Web Analytics
scris miercuri, 30.03.2011

Caleidoscop

Ispravnicul de Argeş, Nicolae Golescu, l-a întâmpinat pe contele Auguste de Lagarde

1813, primăvara. Contele Auguste de Lagarde, împreună cu marele vornic al Ţării Româneşti, s-a oprit la Piteşti, staţie de poştă pe traseul Bucureşti – Paris, unde călătoreau pentru audienţa de la împăratul Napoleon I (1804 – 1814/1815), ispravnic de Argeş, Nicolae Golescu (1772 – 1829).

Ridicarea Bisericii Sfânta Vineri

1817 – 1827. Pe locul unui locaş mai vechi de cult, marele sluger Ioana Ungurelu şi negustorul Hagi Ţenea ridicau Biserica Sfânta Vineri, demolată apoi în 1912. Actuala construcţie a fost edificată în imediata apropiere a celei vechi, între 1903 – 1908.

S-a născut la Piteşti Dumitru C. Brătianu

1818. S-a născut la Piteşti Dumitru C. Brătianu (m. 1892), om politic şi de stat, participant la Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească, militant pentru Unirea Principatelor, preşedinte al Partidului Naţional Liberal (1891 – 1892), de mai multe ori ministru, între aprilie-iunie 1881 prim-ministru.

Englezul R. Walsh a consemnat despre Piteşti în notele sale de călătorie

Englezul R. Walsh a consemnat în notele sale de călătorie: „Oraşul Piteşti are vreo mie de case, dintre acestea câteva aparţin boierilor şi în care se intră prin curţi înconjurate de îngrădituri, având înfăţişare elegantă şi măreaţă”.

Catagrafia rusă, despre aşezarea Piteşti

1832, iunie 26. Aşezarea Piteşti avea, după Catagrafia rusă, 773 de case, 853 de familii, 3.914 locuitori (din care 2.102 bărbaţi), 14 mahalale, patru cartiere (văpsele), cinci tăbăcării, 1.000 de animale.

Stolnicul Constantin Brătianu colabora ca deputat cu Primăria Piteşti

1836. Magistratul (Primăria) oraşului Piteşti colabora, în zece mahalale, cu deputaţii: stolnicul Constantin Brătianu, postelnicul Pandele Popescu, postelnicelul Costel Popa, logofătul Badea Vulpescu.

Se deschide, la Piteşti, Institutul de Fete Karol Buholtzer

1843. Se deschide, în Piteşti, cu ajutorul profesorului Ioan Rădulescu, de la Şcoala Naţională, Institutul de Fete Karol Buholtzer, mentor, profesorul german amintit, având, în 1846, 13 eleve, trei clase, limbile română, germană, franceză, greacă, muzica la chitară, dansul, gospodăria.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...