Pe 22 august, în Argeș a avut loc evenimentul ”De ce avem nevoie de mai multe femei în politică?”, organizat de Societatea Liberală și Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel.
Dezbaterea a fost organizată pornind de la ideea că avem nevoie de mai multe femei în politică și avem nevoie de mai mulți bărbați care să respecte egalitatea de gen. De exemplu, la nivelul Legislativului, doar 17% dintre parlamentari sunt femei. La nivelul Executivului actual: o singură femeie ministru.
Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului României și președinte PNL Argeș, a vorbit despre soluții: “Cred că greșim dacă avem o abordare feministă exagerată atunci când tratăm tema de gen în politica și viața publică românească. Însă nu greșim atunci când spunem, de exemplu, că de 84 de ani, în România, nu s-a mai auzit de nicio idee nouă care să încurajeze reprezentarea femeilor în politică. O să folosesc ghilimelele când o să vă spun de ultima realizare. În 1948, dreptul de vot oferit de regimul comunist femeilor. Spun cu ghilimele pentru că atunci aveai dreptul, teoretic, să alegi și să fii ales ca femeie în politică. Acum, nu mai avem această problemă, dar n-avem o bază de selecție din care să alegem. Avem pe cine alege, dar avem mulți bărbați dintre care să alegem, în administrația publică locală, județeană, națională”.
Citește și Gelu Tofan a primit avertisment de la PNL
„Suntem la mustață la bătaie cu Congo”
Alina Gorghiu a prezentat câteva clasamente care să contureze seriozitatea problemei, pornind de la prejudecata din societatea românească, regăsită sub forma unei replici pe facebook-ul femeilor din politică: «du-te, bă, la cratiță»:
“Raportul de anul trecut, publicat de Institutul European pentru Egalitate de Șanse între femei și bărbați ne arată sub media Uniunii Europene, undeva pe locul 26. Raportul tot de anul trecut, calculat de World Economic Forum, la categoria care măsoară puterea politică a femeilor, situează România pe poziția 129/155, adică suntem la mustață la bătaie cu Congo. La alegerile locale și județene din 2020, numai 22.9 procente din totalul candidaților au fost femei. Din 466 de senatori și deputați, 17 procente sunt femei, o involuție inacceptabilă, comparativ cu anul 2016, când reprezentarea femeilor abia ajunsese să fie de 19 procente, deci am regresat față de vechea legislatură”.
Exemple de reglementări introduse în favoarea egalității de gen în politică: “Comisia Europeană pledează pentru adoptarea propunerii din 2012, directivă pentru îmbunătățirea echilibrului de gen în organele de conducere ale întreprinderilor și a fixat obiectivul ca cel puțin 40 de procente din membrii neexecutivi în consiliile de administrație ale întreprinderilor să fie femei. S-au facut progrese mari de atunci și s-a demonstrat în studii, în analize, că prezența suplimentară a femeilor în aceste borduri, chiar și neexecutiv, dar mai ales executiv, duce la creșterea cifrei de faceri, la o activitate îmbunătățită, la proiecții mult mai bune șamd. În același spirit, încă din 2013, Comitetul de Miniștrii al Consiliului Europei recomanda ca reprezentarea femeilor și bărbaților în viața publică și politică să nu fie sub 40 la sută. O recomandare de care cam toate statele europene au ținut cont”, a spus Alina Gorghiu.
0 Comentarii