acolo la Academica şi nu văd ce rău ar putea face pentru oraşul şi pentru judeţul nostru. Nu a fost un lucru rău pentru că autorităţile au adus această echipă la Piteşti!
# În altă ordine de idei, vă întreb, pentru că sunteţi unul dintre cei mai mari marcatori din istoria fotbalului românesc, care sunt golurile marcate de dvs care vă sunt cele mai dragi?
– Sincer să vă spun, toate mi-au fost dragi pentru toate au însemnat ceva. Nu aş putea să vă spun că unul a fost cel mai important sau că un anumit gol mi-a plăcut în mod deosebit. Au fost goluri importante marcate şi cu Argeşul şi cu Steaua. Îmi amintesc de campania europeană din 1986 care a început cu un gol prin care am egalat în minutul 90, au existat golurile cu FC Argeş de la Bucureşti din faţa lui Dinamo. Au fost multe, au fost și câte trei-patru reuşite pe meci. Oricum, toate pentru mine au însemnat foarte mult!
# Dle profesor, de ce are nevoie fotbalul românesc pentru a reedita performanţa de la Sevilla din 1986 la care dvs aţi fost părtaş?
– Nu avem nevoie de prea multe, avem nevoie de 11 jucători şi 2 antrenori!
# Mai este posibilă această performanţă pentru România în ziua de astăzi?
– Totuşi, fotbalul se joacă pe teren şi se joacă cu fotbalişti! Dar, deocamdată, valoarea fotbaliştilor lasă puţin de dorit. Înainte fotbaliştii erau mult mai talentaţi, se dăruiau mai mult pe teren şi le plăcea acest joc de fotbal mult mai mult. Acum parcă este o corvoadă pentru mulţi dintre ei şi sunt forţaţi să joace fotbal. Fotbalul se joacă cu sufletul, fotbalul se joacă din plăcere şi dacă nu ai plăcere e greu să joci fotbal!
Marius Ionel
0 Comentarii