Românii mai au la dispoziţie un an pentru a-şi cumpăra vechime în muncă, pe baza ordonanţei speciale din 2020. Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, a făcut câteva precizări importante pentru cei interesaţi de această procedură.
„Ordonanța nr. 163 pe 2020 prevede foarte clar, față de celălalt act normativ care a fost în vigoare, că perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare este de maxim 6 ani de zile, față de vechiul act normativ care se limita la 5 ani de zile. Putem să cumpărăm această vechime retroactiv în intervalul de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani. Deci, în acest interval, 18-65 de ani, acolo unde am avut goluri privind activitatea în muncă, putem să cumpărăm această vechime retroactiv, achitând contribuția de asigurări sociale, încheindu-se un contract de asigurări sociale la unităţile teritoriale de Pensii, unde avem domiciliu, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a precizat preşedintele Casei Naţionale de Pensii.
Citește și: Primăriile pot obține finanțare pentru iluminatul public
Contribuția de asigurări sociale este de 25 % și se achită la suma pe care vrem să o asigurăm, adică salariul pe care vrem sau îl avem în momentul de față. La salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei pe lună. În funcție de perioada pe care vrem să o achităm, achităm această contribuție de asigurări sociale pentru a ieși la pensie.
Este vorba numai de categoria de pensie pentru limita de vârstă. Sumele mari se pot plăti în rate, în baza convenţiei care se face cu Casa Teritorială de Pensii unde fiecare își are domiciliu.
Până acum peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechime în muncă pe baza Ordonanţei nr.163 din 2020, majoritatea dintre ei lucrând în străinătate.
0 Comentarii